Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Zakładam Klub zwolenników altruizmu !

Polecane posty

Gość gość

Każdy z nas, każdego dnia widzi jak bardzo potrzeba jest ludzi lubiących pomagać innym. Czy lubimy pomagać? Myślę że tak. Niektórzy z nas nie potrafią odnaleźć własnej drogi w życiu, ale jednak wierzę że wszyscy lubimy pomagać, bez względu na to, czy to robimy czy nie. Napiszcie jak czujecie ten temat ...

Gość gość
wez ty sie opanuj,a kto mnie pomaga?

Gość gość
bo kazdy czlowiek jest dobry. To tylko jego sytuacja zyciowa sprawia ze moze zly, zawistny, wredny

Gość gość
Ludzie są dobrzy tylko wtedy kiedy myślą i czują. W Polsce ludzie nie myślą i nie czują żyją w zgodzie z wpojonym schematem

Gość gość
22:11 Możliwe że nie i że masz ciężkie życie i wiatr Tobie zawsze w oczy wieje, ale jestem przekonana że gdyby los Ci się odmienił to inni tylko by na tym skorzystali!

Gość gość
Mnie tez nikt nie pomaga a wręcz w sytuacji ekstremalnej lezalem przez dwa tygodnie chory, jadlem splesnialy chleb i polem gorąca wodę z kranu i nikt nie zaproponował mi pomocy

Gość gość
Pomodlę się żeby los Ci pomógł na tyle by obudził w tobie tę chęć pomagania innym:)

Gość gość
Pomagać można na różne sposoby.Mnie bardzo odpowiada dzielenie się doświadczeniem,siłą a przede wszystkim nadzieją.Ktoś kiedyś bardzo mi w ten sposób pomógł i ja teraz też tak staram się postępować.

Gość gość
Chciałabym dołączyć do Klubu.

Gość gość
A ja chciałabym móc kiedyś odmienić życie bardzo wielu ludzi na zasadzie efektu domina-oczywiście w bardzo pozytywnym znaczeniu! Chciałabym coś zrewolucjonizować coś zapoczątkować ... Chciałabym móc wpłynąć na bieg historii...

Gość gość
Ale nie chciałabym poklasku i sławy. Chciałabym zobaczyć szczęście innych i upadek, śmierć niedoli w jakiej wcześniej żyli.

Gość gość
Ja nie mam takich wzniosłych ideałów.Bardziej przypominam mrówkę.Trochę doświadczenia w pomaganiu mam w tematyce wychodzenia z uzależnień i depresji.J.

Gość gość
Ayn Rand argumentuje za tym, że altruizm jest złem http://youtu.be/bl41c6Y8xyc komunizm został oparty na altruizmie, i jak się to wszystko skończyło?

Gość gość
To ja proponuje tylko pomagać a wielkie kontrowersyjne nazwy sobie podarować…J.

Gość gość
No pewnie. Zaraz będzie o faszyzmie i jeszcze czym... Pomagam i wspieram, jak umiem. I tu na forum, i w realu. Wielokrotnie doswiadczyłam bezinteresownej pomocy obcych ludzi, za co jestem im wdzięczna, i ten łańcuszek plotę dalej.... Jestem za:) urszak

Gość gość
dziś ważne żebyś pomagał za swoje pieniądze nie niszcząc przy okazji ludzi którym pomagasz przyzwyczajając ich do biedy

Gość gość
Komunizm był oparty na altruizmie? Ludzie to temat chyba o czymś zupełnie innym. Pseudo ideologie odstawmy na bok. Media piszą że żyjemy w demokratycznym systemie i czy mam temu zaufać czy ocenić to własną wizją demokracji? Oceniam bo myślę. Każda pomoc każe pozytywne działanie osłabia i grzebie żywcem jakiś niebyt i jakieś negatywne skutki czyjejś złej woli i niekompetencji a przecież o to właśnie w życiu chodzi, by wykluczyć niebyt na rzecz dobrobytu;)

Gość gość
Komuniści szczerze wierzyli w altruistyczny świat w którym nie występuje pojęcie zysku ani własnych korzyści, każdy musiał zajmować się sprawami innych często obcych sobie ludzi pomijając własne potrzeby, efektem było 200 milionów ofiar. Po całkowitej kompromitacji komunizmu, Altruiści ponownie skonstruowali systemy państw opiekuńczych przyczyniając się do sztucznie wykreowanej biedy udając że z nią walczą tym samym walkę tę przegrywając na każdym kroku ich altruistycznej działalności.

Gość gość
To nie tak, ze pomagam jakoś nadzwyczajnie finansowo. Nie tylko kasa liczy się w zyciu, i slusznie gosciu stwierdziłes, by nie utrwalac u ludzi biedy. Ludzie mogą wiele, często brakuje im wiary w siebie i takiego" kopa", impulsu do działania. Ostatnio pomagam w ten sposób, zachęcając, motywując do działania. Wędka a nie ryba, narzędzie, impuls, a nie gotowiec.:)

Gość gość
Altruiści wymagają od społeczeństwa aby zrezygnowali z własnej drogi życia bezgranicznie poświęcając się innym ludziom. Wg nich czyjeś szczęście jest ważniejsze niż twoje szczęście. Najbardziej śmieszą mnie sytuacje gdy ktoś nazywa kogoś egoistą bo jego sprawy są ważniejsze od spraw reszty ludzi. Egoista wyzywający innych od egoistów :)

Gość gość
Altruizm to wskazywanie drogi i dawanie wędki a każdy komu się wydaje że to uzależnianie od datków i myli altruizm z komunizmem jest człowiekiem złej woli, fałszywie przedstawiącym definicję altruizmu.

Gość gość
Jeśli chcesz z własnej woli pomagać ludziom i nie jest to twój główny cel w życiu, bez zbędnej bufonady pomagaj, tylko nie wymagaj tego samego od reszty ludzi dla których ważniejsze jest ich własne szczęście. Trzeba być niezłym idiotą żeby absolutnie stawiać czyjeś dobro ponad własnym, wtedy mamy do czynienia z altruistycznym niewolnikiem.

Gość gość
Nikt tutaj nikomu wymagań nie stawiał ani nikogo do niczego nie przekonywał.Żadne tezy wymagające polemiki również nie były postawione.Po prostu proszę zrozumieć,że są ludzie,czasami bardzo mocno doświadczeni przez los,którzy potrafią pomóc innym nie stawiając spraw na ostrzu noża.Jeśli np.ja męczyłam się w życiu z jakimiś dolegliwościami albo problemami i mam te doświadczenia za sobą,poradziłsm sobie to dlaczego kilkoma zdaniami tutaj napisanymi miałabym nie pomóc?To będzie stawiało moje dobro pod znakiem zapytania?Proszę ze swoimi poglądami może udać się gdzie indziej.J.