Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Jaki profil wybrać? Pomóżcie!

Polecane posty

Gość gość

Witam moi drodzy! Jestem obecnie w 3 klasie gimnazjum i stoję przed wyborem profilu w liceum. I strasznie się waham. Na samym początku miałam obrany profil biol-chem, ponieważ bardzo lubię biologię i chciałam iść w kierunku studiów medycznych, bo bardzo mnie to interesuje. Jednak, gdy pomyślałam o tej odpowiedzialności i ciężarze jakiby na mnie spoczął odpuściłam. Od zawsze byłam humanistą. Polski, historia, wos, języki obce to coś z czego jestem w miarę dobra. A z racji tego, że uwielbiam sport chciałabym studiować dziennikarstwo sportowe. Kurcze, to byłoby coś! Mój profil wyglądałby następująco : pol-hist-ang. Jednak serce zaczęło walczyć z rozumem. A raczej odwrotnie. Wiem. Po humanie nie ma przyszłości, głupie żarty o staniu na kasie w maku czy sprzątanie biur programistom jeżdżącym BMW, że zamyka wiele dróg i co mi w tego, że będę umiała dokonać analizy wiersza skoro nie takich osób poszukuje rynek pracy. Biol-chem to kierunek przyszłościowy - przynajmniej tak mi mówić. I co tu zrobić? Jestem w kropce. Proszę o jakieś rady :(

Gość gość
To studia beda miec decydujący wpływ na twoja przyszłość (pod warunkiem ze nie beda to studia humanistyczne:p) a nie jakies tam liceum. Te całe profile to o kant d**y otluc. Ale ponieważ musisz jakiegos wyboru dokonac to polecalabym bio-chem. Piszesz że b. Sie tym interesujesz- to dobrze. Teraz odpowiedz sobie na pytanie jak dobra jestes/możesz byc, ile masz w sobie sily, samozaparcia i woli nauki w tym kierunku bo jesli pragniesz zostac dajmy na to lekarzem to jest to droga ciężka. Bardzo. Ale wtedy jest szansa nie skonczenia na kasie. I wozenia sie bmw:p Z 2 strony owszem mozesz skończy dziennikarstwo i tez jeśli masz szczęście będzie ci sie powodzic. To zależy od wielu czynnikow...czasem mysle, ze najmniej od tego jaki profil w lo wybierzesz. Na pocieszenie napisze ze i tam masz lepiej niz wiekszosc uczniów ktorzy nie maja zainteresowan i pojecia w jakim kierunku pojsc.

Gość gość
No tak, ale od profilu w LO zależy moja matura a od tego studia :D Najchętniej bym się schowała i w ogóle nie podjęła żadnej decyzji :P Ale, tak się nie da. To ciężki wybór - dwa odmienne światy. Kompletnie nie wiem co zrobić a czasu coraz mniej :/

Gość gość
Rozumiem ze to jest teraz wazna decyzja w Twoim zyciu, ale jak napisala osoba wyzej, wybor profilu nie musi sie wiazac z kierunkiem studiow. Idz na biol-chem skoro Cie interesuje, mam kolezanke ktora po tym kierunku wybrala sie na dziennikarstwo, wiec w razie czego nic straconego:)

Gość gość
Tylko, że będę musiała rozszerzać biologię i chemię, a uczelnia na którą chcę iść i ma to dziennikarstwo sportowe ma obowiązkowo język polski i język obcy i to trzecie rozszerzenie jest tam wybierane z puli przedmiotów typu : wos, historia, geografia itp. :D Prawda jest też taka, że z biologii interesuję się głównie człowiekiem i anatomią - na tym koniec. Teraz na lekcjach się strasznie nudzę, bo mamy o drapieżnictwie, konkurencji i innych tam zależnościach. Nuda! :P A co do chemii - to nie jest za bardzo moja miłość. Mam piątki. Ale, uczę się wszystkiego na pamięć i tyle. A lekcje są nudnie prowadzone i pani a zarazem moja wychowawczyni narzeka pół lekcji na to, że jesteśmy do tyłu itp. Naprawdę nie wiem już :(

Gość gość
konkretnie to chcę od zawsze marzę o tym by zostać tancerką-striptizerką. jaki profil liceum będzie najlepszy dla moich marzeń?

Gość gość
Hahaha :D Spokojnie - do tego żadna szkoła Ci nie jest potrzebna.

Gość gość
UP! :D