Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ksksksksksks

Rezygnazja z "Żaka" czy na pewno muszę zapłacić za zajęcia po rezygnacji

Polecane posty

Gość ksksksksksks

Witam, czytałam trochę podobnych tematów ale nie znalazłam nic dokładnego. Sprawa wygląda tak, zapisałam się na wizażystkę, zapewniano mnie, że na zajęciach dostępne są wszystkie potrzebne sprzęty dydaktyczne i kosmetyki, tymczasem okazało się, że oprócz płacenia 130zł miesięcznie musimy wszystko kupować sami z czego Pani w sekretariacie nie potrafi się już wytłumaczyć. Zajęcia nie są na poziomie za który powinno się płacić takie kwoty dlatego chcę zrezygnować z zajęć. Niestety moja decyzja zapadła na początku tego miesiąca gdzie do 15 kwietnia trzeba zapłacić już za aktualny miesiąc nauki. Z tego co wyczytałam w umowie to nawet jeśli złożę teraz rezygnację przed pierwszymi zajęciami w tym miesiącu to jestem uczniem jeszcze przez 14 dni także według nich będę musiała zapłacić te 130zł mimo iż nie mam zamiaru już uczęszczać na zajęcia. Chciałabym aby ktoś potwierdził albo zaprzeczył czy nie da się już nic z tym zrobić i jeśli nie zapłacę tych pieniędzy to mogę mieć potem większe problemy? Czytając inne tematy wiele osób pisze, że nic z tym nie trzeba robić, że takie umowy to śmieć i głupotą jest im płacić. Nie jestem co do tego taka pewna jednak nie uśmiecha mi się dawać kolejny miesiąc takiej sumy. Dołączam zdjęcie podpunktu w umowie(4.) https://gm1.ggpht.com/APQfDGIhk_stzGUNna0SRYfUWcGs74GajcRY5_gWc8QrylD7qhFS7i4k1AZBgSdXqCgim4SKEXeaDJasRSQ9QBOyROaL2E6iAOWgrapX3BnQVVkL1LwDnoDj7NHCy6NC6mhkQoMk6YnrwYOm4BsZlCknIXTLXnQp01g63Y6FOpRZWF8ylgPbBz7dEq7hO-e_fxWkxb-yzo9JKf_BYIuHh3eQ8dZtIJIxtFQcqCZZnfhQbss62Eq2eFBIjGy-vg-h5wRwAS9A_NHoHpzocq-SCUGQQ7IO3M5t3Wlu4r3Egz9-q29K0jf2oVjuY80lxJN_34UREMvgaPUM1W9Al3zUiyJzJwvJ2V9OKZCrqcqRLFakO8mTmAkMU8dswmGOKoPRlT4hRYYjOak5HeDoqTLhNONY6owOSyeuyCJtfxZRP3wPMhuV1Kp1FhozxjKdqhDXdijwubQRX022TSfgktdo1ghJMiorg_VEjl08lyrJRCl_CrSYqA_N1Ysw72EpeTufbXxMYLZlTZ6eHr1lvYvF3ElkdcVWo82TNpWaNMGjxjFToXQXkkFTpCa1fUaRXRg2RrrSQXA=w1333-h477-l75-ft

Gość gość
a jak jest zawarte w umowie ? na twoim miejscu zapłaciłabym i chodziła jeszcze na zajęcia przez te 2 tygodnie zresztą niby jakiego poziomu się spodziewałaś po takich szkółkach ?

Gość gość
Wiesz co, może i nie obchodziłby mnie poziom bo swoją wiedzę mam gdyby na zajęciach były te wszystkie "pomoce dydaktyczne", miały być sale do makijażu, kosmetyki z całą paletą barw do nauki wszelkich wizaży, podobno mieli mieć z jakąs firmą kosmetyczną porozumienie tymczasem na zajęciach są dwie szminki, czerwona i różowa, kilka cieni z brokatem i kupione w chińczyku bo kojarzę, już nie mówię o innej masie kosmetyków która powinna być dostępna na kierunku a każda musi brać swoje kosmetyki i co to za nauka wizażu jeśli ja jakąś laskę muszę malować jej podkładem, który jest kompletnie, źle dobrany a w swojej kosmetyczce nie ma nawet cieni, to jest bezsens, nie oczekiwałam czegoś super ale jak na 15tys miesięcznie od naszej grupy to chyba żałosne, żeby dostępne były 4 kosmetyki z chińczyka, zajęcia odbywały się w podłużnej sali z jednym wąskim oknem a babka mówiła "no to pomalujcie się". Ktoś ma może jakąś konkretną odpowiedź na moje pytanie czy będę teraz dostawać pytania o mniej ważny aspekt mojego posta jak to zawsze na tym forum :/

Gość gość
acha i już na początku pisałam, że w umowie jest właśnie jasno zawarte, że muszę zapłacić za miesiąc w którym składam rezygnację, dołączyłam to w linku. Dlatego właśnie napisałam ten temat aby się dowiedzieć czy aby na pewno muszę się do tego ustosunkować czy może jednak ta umowa nie ma aż takiej mocy aby wszystko wkroczyło na drogę sądową jeśli nie zapłacę. Bo na innych forach kilka osób pisało, że niby nawet za całe półrocze nie ma co płacić bo te ich umowy to są "fejki" a z drugiej strony inne osoby za podobne studia dostawały listy z zadłużeniem.

