Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Zaloguj się, aby obserwować  
Gość gość

Vulkan

Polecane posty

Gość AGA44AGA
Ja polecam. AGA

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość_Vulkan
Fasolka po Bretońsku w 15min Składniki: - 0.25 kg. kiełbasy podwawelskiej - 0.25 kg. boczku wędzonego świeżego - 1 cebula - 1 ząbek czosnku - 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 30% - 1 łyżka tłuszczu do smażenia - 2 puszki fasoli konserwowej czerwonej - 2 puszki fasoli konserwowej białej - przyprawy do smaku Sposób przyżądzenia -kiełbasę, boczek, cebulę pokroić w kostkę, czosnek drobno posiekać, rozgrzej urządzenie do 250*C (pozycja 5) wraz z brytfanną -do rozgrzanej brytfanny dodaj tłuszcz, boczek, kiełbasę, cebulę, przecier pomidorowy i smaż około 5-7 min. -następnie dodaj całą zawartość puszek fasoli, w razie potrzeby dodaj wody w celu uzyskania odpowiedniej konsystencji -zagotuj całość ustawiając temperaturę na 150*C (pozycja 3), dopraw i już gotowe

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość_Vulkan
Grzanki z serem, szynką i pomidorem Składniki: - 2 kromki chleba - 10 g. masła/margaryny - 2-4 plastry sera - 2-4 plastry szynki - 4 plastry pomidora Sposób przyżądzenia - rozgrzej urządzenie do 200*C(pozycja 4). - na rozgrzaną płytę ułóż delikatnie posmarowany chleb z obu stron. - ułóż ser na chlebie i zamknij urządzenie na około 30 sekund. - otwórz urządzenie i na ser połóż szynkę. Zamknij urządzenie na 30 sekund. - połóż ramkę dystansową na dolnej płycie, na grzanki połóż pomidor i zamknij górną płytę na około 1 min.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
LEGENDARNA KUCHENKA ARMII SZWAJCARSKIEJ RANGER VULCANO STOVE KUCHENKA RANGER VULCAN + KUBEK + BUTELKA NA ZUPĘ/PŁYNY DZIAŁA BEZ BENZYNY, BEZ GAZU, BEZ PALIWA TURYSTYCZNEGO!!!! TYLKO TO CO ZNAJDZIESZ POD NOGAMI W LESIE, NA ŁĄCE, NA PLAŻY!!!! Legendarna kuchenka armii szwajcarskiej "Ranger" bardzo lekka, praktyczna i niezawodna w każdym terenie. Zasilana na trzy rodzaje paliwa: paliwo stałe (tabletki turystyczne), żele spirytusowe, a przedewszystkim na paliwo dostępne na każdej łące i lesie (liście, trawa, patyczki, drewno, igliwie)! Jest to jej największy atut. Kuchenka składa się z dużej aluminiowej butelki o pojemności 1 litra zamykanej korkiem, kubka oraz właściwej kuchenki. Butelka służy do transportu płynów. Dzięki szerokiej szyjce idealnie nadaje się do transportu zupy lub czystej wody. Butelka służy także jako naczynie do destylacji wody z nieznanego źródła. Tabletki odkażające wodę działają w 99% właśnie na 1 litr wody. Kubek oprócz znanego nam wszystkim przeznaczenia działa w tym zestawie jako naczynie do gotowania. Jego duża pojemność 0,5 litra wystarczy do zagotowania wody dla 2 osób lub ugotowania zupy, dania MRE czy innych pochodnych surowców. Kuchenka posiada wysoki cylindryczny kształt co wymusza obieg powietrza powodując szybkie spalanie paliwa i zwiększenie temperatury ognia (zasada komina). Jeszcze jedną zaletą kuchenki jest fakt, iż oprócz gotwania wody w kubku na kuchence można postawić własną menażkę turystyczną i gotować w większym naczyniu! ZASADA DZIAŁANIA (poniżej foto): 1.- Przygotowujemy drobne paliwo z miejsca biwaku (patyczki, suchą trawę, gałązki) i przygotowujemy do rozpalenia na dnie kuchenki. 