Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość77

38 tyd ciązy waga dziecka 2600 ile jeszcze może przybrać na wadze?

Polecane posty

Gość gość77

Martwię się do terminu zostało 15 dni a synek waży 2600, ile jeszcze może przybrać na wadze do 40 tyg?

Gość gość
Mi mowiono ze 200g tygodniowo, nie przejmuj sie waga z USG jest tylko szacunkowa, moj klocus mial wazyc prawie 4 kg a urodzila sie z waga 3300

Gość gość
Coś mało... pewnie błąd na usg.. dzieci od 30 tygodnia średnio ponoć przybierają ok 200g na tydzień, a.e to jest orientacyjne... bo jednak zaczynają dominować cechy genetyczne.. czyli np. waga urodzeniowa matki, jej budowa ciała, ale też sposób odżywiania i inne różne rzeczy.. No i nigdy nie wiadomo czy waga z usg jest prawidłowa.. zwłaszcza z usg robionym po 32 tygodniu. U mnie było tak: 30 tygodni i 2 dni.. waga 1560, urodzony 36 tygodni i 6 dni lub 37 tygodni (zależy kto liczył) waga 2800 jak nie patrzeć dziecko siedziało w brzuchu jeszcze 6 tygodni i minimum 3 dni.. czyli przybrało 1200 Ale nie chce mi sie wierzyć, że w skończonym 38 tygodniu dziecko tak mało waży.. rzadkie to.. (chociaż ja jako donoszone dziecko byłam jeszcze lżejsza, ale tak zostało, że niska jestem).

Gość gość
mojej kuzynki corka urodzona o czasie wazyla 2800 i mierzyla tylko 50cm wiec kruszynka. rodzice raczej wysocy i normalnej postury. u mnie znowu mala miala wazyc 3200,a wazyla 3550 i 54

Gość gość
U nas nie przybrał nic , w 38 tygodniu ok.2600 , urodzony w 40 tygodniu , ważył 2650 gram i 52 cm długości.

Gość gość77
gość 17 53 a ile przybrałaś w ciąży na wadze? strasznie się zdenerwowałam, w 30 tyg synek ważył 1600 g, a w 38 tyg 2600, lekarz nie widzi powodu do niepokoju bo mieści się w dolnej granicy siatki centylowej,

Gość gość
U mnie waga dziecka w 36 tyg 2620, a w 38 tyg. przy porodzie 2010. Nie wiem czy Mały schudł, czy wczesniej byl taki błąd na usg. W kazdym razie w 8 miesiącu ciąży wystąpilo u mnie nadcisnienie indukowane ciążą i pewnie dlatego Mały się zatrzymał. Mój starszy syn urodzil sie z waga ponad 4 kg wiec mialam dwie skrajnosci

Gość gość77
czy to może być hipotrofia płodu

usg im później tym bardziej przekłamuje, ponoć nawet +- 500 gram. U mnie córka w 38 tyg. niby 3 kg a urodziła się bez 4 dni do terminu 3400 a synek mówili wszyscy że klocek będzie dobrze ponad 4 kg a ur się 3550. Nie stresuj się, myślę że 3 kg dzidźka będzie miała

Gość gość
U mnie cala ciaze maly szedl gornym indeksem, ciagle mowiono mi ze bedzie duzy itp. Wczorsj na usg 38tc a on raptem 3062.... a jaki sie urodzi tego nie wie nikt

Gość gość
Mojej szwagierki corka ur. 2 tyg przed terminem 48 cm i 2600

Gość gość
a tak się zapytam z ciekawości.. skąd Wy wiecie jaką wagę mają dzieci między 35-40 tygodniem ciąży? Ja robiłam usg po 20 i po 30 tygodniu.. ale wiadomo, to koszta (200zł).. i w poprzedniej ciąży byłam umówiona na początek 37 tygodnia, bo byłam "ciekawa", ale nie doczekałam, urodziłam 2 dni przed wizytą zarówno na usg, jak i u mojej lekarki (bo akurat jakos tak w tym samym dniu to miało być). Teraz jestem w połowie 36 tygodnia (we wtorek zaczynam 37) i nie umawiałam się na usg.. szkoda mi tych 200zł, chociaż jestem bardzo ciekawa jak dziecko wygląda, ile waży itp... ale cóż... 200zł piechotą nie chodzi... A Wy tak sobie chodzicie na te usg czy macie jakieś wskazania?

