Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość77

38 tyd ciązy waga dziecka 2600 ile jeszcze może przybrać na wadze?

Polecane posty

Gość gość
w ostatnim mies dziecko przybiera ok 150 g tyg, wiec jakieś 300g jeszcze przybierze, weź pod uwagę też że lekarz mógł się lekko machnąć, koło 3 kg powinno być, staraj się dostarczać jak najbardziej pożywnych składników, napisz jaka była rzeczywista waga dziecka po porodzie

Gość gość
ja się urodziłam w terminie z wagą 2.300 ;O) i żyje ;)

Gość gość
urodzilam syna z waga 2800/52 w 38 tc

Gość gość
do goscia z 18.55 - a jestes/bylas drobna? Zastanawiam się czy moj syn/hipotrofik bedzie drobny, moje dzieciaki w górach siatki centylowej, a wzrostem poza siatką, a ten maluch w okolicach 25 centyla oscyluje

Gość gość niedzielny 13
Hej:) Nie martw się na zapas. Ja mam 174 cm i wazyłam 64 kg przed ciąża, Mąż 185 cm i 100 kg wagi, a urodziłam w 40 tc córkę 2640, która też była badana po porodzi pod katę hipotrofii. Wszystko było w porządku, Przeprowadziłam wywiad w rodzinie i okazało się że mój mąż oraz córki od mojej mamy też były drobniutkie i malutkie po porodzi. No i od męża bratu rok póżniej urodził się syn również w 40 tc który ważył 2500. Takie geny. Na pewno wszystko będzie w porządku :)

Gość gość niedzielny 13
Chodzi mi oczywiście o córki od mojej mamy siostry ;) a wracając do tematu po porodzie byłam taka zeschizowana, że kupiłam wagę bo młoda schudła jeszcze po zapaleniu płuc do 2500. Z każdym dniem przybierała na wadze. Teraz ma 3 lata i 10 miesięcy. Waży 16 kg i ma 102 cm wzrostu :) Jeszcze raz życzę spokojnej ciązy oi jak najmniej stresów chociaż wiem jak trudno tego uniknąć bo my matki lubimy się nakręcam.

Gość gość
To drobna Twoja córcia, mój syn za miesiąc skonczy 4 lata i ma 114cm i 21 kg, szczupły jest wiec nie wiem skad ta waga.

Gość gość
A to ze córcia spadła na wadze to fizjologia, moj hipotrofik z 2010, najnizsza mial 1900, ale po tygodniu mial 2620. Był chudy jak patyk

Gość gość niedzielny 13
Odbiegając od tematu :) Szczupła ale dla mnie idealna :). Po za tym to wulkan energii i Chyba ma spalanie i przemianę materii po mojej siostrze ;) Dzisiaj wypiła rano 140 ml mleka, zjadła na śniadanie omleta z dwóch jajek, później ciastka . Obiad na jej mozliwości.Pózniej jabłko, orzechy , plaster sera ,małą kanapkę z szynką i serem,pół pomidora i przed spaniem 140 ml mleka. Dla mnie to sporo :) chciałabym tak jeśc i wyglądać ;) Mężczyźni zawsze więcej waża ;) i wszystko pewnie zależy od budowy :)

Gość gość
do autorki, nie przejmuj sie tym co mowi lekarz bo tylko sie bedziesz stresowac.Mojej znajomej doktorka powiedziala ze syn urodzi sie z niedowaga i bedzie wazyl 1,5kg a za 2 tygodnie urodził sie z waga 3800.

Gość gość77
chłopcy więcej ważą od dziewczynek, i dlatego to dla mnie szok że mój synek tak mało waży, starałam się zdrowo odżywiać, nie piłam , nie paliłam, może od 9 mies ciśnienie mi skoczyło do 140/85 chyba nie jest jakieś ogromne, mąż jest dość duży, ja taka sobie, do wielkoludów nie należę, ale drobinką też nie jestem, mam nadzieję że wytrzymam do końca i mały jeszcze przybierze na wadze, jak na razie łożysko jest II stopnia, a jak czytam kiedy rodzą się największe dzieci to właśnie po terminie, mi chodzi tylko o to żeby synek nie miał problemów ze zdrowiem, bo po porodzie waga drastycznie spada.

