Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

ciąża a wysoka prolaktyna

Polecane posty

Gość gość

no więc 15 minut temu dowiedziałam się, że jestem w ciąży (prawdopodobnie - pozytywny test) bardzo krótko biorę bromergon, tzn. raz brałam raz nie, bo byliśmy z mężem na wczasach i ciagnęliśmy winko w łóżko nie wiem czy to ten wyjazd był taki owocny, czy już wtedy byłam w ciąży ? Miałam w czasie wyjazdu mdłości, duszności, bóle brzucha....ale zaczęłam brać jednocześnie duphaston, bromergon, to nie wydało mi się to dziwne wiem, że można mieć krwawienie na początku ciąży, moje ostatnie było 7 marca, kurde nie wiem, czy to była normalna miesiączka bo ten wyjazd z mężem na wczasy to mi sie wydawało na bank po okresie płodnym... do mojego lekarza nie zadzwonię przecież są święta miałam 4 dni przerwy po duphastonie i nie dostałam okresu to mnie zaniepokoiło przed chwilą łyknęłam ten duphaston.... ktoś mi coś doradzi ?

Gość gość
Na pewno od razu po swietach pędz do lekarza. Ja bromergon bralam przed pierwsza ciaza, zeby obnizyc poziom prolaktyny. Mialam przerwac kuracje gdy tylko test ciazowy bedzie pozytywny. Zreszta z tego co Pamietam, to w Ulotce bro jest napisane, zeby nie stosowac w Ciazy. Duphaston, czyli progesteron, bralam w 1 trymestrze drugiej ciazy, gdy mialam zagrozenie poronieniem. Ten lek dziala na podtrzymanie ciazy. Kazda sytuacja jest inna i nie stosuj lekow na wlasna reke.

Gość gość
W ciazy wysoka praktyna jest wskaza i normalna.

Gość gość
ale ja prolaktynę robiłam pod koniec listopada, a lek (bromergon) dostałam dopiero w tym miesiącu i nie zdążyłam jej zbić przed ciążą wynik z list. to 39

Gość gość
W ciąży wysoka prolaktyna nie jest wskazana... Wskazany jest wysoki progesteron. To przecież nie to samo

Gość gość
wiem właśnie, dlatego się boje tej prolaktyny

Gość gość
Napisałam to dla osoby, która stwierdziła że wysoka prolaktyna jest normalna :) Nie martw się, będzie dobrze :)

Gość gość
łyknęłam 1/4 tabletki bromergonu no nic zobaczymy we wtorek zrobię teast z krwi, zobaczymy czy faktycznie ciąża

Gość gość
Kobiety, to ja z 00:34 i 00:36 poczytajcie troche o roli prolaktyny. W skrocie Prolaktyna w czasie ciazy reguluje funkcjonowanie cialka zoltego, ktore odpowiada za produkcje progesteronu umozliwiajacego donoszenie ciazy. Przed ciaza podwyzszona prolaktyna blokuje owulacje, stad problemy z ciaza. Podczas karmienia, gdy takze poziom prolaktyny jest pidwyzszony, takze moze nie byc owulacji. Uklad hormonalny kobiety jest jak superczuly skomplikowany komputer a meski - prosty jak budowa cepa :-P

Gość gość
Przede wszystki przeczytaj autorko ulotki lekow! zanim do poronienia doprowadzisz.

Gość gość
Gościu z 1.36 dzięki za informacje :) myślałam że prolaktyna powinna być niska cały czas ale się pomyliłam

Gość gość
Luzik, w kazdym razie nie zwlekaj z wizyta u lekarza. Tak jak napisalam, kazdy organizm jest inny. Moze zmieni ci dawke duphastonu... sama nie kombinuj. ja w 5 tygodniu c mialam krwawienie, moja gin na usg dopatrzyla sie krwiaka na kosmowce, dostalam duphaston i L 4 na caly 1 trymestr. A teraz moj 5 miesieczny szkrab chrapie slodko obok mnie ;-) A ja sie juz objadlam swiatecznego ciacha i nie moge zasnac :-P Powodzenia!

Gość gość
ja czytałam w internecie, że niby się nie powinno brać bromergonu w ciąży, ale kobieta już 2 razy poroniła i w 3 ciąży kazali jj brać bromergon do któregoś tam tygodnia i w końcu donosiła, ja miałam wysoką prolaktynę przed tym testem pozytywnym, więc nie wiem jak zaszłam ? Ale nawet jak zaszłam mogę poronić

Gość gość
A jaka była ta twoja miesiączka wtedy? Była obfita ze skrzepami czy lekka?

Gość gość
no właśnie do końca nie mogę sobie przypomnieć....wydaje mi się, że nie była aż tak ciężka jak zazwyczaj, a ja mam krwotoczne nie wiem jak ja mogłam zajść w tym miesiącu w ciążę, jak już dawno 2 faza, może faktycznie byłam juz w ciąży wcześniej

Gość gość
Poronic zawsze mozna i to z miliona roznych powodow. Idz do lekarza i nie kombinuj z bro. Duphaston bierz, jak bralas, bo on jest dawany bardzo czesto na podtrzymanie, np. Przy niewydolnosci cialka zoltego.()tez luteina).

Gość gość
7 marca miałam ostatni okres a teraz się kochaliśmy z mężem od 23 marca codziennie przez 5 dni, więc niby teoretycznie mogła się przesunąć owulacja

Gość gość
dzięki :-) pewnie, że pójdę do lekarza, poszłabym dzisiaj :-P