Gość gość77
w moim przypadku dobrze gdyby kłamało na +, bo na - byłby dramat, strasznie się boję czy to nie hipotrofia, do 30 tyg synek przybierał ładnie na wadze, nie wiem czy lekarz mógł się pomylić czy coś jest nie tak

Gość gość
ja mam od poczatku plan ciąży i wyznaczane konsultacje na konkretny tydzień ciąży, chyba że były jakieś komplikacje w między czasie to miałam dodatkowe w miedy czasie, a tak to trzymam się "rozkładu" :) ale wizyta to nie tylko usg, to takze badanie ginekologiczne, przygotowanie psychiczne do porodu, długie rozmowy, a pytania i tematy zawsze jakieś się tworzą... generalnie nie byłam na wizycie krótszej niż 40min, a najdłuższa chyba 1h20min - wzrok pań w poczekalni - bezcenne :D ale tam każdy tak ma, a wizyty mają cenę stałą. Płacę 150zł, ale nie jest mi szkoda, bo zawsze wychodzę zadowolona z wizyty, mam wszystko czego oczekuję. NA każdej wizycie był mąż i on też dużo pytał, i zawsze był zadowolony

Gość gość
gość dziś 3 badania w trakcie całej ciąży są tylko ZALECANE i nie oznacza, że tylko tyle tych badań powinno być. Występują różne sytuacje, których nie sposób przewidzieć i sytuacja może się zmienić z tygodnia na tydzień (choćby zbyt szybkie starzenie się łożyska, złe przepływy w macicy, łożysku itp.) Oszczędzasz na zdrowiu własnego dziecka, poza tym USG genetyczne (oczywiście 2d) kosztuje 200 zł w dużych miastach, więc nie wiem czemu płacisz po 200 zł za standardowe USG płodu. Często wizyty prywatne co miesiąc z konsultacją, badaniem ginekologicznym i badaniem USG kosztują od 100 zł.

Gość gość
Moja ginekolog robi badanie USG na KAZDEJ wizycie i w ogole sobie nie wyobraza nie robić

Gość gość77
u mnie ilość wód płodowych w normie, łożysko stopień II, pępowina trójnaczyniowa, przepływy ok, nie wiem czy lekarz mógł się pomylić,

Gość gość
Moj syn w38tygodniu urdzil sie z waga2500 i58dlugi i calkowicie zdrowy dzis ma13lat 64kgwagi i176cm,wiec to ile wazy przy urodzeniu nie ma znaczenia, na roczek wazyl juz ponad10kg

Ja byłam na obowiązkowych usg w 12, 20 i 30 tyg i raz prywatnie w 38 właśnie. Autorko postu nie stresuj się niską wagą bo usg powtórzę to jeszcze raz PRZEKŁAMUJE. Znam wiele przypadków że usg wskazywało niską wagę a rodził się kloc i na odwrót (chociaż z reguły raczej właśnie w tą drugą stronę ma być duże ogromne a rodzi się normalne). Nawet jeśli dzieciątko urodzi się nie za duże to przecież urośnie, nadrobi masę więc się nie martwi i nie wymyślaj dziecku chorób!!!!!!!

Gość gość77
nie potrafię się nie przejmować, w druga stronę jakby było na - po urodzeniu to dziecko jest poniżej 2500 kg, zresztą nie spodziewał się że tak mało będzie ważyć w 30 tyg waga była 2 tyg do przodu,

Gość gość
U mnie tez bylo wszystko w porządku, ilość wód, łożysko, przepływy, tylko to nadcisnienie. Pierwszy raz dziecko nie bylo duze w 32 tyg., wg usg Mały wazyl 1700, ale pewnie usg przeklamywalo, ale waga dziecka po porodzie to byl dla mnie szok (2 kg, 38tc). Z drugiej strony po porodzie Mały tak nadrabial, przybieral po 0,5 kg tyg. Teraz ma 5,5 miesieca, wazy 7,4, ale słabo je, jakos nie ma apetytu, ale u tych dzieci to podobno norma, niestety. Do autorki - a masz rozbieznosc między wiekiem ciązy z obwodu główki i brzuszka? U mnie najchudszy byl brzuszek, zresztą po porodzie obwód główki 33, tak jak mojej starszej córki, a klatki pierwsiowej 28, byl okropnie chudy. Autorko do porodu juz niedługo, daj znac jaki faktycznie byl Mały. A i mimo, niskiej masy urodzeniowej wypuscili nas normalnie ze szpitala, mialam cc, w 6 dobie. Więc pewnie i u Ciebie będzie w porządku. A i czy 77 w nicku to Twoj rok urodzenia?