2. Odpalamy przygotowany susz, i rozpalamy ogień dodając większe kawałki drewna od góry. 3. Napełniamy wodą kubek i kładziemy na górze kuchenki, pilnujemy ognia. 4. Dodajemy drobne kawałki drewna (idealne są szyszki) przez dolny otwór w kuchence. Jeśli mamy większe drewienko możemy na chwilę zdjąć kubek i wrzucić drewno górą. 5. Po paru chwilach woda jest zagotowana. Możemy zdjąć kubek i zacząć gotowanie strawy kładąc na kuchenkę menażkę turystyczną. Idealna na survival, camping, caravanig, canyoning, rafting, kajaki, 4x4, dla myśliwych i dla każdego kto spędza wolny czas lub pracuje poza miastem w "dziczy". WYMIARY: Wysokość: 26 cm Szerokość: 10 cm Pojemność: butelka 1 litr kubek 0,5litra Materiał: aluminium Waga: TYLKO 410 gram! RANGER VULCANO STOVE: - BARDZO LEKKA I PRAKTYCZNA - DZIAŁAJĄCA NA 3 RODZAJE PALIWA - PRAKTYCZNA DO PRZENOSZENIA W PLECAKU LUB PRZYTROCZENIA (CYLINDRYCZNY KSZTAŁT) - KOMPLET UCHWYTÓW - ORYGINALNA Z ARMII (NAJLEPSZA JAKOŚĆ WYKONANIA) STAN: Kuchenka nowa, nie używana. Drobne zarysowania na korpusie od magazynowania i transportu! (kuchenki nie mają opakowań ochronnych!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Elka_Chorzów
A co myślicie o termomixie?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
jest super. polecam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Kupiliśmy trzy miesiące temu. Jesteśmy zadowoleni bo dziennie używamy. My polecamy. Sprzęt choć drogi jest ok.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Endru
Mięso z tego sprzętu jest po prosu odlotowe. Jak ktoś lubi każdy rodzaj i w każdej postaci, to naprawdę warto.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Vulkan jest zarąbisty. Polecam.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Wezuwiusz (łac. Vesuvius, wł. Vesuvio) – jeden z dwóch aktywnych wulkanów na kontynentalnej części Europy, położony na terenie Włoch, na Półwyspie Apenińskim, nad Zatoką Neapolitańską. Skałą wylewną Wezuwiusza jest lawa "aa" której stare potoki do dziś leżą na zboczach wulkanu. Wezuwiusz, zaliczany do stratowulkanów, jest jednym z pięciu najniebezpieczniejszych wulkanów świata. Początki jego aktywności sięgają okresu sprzed około 16 tys. lat. Najbardziej wzmożonym okresem aktywności wulkanu były lata 1631-1872. Według ostatnich pomiarów, jego wysokość wynosi 1281 m n.p.m., głębokość krateru – 230 m, średnica – 550-650 m. Dzisiejszy stożek znajduje się na kalderze utworzonej podczas wybuchu z 79 roku. Szczyt północnej krawędzi kaldery nosi nazwę Monte Somma. Erupcja Wezuwiusza w 79 r. Wiek najstarszych skał Wezuwiusza określany jest na ok. 200 tys. lat. Najbardziej znany jest z wybuchu, który nastąpił 24 sierpnia 79 r., w którym zniszczone zostały miasta: Pompeje, Herkulanum i Stabie. Ostatni duży wybuch został odnotowany 13 marca 1944 r. Od roku 1944 Wezuwiusz nie daje oznak aktywności.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość lucyna1951
Mnie osobiście sprzęt nie przekonuje. Mam zeptera i jestem zadowolona. Też można ugotować szybko, i zdrowo. Kiedyś lidzie w aluminium gotowali i nikt nie umierał z tego powodu. Dziś się ludzią w głowie miesza. Auta, wczasy, domy, głupota jakaś. Ja nie polecam, drogie jak cholera.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Sprzęt całkiem całkiem, jedynie cena trochę wysoka. Mamy Vulkana od kilku dni i jesteśmy na tak. Polecamy

