Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Justynak83

Wychowanie dzieci

Polecane posty

Mój synek Krzyś ma 4 latka. Gdy dostaje nową zabawkę bawi się nią około minuty następnie rzuca na podłogę i twierdzi, że mu się już nie podoba. To samo dzieje się z jedzeniem gdy mu nie smakuje pluje, krzyczy. Co robić? Pomocy...

Gość gość
matki powinny wiedziec jak wychowywac swoje dziecko

Gość sjhhh
To nic złego, że dzieci są troszkę nieposłuszne, w końcu każdemu to przechodzi

Gość olgaa92
Powiedz mu, że następnym razem nie kupisz mu żadnej zabawki, jak będzie nimi rzucał.

Gość zuzannaj
Moje dziecko też przechodziło taki okres. Bądź wyrozumiała ale stanowcza. Porozmawiaj z nim. Wytłumacz mu co robi źle. Nie poddawaj się. Trzymam kciuki :*

Gość gość
stawiaj go do konta na 4min( lub tyle minut ile ma lat ) , a jak nie chce stać i ucieka to wstawiaj go aż do skutku, trzeba go przełamać. potem po 4min stania ma przeprosić i uściskać mame.

Gość gość
Dzieci nie potrzebują zabawek tylko czasu rodziców.

Gość gość
Powiedz mu że jak będzie niegrzeczny to przyjdzie po niego Chucky, to taka lalka z filmów.

W dzisiejszych czasach rodzice bardzo dużo pracują i chcą wynagrodzić swoim dzieciom brak czasu , czasu przeznaczonego tylko dla nich. Pamiętajmy, że praca nie jest najważniejsza:) Uważam, że trzeba to przemyśleć i wprowadzić system żetonowy, Krzyś będzie musiał zasłużyć sobie na zabawkę. Możecie wspólnie zrobić pieczątki np. z ziemniaków i stworzyć planszę z miejscami gdy się zapełni wybierzecie odpowiednią zabawkę. Ważne jest aby każda pieczątka była zasłużona. Proponuje też pamiętać o karach za złe zachowanie. Pozdrawiam WeronikaT :)

Gość gość
Dzieci muszą ufać swoim rodzicom czy opiekunom i wiedzieć, że mogą z nimi o wszystkim porozmawiać, krzyk to nie do końca dobry sposób. Widzieliście nową kampanie z krzyczącymi dziećmi?

Gość gość
Kary TAK! Za złe zachowanie zero prezentów. Jak nie chce jesć to nie dawaj niech chodzo głodny predzej czy później sam sie upomni. Radze działać szybko:) Powodzenia

Kary przede wszystkim nie powinny być ostre. U dziecka należy zwracać uwagę na dobre jak i złe zachowania jeżeli system wychowania opierać się ma na nagrodach. Proponuje aby za złe zachowanie Krzysia zabrać mu jedną z zabawek. Aby zabawka wróciła z powrotem do niego musi on przeprosić ale też zasłużyć na to aby ją dostać. Wracając do jedzenia nie wmuszaj mu jeżeli nie chce jeść musi poczekać na następny posiłek. Gdy zacznie się źle zachowywać podczas jedzenia należy odebrać mu zabawkę. Polecam też zajrzeć do książki Doroty Zawadzkiej ,, I ty możesz mieć super dziecko” są tam naprawdę super rady. Pozdrawiam

Gość gość
Mam podobny problem z moim synem. W domu jest niegrzeczny, wstępuje w niego szatan. Wszystko co zrobię do jedzenia jest nie dobre mimo, że jest tak jak lubi. Zajmuje sie nim babcia ja duzo pracuje wiem, że nie poświęcam mu dużo czasu tym bardziej, że wychowuje syna sama. Muszę dodać, że babcia go rozpieszcza gdyż mieszka z nami. Pani z przedszkola twierdz, iż Eryk to aniołek.Bardzo proszę o rade co robić?????????

Gość gość
Ludzie to nie są poważne problemy, moje dziecko ma ponad rok i jeszcze nie chodzi. Inne dzieci juz dawno chodzą. I co ja mam powiedzieć...

