Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie mo偶na dodawa膰 nowych odpowiedzi.

Go艣膰 go艣膰

Lek na nadcisnienie po jednorazowym pomiarze

Polecane posty

Go艣膰 go艣膰

Jestem w 10 tygodniu. Dzisiaj bylam na drugiej wizycie, pierwszy raz zmierzono mi ci艣nienie. Wysz艂o wysokie 163/98 (denerwowalam si臋 podczas pomiaru). Zawsze u lekarza mam lekko podwy偶szone, ale to raczej 130/90, najwi臋ksze mielam 140/100 i to zdarzy艂o mi si臋 ze dwa razy. Powiedzia艂am o tym lekarzowi, on na podstawie tego co powiedzia艂am i tego pomiaru stwierdzi艂, ze mam nieleczone nadci艣nienie sprzed ci膮偶y i przepisa艂 mi lek (depogyt chyba si臋 nazywa). Lek wykupi艂am, ale po powrocie do domu zmierzylam ci艣nienie i mialam 125/76. Potem powtorzylam po 2 godzinach i podobny wynik. Godzin臋 temu znowu powtorzylam i 120/80. Mam dobry ci艣nieniomierz, naramienny kupiony w aptece. Leku na razie nie zamierzam bra膰. Dobrze robi臋? Troch臋 si臋 czuje w tym momencie zagubiona. Wcze艣niej lekarze jak im m贸wi艂am, ze w domu mam normalne to kazali mi przynie艣膰 pomiary i jak przynosilam to 偶adnemu nie przysz艂o do g艂owy przepisywa膰 lek贸w. Tutaj powiedzia艂am, ze mam w telefonie zapisane pomiary (z dwa tygodnie temu przez kilka dni mierzylam), ale ani lekarza ani po艂o偶nej nie interesowa艂o co mam w telefonie tylko mam przynie艣膰 za tydzie艅 kartk臋 z pomiarami. Ale lekarz kaza艂 bra膰 ten lek juz. Ja nie zamierzam. W poniedzia艂ek p贸jd臋 jeszcze do mojej internistki i zobacz臋 co ona mi powie. :(

Udost臋pnij ten post

Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 go艣膰
nie przejmuj sie tym, jednorazowy pomiar o niczym nie swiadczy

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
przy ci艣nieniu nawet przygodnym przy 160/90 i powy偶ej lekarz mia艂 obowi膮zek w艂膮czy膰 leczenie. Mozesz bra膰 albo nie, to ju偶 Twoja decyzja, ale lekarz post膮pi艂 s艂usznie

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
sorry, to dla mnie przera偶aj膮ce 偶e baby s膮 teraz m膮drzjesze od lekarzy ginekolog贸w, specjalist贸w, lecz膮 si臋 po swojemu, badaj膮 po swojemu, same prowadz膮 swoj膮 ci膮偶臋, a jak co艣 si臋 stanie to i tak lekarz winny. zw艂aszcza 偶e nawet chyba g艂upi wie jakie s膮 konsekwencje nadci艣nienia w og贸le, a co dopiero w ci膮偶y. poza tym 1 trymestr sprzyja NIEDOCI艢NIENIU, a autorka ju偶 mia艂a epizod nadci艣nienia, czyli jest pi臋kn膮 kandydatk膮 na rzucawk臋 w 3 trymestrze. No ale i tak m膮drzejsza. Niech zgadn臋, jak co艣 si臋 stanie to nazwiesz lekarza "konowa艂em"?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Nie wiem gdzie widzisz epizod nadci艣nienia. Leku nie bior臋, bo obawiam si臋, ze maj膮c prawid艂owe ci艣nienie co艣 mo偶e mi si臋 sta膰.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
163/98 to jest nadci艣nienie zar贸wno skurczowe jak i rozkurczowe. na takim poziomie w zupe艂no艣ci wystarczy aby w艂膮czy膰 leczenie

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Ale to jest jednorazowy pomiar.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
ale takie ci艣nienie wystarczy 偶eby dosz艂o do odklejenia 艂o偶yska. S艂uchaj, r贸b co chcesz, mi tam na Twojej ci膮偶y szczeg贸lnie nie zale偶y, ale uwa偶am za naprawd臋 krety艅skie uwa偶a膰 si臋 za m膮drzejsz膮 od lekarza i ka偶dych wytycznych specjalist贸w. ale zrobisz jak zechcesz.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Nie uwa偶am si臋 za m膮drzejsz膮. Je艣li juz uwa偶am raczej, 偶e pomiar nie by艂 wykonany w optymalnych warunkach. I opieram si臋 po prostu na wcze艣niejszych do艣wiadczeniach z pomiarami u lekarza i w domu. Fakt, 偶e wtedy nie by艂am w ci膮偶y. Boj臋 si臋 wzi膮膰 i boj臋 si臋 nie bra膰. :/

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Kobieto, nie baw sie w lekar偶a. Cisnienie mozesz miec skaczace, raz takie, raz takie i tabletki je unormuja. Ja mam nadcisnienie. Wstaje rano i biore, majac nawet 120/80. Tabletka nie zbija mi cisnienia, powoduje, ze nagle nie podskoczy mi do np. 190. No i lozysko. Moze ci sie odkleic. Ale teraz ludzie o medykow madrzejsi, doktor google leczy wszystko.

Udost臋pnij ten post