Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Przepisy na Proste salatki

Polecane posty

Gość gość

Nr 1. duża pierś kurczaka (ugotowana) puszka kukurydzy puszka ananasa 1,5 opakowania ryżu 1/2 -3/4 szklanki rodzynek (sparzonych wrzątkiem) 2 - 3 łyżki majonezu sól

Gość gość
Nr2. 1 por 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 3 jajka 3 ogórki konserwowe 10 dkg twardego sera żółtego 1 mała puszka kukurydzy 1 słoik majonezu (u mnie 280 g) sól, pieprz

Gość gość
Sałatka jest szybka do wykonania , najdłużej gotują się jedynie jajka , ale to też nie dłużej jak 5 min. :) Składniki : 1 puszka tuńczyka w kawałkach w oleju mały pęczek szczypiorku ( jeśli mamy swoja dymkę wyhodowaną na parapecie okna to też super ) 1/2 puszki kukurydzy konserwowej 1 papryka świeża lub konserwowa (ja miałam konserwową ) 3 jajka na twardo 1 ogórek zielony ( konserwowe będą tu lepsze i trzeba pokroić 2 -3 sztuki ) 3 - 4 łyżki jogurtu pomieszanego z 3 łyżkami majonezu sól , cukier , pieprz mielony , ewentualnie cytryna - sok Przygotowanie: Ugotowane jajka pokroić , tuńczyka rozdrobnić i pomieszać z oliwą Paprykę , szczypiorek , ogórek ( lub ogórki ) pokroić i odsączyć (zielonego posolić i dobrze po jakimś czasie odcisnąć ) Kukurydzę odsączyć na sicie Wszystkie składniki pomieszać , dodać pieprz i sól (ostrożnie z solą jeśli wcześniej posoliliśmy zielonego ogórka ) Do mieszaniny majonezu i jogurtu dodać odrobinę cukru - wymieszać ( jeśli lubimy smak lekko kwaśny dodajmy kilka kropel soku z cytryny ) Roztarty sos dodajmy do całości i dobrze wymieszajmy. Sałatka GOTOWA .Tę sałatkę najlepiej robić tuz przed spożyciem , bo lubi " podchodzić sokami ".