Gość gość77
i mam dłuższe cykle bo 31 dniowe

Gość gość
Ja urodziłam się w 38 tyg.i ważyłam 2.720 kg.

Gość gość
Niekoniecznie drastycznie spada. Do ok. 10%. Problemy zdrowotne może mieć zarówno dziecko 4 kg jak i 2,5 kg. Tutaj nie ma reguły. Drobne dzieci często szybko nadrabiają. Zresztą wszystko się okaze przy porodzie. USG często przekłamuje. Poki co duzo odpoczywaj, dobrze się odzywiaj i kontroluj cisnienie, ja mialam takie skoki, ze w szpitalu o mnie się bali. Oczywiscie czulam się świetnie, jak gdyby nigdy nic. Czy to Twoje pierwsze dziecko? Będzie na pewno dobrze, nawet jesli Mały urodzi się mały. I koniecznie napisz jaką ma masę urodzeniową po porodzie.

Gość gość
Aaa i jesli to hipotrofik to Twoje i męza gabaryty nie mają znaczenia. My z mężem jestesmy wysocy, ja 175, mąż 190, a Mały chudy i drobny. Z tym, ze teraz z biegiem miesięcy dogania rowiesników, ale od moich starszych dzieci cały czas jest trochę mniejszy (porównuje z danymi z ksiazeczki) z tym, ze oni, albo w gornych rejestrach siatki byli albo poza.

Autorko postu koniecznie daj znać ile waży Twój synek jak już się urodzi. Ja myślę że spokojnie 3 kg będzie :-)

Gość gość
a ja miałam usg w dniu porodu, jakieś 2 godziny przed i różnica z wagi pomiędzy usg a rzeczywistą wagą było 60 gram. Byłam niezle zaskoczona, że tak dokładnie to zmierzył :)

Gość gość77
to moje pierwsze dziecko, staram się dobrze odżywiać, i dużo wypoczywać żeby nie spalać kalorii, brzuszek widzę że jeszcze rośnie, więc mam nadzieję że mój synek urośnie, jak pisałam mam dłuższe cykle, i lekarz też mówi że poród może być parę dni później, jeśli nic niepokojącego nie będzie się działo

Gość gość
nie martw się na zapas, masz jeszcze 1,5 tyg, do tego istniej możliwość błędu przy tak zawansowanej ciąży o 0,5 kg, dziecko jest już duże i trudno dokładnie je zmierzyć, więc o 200 g na pewno przybędzie mu na wadze, napisz ile rzeczywiście syn ważył

Gość gość
300 g z pewnością, więc 2900 :)

Gość gość77
dam znać ile ważył synek, widzę że na wadze jeszcze przybieram więc pewnie mój synuś tez rośnie, tak się pocieszam

Gość gość
Małe to dziecko...moja córka urodziła się w 36tc z wagą 3200 i 52 cm wzrostu gospodarczego

Gość gość
Skąd się wzięło to gospodarczego? :-D haha

Gość gość77
termin mam na 24.05

Gość gość
Ja jestem w 36 i mala ma 2300

Gość gość77
gość 16.11 to tez wagowo twoje dziecko jest na 5 centylu, nic lekarz Ci nie mówił, a jak jest z twoja wagą w ciąży?

Gość gość77
myślałam że tak malutkie dzieci mają kobiety które mało przytyły tj 5-8 kg, widać po mnie samej myliłam się niby prawidłowo przybrałam na wadze a dzidziuś malutki

wydaje mi się że waga mamy (przyrost) nie ma specjalnego znaczenia). Ja z córką przytyłam 9 kg a mała się urodziła 3400. Koleżanka przytyła 30 kg a dziecko donoszone urodziła 2100 (pępowina dwużyłowa)