Gość gość
moze zapytaj na jakims forum prawnym, tam moze beda wiedziec? ja mialam podobna sytuacje z kursem angielskiego, tylko ze u mnie wykruszyla sie cala grupa i kurs zakonczono i nie musialam placic, u ciebie troche inaczej

Gość ksksksksksks
Oczywiście pierwsze co napisałam na forum prawnym ale tam mało kiedy odpisują niestety

Gość gość
niestety nie otwieram mi sie ten link, a moze spytaj ich czy isteniaja jakies odstepstwa od tej umowy, kiedy np jedna ze stron nie spelnia warunkow zawartych w umowie, to czy mozliwe jest jej anulowanie

Gość gość
wklej to zdjęcie jeszcze raz bo tam nic nie widać

Gość gość
Jesteś pewna że mowisz zapłacić za miesiąc na innym forum dziewczyna pisała, że musi płacić za 2 lata.

Gość ksksksksksks
http://pl.tinypic.com/view.php?pic=rthn37&s=8#.VSZP29ysXng odstępstwa wątpię czy istnieją a że się nie wywiązali to nie uudowodnię im bo w umowie nie jest wypisane co powinno być na zajęciach, jedynie słownie wymieniali. Ja nie muszę płacić za dwa lata, jest to szkoła roczna i muszę zapłacić za miesiąc w którym się wypisuję dlatego chcę się dowiedzieć czy może jest jakaś szansa aby nie płacić, jednak to 130 zł za wypisanie się przed zajęciami gdzie mnie już w tym miesiącu ani razu nie będzie ;/

Gość gość
taka szkola jak zak raczej latwo nie zrezygnuje z pieniedzy, to cwaniaczki, caly ich byt sprowadza sie do zysku i kasy, poziom juz nie jest wazny, tak wiec albo chcesz miec z nimi batalie prawna dla tych 130 zl, albo juz machnac reka i wsadzic im do gardla te pieniadze

Gość ksksksksksks
Widzę, że ten Żak to jest porażka, ta sekretarka od siedmiu boleści namówiła mnie też na dodatkowe zapisanie sie na darmowy kierunek i zapewniała, że zajęcia z tych kierunków się na siebie nie nakładają jak płatny jest od rana do południa to darmowy od południa. Już w pierwszy weekend okazało się, że mam szansę iść na jedną godzinę z tego drugiego kierunku i tak jest co weekend a Pani w sekretariacie robi te swoje p********e milutkie oczka i nagle do mnie, że oj tam to jest darmowy kierunek także wystarczy jak sobie w domu z materiałów wysyłanych nadrobię. Wydaje mi się, że po prostu dostają za każdą osobę jakieś dotacje i dlatego te stare rury tak kłamią w oczy :/

Gość gość
musisz zapłacic tak jest w wiekszosci szkoł, takze płac i tyle Twoja wina ze nie poszukałas opinii o szkole zanim sie zapisałas

Gość gość
no wiec sama widzisz, to nie jest placowka edukacyjna tylko gladko krecacy sie biznes, tu promocja, tu gratisik i biznes sie kreci, szkoda tylko ze kosztem uczniow ktorzy wiedzy z tego nie wyniosa, daj im te pieniadze i niech wypchaja sie sianem

Gość ksksksksksks
Uwierz mi, że (przynajmniej w moim mieście) ciężko było znaleźć jakieś złe opinie, myślisz, że się nie dowiadywałam? Chciałam znaleźć dziewczyny z wcześniejszych semestrów ale w internecie nie da rady a Pani w sekretariacie mi nie mogła pomóc tylko zapewniała oczywiście. Z tego co widzę to ta szkoła jest napędzana przez ludzi, którzy ciągną na rencie do 25 roku życia i nie zależy im na edukacji tylko papierku aby co miesiąc marny hajs wpadł. Szkoda, że w moim mieście jest tak cienko z ciekawymi kierunkami :/ Aż mi szkoda jak na instagramie widzę dziewczyny z innyych miast które co dzień wrzucają zdjęcia z zajęć, każda ma lustro jak gwiazdy filmowe i osobne stoisko z kosmetykami a płacą tylko 70zł więcej, nic tylko się wyprowadzić ;/