Gość gość77
nie spodziewałam się bo normalnie przybrałam na wadze czyli 13 kg, było 14 w ostatnich dwóch tygodniach schudłam ten kg, i tak jakby od tego czasu dziecko też nie przybiera, nie potrafię sobie znaleźć miejsca, nie wiem czy robić jeszcze jedno usg u innego lekarza, choć u obecnego lekarza robię od początku i nie było jakiś odstępstw od normy, wiem że prawidłowo dziecko powinno ważyć 3000-3100, 77 to nie mój rok urodzenia

Laska ale po co Ty sobie wkręcasz że jest coś nie tak? lekarz Ci powiedział że są nieprawidłowości? nie rozumiem Twojego toku myślenia.....Zadręczasz się bzdurą jak dla mnie bo to czy dziecko urodzi się 2300 czy 3700 to chyba nie ma aż takiego znaczenia!!!!!!! ważne że jest zdrowe , przestań sobie głupoty wkręcać...Jak czytam że chodzisz i nie możesz sobie znaleźć miejsca to aż mnie trzęsie bo nie ma powodu do niepokoju to trzeba sobie znaleźć problem...Ja urodziłam dwoje dzieci , synek ma 5 lat i w 30 tyg. lekarz pow. że jest za dużo wód płodowych i coś może być z nerkami nie tak..Stresowałam się cały miesiąc , nie mogłam sobie znaleźć miejsca , dręczyłam się ...Waga tez miała być duża ale czy to był powód do nerwów w sytuacji gdzie była obawa że dziecko może być chore??? laska wyluzuj bo od tych nerwów urodzisz wcześniej i na pewno wtedy dziecko będzie mniejsze niż jak urodzi się o czasie

Gość gość
Mnie lekarz prowadzący na tydzień przed terminem planowanej cesarki powiedział, że dziecko waży...2100! Co ja się namartwiłam, czytałam o hipotrofii, o niewydolnym łożysku. A zaliczyłam 3 płatne badania prenatalne i zawsze było wszystko ok. Z powodu tej szacunkowej wagi w szpitalu przyjęli mnie dzień wcześniej tylko po to, żeby sprawdzić czy faktycznie coś jest nie tak. Na IP lekarz zrobił kolejne USG i wyszło mu dobre 3 kg. Odetchnęłam z ulgą i dzień później na świat przyszła córka z wagą 2900 ;) Więc po pierwsze: nie panikuj bo obliczenia z USG są szacunkowe. Po drugie, co lekarz to inny sprzęt i inny wynik. Po trzecie nie wszystkie dzieci rodzą się duże i może trafi się Wam okruszek 2800? Przecież nic nie ma złego w takiej wadze. Są dzieci drobniejsze z natury i już :) I NIE MARTW SIĘ bo to w niczym nie pomoże.

moja córka w 30 tyg. ważyła niby 1500, lekarze pow.że to mało a urodziła się 3400

Gość gość77
właśnie to usg robił mój lekarz prowadzący, tyle że miał jakiś problem, bo nie był w zbyt dobrym humorze, i tak się łudzę że może niedokładnie zmierzył i stąd taka waga, innych nieprawidłowości nie zauważył

Gość gość
Waga określana przed porodem jest orientacyjna. Wahania +/- pół kilograma w jedną czy drugą stronę to standard a czasem i są większe różnice. Koleżance w dniu porodu przepowiadali 3600 a było 2900.

Gość gość77
Gośc16,11 To nie pocieszyłaś mnie cieszyłabym się gdyby mój synek doszedł w dniu porodu do 2900, w odwrotna stronę byłby dramat, mam nadzieję że dotrzymam jeszcze dwa tyg i mój synek dobije do 2900, czuję się trocha winna bo może ostatnio mniej jadłam nie dlatego że się odchudzałam ale nie dopisywał mi apetyt, do tego mój lekarz prowadzący kazał odstawić witaminy, bo morfologie miałam dobrą, i to chyba był błąd

Gość gość
w ostatnich tygodniach przybiera 200-300 g, więc może być jeszcze 3 kg

Gość gość
z usg w dniu porodu wychodziło 3100 waga po urodzeniu 3800, szok:)