Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość samotna matka małej dz

będę samotną matką co mi przysługuje

Polecane posty

Gość samotna matka małej dz

całą ciażę o tym nie myslałam bo nie chciałam się stresowac wyszło tak że będę samotną matką co mam robic po urodzeniu dziecka wiem że mam jechać z ojcem dziecka, który nie jest moim męzem i nie będzie do urzedu zarejestrowac dziecko ojciec dziecka wie i się zgadza dac nazwisko bedzie wpisany jako ojciec wie że z dowodem osobistym ma się stawić i ze swoim aktem urodzenia mamy tam podpisać dokumenty, to on wie i jest gotowy jechać ale proszę o porady jakie dalsze kroki jak już dostanę ten akt urodzenia dziecka to co wtedy? Od razu pisać o alimenty wniosek? wiem że mam isc do pomocy społecznej po zasiłek dla samotnej matki co jeszcze mi przysługuje przed ciąza pracowałam i idę na roczny macierzyński też wiem że wniosek trzeba złozyć do szefa o ten macierzyński jak dostanę akt urodzenia dziecka i wiem że na to mam 14 dni ale co jeszcze... czy o czymś zapomniałam lub pominęłam samotne matki? poradźcie

Gość gość
ale jaki zasiłek dla samotnej matki skoro to dziecko ma ojca? :) Będziesz wychowywała dziecko, ale czy ojciec będzie miał kontakty? Jedyne co ci przysługuje to alimenty na dziecko od ojca, a zasiłek to jedynie rodzinne, a nie żaden zasiłek dla samotnej matki z dzieckiem którego ojciec jest nieznany, albo nie żyje.

Gość gość
A co niby jeszcze byś chciała ? Macierzyński, po nim do roboty, a gach płaci alimenty. I finito. Nikt nie będzie zap.yerdalał na twojego bachora, chciałaś to sobie teraz radź, a nie tylko kombinujesz gdzie i jak tu kasę wyciągnąć :O

Gość gość
Jak nie pozwiesz ojca dziecka o alimenty to nic nie dostaniesz .Zero zasiłku .

Gość gość
Nie nadawaj dziecku nazwiska ojca skoro nie jesteście razem! To głupota! Ojcem może być wpisany w akcie urodzenia ale nazwisko niech będzie twoje.

Gość gość
z tym nazwiskiem to chyba rzeczywiście zostane przy moim a ojciec dziecka bedzie wpisany jako ojciec bo on chce i sie poczuwa wiem że alimenty ma sie starać ale od kiedy moge składac? Ile mam tam wpisać tych alimentów jak zapiszę 500 zł to sąd tyle da?

Gość gość
Wysokosc alimentow zalezy od zarobkow ojca dziecka. Ja bym wnosila o wiecej zeby bylo z czego "schodzic" A ile on chce placic? Pytalas go? Chce miec kontakt z dzieckiem?

Gość gość
Zawsze lepiej wpisać więcej. A nie możecie tego razem ustalić skoro macie dobry kontakt?

Gość gość
o alimenty to się pisze wtedy, gdy się ojciec "nie poczuwa" i nie możecie dojść do porozumienia, ale skoro on jest chętny to po co pisać?

Gość gość
no ponoc tak jest że muszę mieć zasądzone alimenty by dostać jakiś zasiłek i że lepiej go posadzić bo teraz mówi że zapłaci a jak bedzie to czas pokaże

Gość gość
gość dziś o alimenty to się pisze wtedy, gdy się ojciec "nie poczuwa" i nie możecie dojść do porozumienia, ale skoro on jest chętny to po co pisać? xx Bzdura. O alimenty zawsze można wystąpić do sądu. Ma się wyrok i tyle jest ojciec w obowiązku płacić na dziecko. Jeśli płaci więcej, niż są nakazał to chwała mu za to. Autorko, potrzebny ci wyrok, aby MOPS mógł obliczyć ci zasiłek, bo musi widzieć ile masz w sumie dochodu. A alimenty dla mopsu to dochód, więc w zależności potem od dochodu, albo go dostaniesz, albo nie. Ale to na zasadzie raczej zapomogi, niż zasiłku dla samotnej matki. Wyrok jest też potrzebny, gdyby tatuś przestał płacić i trzeba było włączyć w to komornika. W momencie, kiedy tatuś się miga od pracy, to wtedy możesz dostać pieniądze z funduszu alimentacyjnego, ale musisz też spełnić pewne warunki, w tym własny dochód. Do określonej kwoty.

Gość gość
Zdecydowanie, powinnas walczyc o swoje. Mogę polecic ci sprawdzona kancelarie notarialna http://www.notariusz-zabrze.com/ w ktorej możesz liczyc na naprawde fachowa pomoc.

Gość gość
Wniosek o alimenty to ocztywistość. Myślę, że w ogóle z takimi sprawami mógłby Ci pomóc dobry notariusz. Ja przy rozwodzie korzystałam z pomocy http://www.notariuszkarczewska.pl/ i wszystko wyszło na moje. Bardzo kompetentna osoba.

Gość gość
Nie należy się zasiłek dla samotnej matki, bo ojciec dziecka żyje i jest znany. Nawet jeśli zostawisz swoje nazwisko to ojciec będzie w dokumentach. Z kolei bez wyroku w sprawie alimentów nie załatwisz zasiłku rodzinnego (nic innego ci nie przysluguje).

Gość gość
"wiem że mam isc do pomocy społecznej po zasiłek dla samotnej matki" pierwsze słyszę o tym, sama jestem samotna matką i nie nalezy mi się nawet rodzinne te 70 zł, wszystko zależy jakie masz dochody, ale jak pracowałaś to niestety nic Ci się nie nalezy najprawdopodobniej

Gość gość
Rozwód to nic przyjemnego. Wiem,bo sama przez to przeszłam. najlepiej omów całą sprawę z dobrym notariuszem. on na pewno znajdzie wyjście z sytuacji. ja korzystałam z porad Pana mecenasa Młynarskiego z kancelarii www.notariuszegrodzisk.pl wzorowo zajął się sprawą i był dla mnie dużym oparciem w tym trudnym czasie.

Gość gość
o alimenty to się pisze wtedy, gdy się ojciec "nie poczuwa" i nie możecie dojść do porozumienia, ale skoro on jest chętny to po co pisać? xxx Lepiej miej to na papierze. Niejedn wcześniej się deklarował, a potem złotówki od niego nie widac. Pracuję w kancelarii komorniczej to wiem.

Gość gość
Tak, również myślę, że tego rodzaju sprawami mógłby się zająć dobry notariusz. Powinnaś napisać wniosek o alimenty i przy okazji odwiedzić kancelarię. Kiedy ja miałam problem z byłym mężem, poszłam do http://jeziorscy.com.pl/ i wszystko dobrze się ułożyło. :)

Gość gość
Sprawa o alimenty u notariusza? Hahaha dobra jesteś.

Gość gość
Śmiało możesz skontaktować się z mecenasem Jarosińskim z kancelarii www.kancelariajk.opole.pl z którym kiedyś współpracowałam. on najlepiej pokieruje całą sprawą o alimenty,także o wynik możesz być spokojna.