Uważam, że powinnaś być bardziej konsekwentna wobec swojego dziecka w szczególności należy porozmawiać z babcią. Rozpieszczanie wnuczka jest niekoniecznie dobre zarówno dla was jak i dla niego. Postaraj się ustalić, co Eryk może robić a czego nie. Rozpiszcie zasady i trzymajcie się ich, czeka was dużo pracy. Pozdrawiam.:)

W przedszkolu Eryka prawdopodobnie panują jakieś zasady i Twój syn doskonale o nich wie, wie także jakie są skutki nie przestrzegania ich, dlatego w przedszkolu nie ma z nim problemów. Możliwe, że problemem jest babcia. Pisze Pani, że babcia mieszka razem z Wami, a dodatkowo rozpieszcza wnuka, będąc w takiej sytuacji dopóki nie ustali Pani z babcią wspólnych zasad, według których będziecie wychowywać Pani syna, nic Pani nie zdziałasz. Mieszkając razem, musi Pani, razem z babcią dziecka, działać w jednej drużynie. Ważne, aby pamiętać jak w wychowaniu dziecka ważna jest konsekwencja. Myślę, że w tym wypadku dobrym pomysłem byłoby wprowadzenie dyscypliny, naturalnie nie mam na myśli jakiejś żelaznej dyscypliny, a system nagród oraz kar. Za dobre zachowanie i posłuszeństwo niech Pani nagradza syna, oczywiście nie chodzi o kupowanie jakichś drogich gadżetów, nagrodą może być pochwała, Pani uznanie dla jego postępowania. Co do kar, również nie chodzi tu o to, żeby były jakieś surowe, długie, dotkliwe itd. Po prostu, w sytuacji kiedy syn się źle zachowuje powinna Pani zastosować formę ostrzeżenia co się stanie, kiedy się nie uspokoi. Jeśli pojedyncze ostrzeżenie nie wystarczy, powinna Pani zastosować karę ,adekwatną do złego zachowania, np. na jeden wieczór niech Pani zabierze mu jego ulubioną zabawkę lub nie pozwoli obejrzeć ulubionej bajki. W tym wszystkim najistotniejsza jest konsekwencja oraz nie rzucanie słów na wiatr, ważne, aby babcia chłopca także w tym uczestniczyła. Ostatnio natknęłam się na książkę Kevina Steede'a "10 błędów popełnianych przez dobrych rodziców", bardzo interesujący poradnik o wychowaniu , znajdzie w nim Pani opisy różnych sytuacji, problemów dnia codziennego, szczególnie polecam rozdział 3, który pokazuje czym skutkuje brak konsekwencji oraz rozdział 7, w którym są informacje o wprowadzaniu "zdrowej" dyscypliny. Pozdrawiam.

Jeśli chodzi o Twojego rocznego malucha to nie przejmuj się aż tak mocno. Każde dziecko rozwija się inaczej, jedno szybciej, drugie wolniej. Nie oznacza to od razu, że jest z nim coś nie tak. Możesz go jednak trochę postymulować, to nigdy nie zaszkodzi. Baw się z nim dużo, zapewnij mu wiele ruchu i dosyć kreatywnych zabaw, które mają go rozwijać. Możesz sobie kupić książkę "Wczesna interwencja terapeutyczna", autorki to Korendo i Cieszyńska. Tam masz opisany rozwój dziecka i przykładowe ćwiczenia, które możesz z nim robić. Na razie się nie denerwuj ale miej go na oku:) Pozdrawiam

Gość gość
Jestem mamą zapracowaną staram się jednak spędzać ze swoimi dziećmi jak najwięcej czasu, nie zawsze było łatwo ale popieram konsekwencje nie można dziecku pozwolić wejść sobie na głowę. Pozdrawiam :)

Gość gość
Nie daje sobie wejść na głowę robię co mogę ale moje dzieci ciągle się biją. Wydaje mi się, że mój syn jest zazdrosny o młodszą siostrę i dlatego tak się zachowuje. Co zrobić żeby poprawił swoje zachowanie?

To normalne, że jest zazdrosny o siostrę gdyż jest młodsza i wcześniej to on był w centrum uwagi. Bardzo możliwe, że synek czuje się odrzucony, może za bardzo skupiasz się na młodszej córce. Postaraj się spędzać z nim więcej czasu, organizować zabawy wraz z młodszą siostrą. Ważne też jest zadać sobie pytanie czy synek jest agresywny tylko wobec własnej siostry czy wobec ciebie też?? W każdym bądź razie nie można mu pozwalać na agresję. Gdy słowne upomnienie nie zadziała to trzeba mu odebrać jakąś zabawkę. Uważam, że z czasem zazdrość mu przejdzie. Pozdrawiam Weronika