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość JO_07
Co wy tu ludzie z brednie piszecie na temat gotowania w Vulkanie! Vulkan to we Włoszech jest ETNA-tna (w średniowieczu nazywana Mongibello) – czynny stratowulkan we Włoszech, na wschodnim wybrzeżu Sycylii. Jest to obecnie najwyższy i największy w Europie stożek wulkaniczny (145 km obwodu u podnóża). Aktualna wysokość (stan na 2014 rok) 3329m n.p.m. (wskutek wybuchów ulega zmianom). Stratowulkan powstał w późnym czwartorzędzie, na starszym wulkanie tarczowym. Zbudowany jest głównie z bazaltów. Z krateru na szczycie wydobywają się pary i gazy, w czasie erupcji – bomby wulkaniczne i popioły. Ponad 270 kraterów bocznych (kraterów pasożytniczych). Na wschodnim stoku rozpadlina (Valle del Bove) o stromych ścianach, głębokości do 1000 m. (jest to kaldera). Dolne stoki są gęsto zaludnione, pola uprawne, sady i winnice sięgają ok. 800–900 m n.p.m. Górna granica lasu na wysokości 2200 m n.p.m. (lasy zrzucające liście: dębowe i kasztanowe oraz bukowe). Do 3000 m n.p.m. murawy wysokogórskie, powyżej zastygła lawa, w górnym piętrze przez większą część roku jest pokryta śniegiem (miejscami pola firnowe). Na wysokości 2942 m n.p.m. znajduje się obserwatorium wulkanologiczne. Od V wieku zanotowano 80 dużych wybuchów, z których najsilniejszy był ten z 1669 roku, kiedy została zniszczona Katania.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
POLECAM GORĄCO: Zapiekanka rybno-ziemniaczana Składniki ziemniaki gotowane, mielone 1 kg filet z mintaja smażony 1 kg pieczarki świeże krojone w plastry 20 dag jaja całe 3 szt. przyprawy do smaku olej do posmarowania brytfanny 3 łyżki bułka tarta do posypania brytfanny podsmażona cebula w kostkę 20 dag koperek świeży zielony 1/2 pęczka pietruszka świeża zielona 1/2 pęczka Czynności: Brytfannę posmarować olejem i wysypać bułkę tartą. Ziemniaki wymieszać z jajami i podzielić na 2 części. Na spód brytfanny nałożyć jedną warstwę ziemniaków. Następnie ułożyć usmażone filety z mintaja i posypać usmażoną cebulą. Całość przykryć drugą warstwą ziemniaków i na wierzchu posmarować olejem. Wstawić brytfanny do urządzenia, temp. 180 C(poz.3/4). Czas 25-30 min.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Bigos włoski makaronowy Składniki makaron świderki ugotowany ok. 1 kg pieczarki 20 dag cebule średnie 3 szt. oregano suche 1 łyżeczka pomidory oskórowane świeże 3 szt. szynka wędzona 20 dag koper świeży zielony 1/2 pęczka natka pietruszki 1/2 pęczka przyprawa do zupy Maggi 2 łyżki cukinia świeża 20 dag olej do smażenia 15 dag przyprawy do smaku Czynności: Rozgrzać brytfannę w urządzeniu do 250C(poz.5)wraz z olejem. Pokroić pieczarki, szynkę, cebulę, cukinię i smażyć przez 5-7 min. w temp. 200C(poz.4). Następnie dodać ugotowany makaron i pomidory pokrojone w kostkę. Całość wymieszać i doprawić do smaku dodając Maggi i całość dusić jeszcze 5 min w temp. 150C(poz.3). SMACZNEGO

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Mamy od wczoraj, chyba Nas pogięło. Masakra, 4500zł. za taki piecyk. co robić piszcie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Nie wiem co to jest takiego piecyk co się Vulkan nazywa ale zawsze możesz mi sprezentować, jaj co to napisz to się umówimy 69 :-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Janusz_RSL
Kupiłem na początku roku Vulkana, polecam bo sprzęt się rewelacyjne spisuje. Mamy Thermomixa i zachwouja sie jak brat i siostra.. Szybko, smacznie i też zdrowiej. Jedynie ta cena za sprzęt trochę bolała.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Cena zaporowa, jedzenie było spoko. Na 1500zł było by mnie stać.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Już nigdy nie umówię się na żadną prezentacje, pokaz, degustacje!!! Masakra jakaś, jak można było kupić taki "kocherek" z tyle kasy. Mówiłem że nie chce żadnej degustacji, gość skakał, smażył a mojej Ali aż oczka się świeciły. Polecam się przede wszystkim NIE UMAWIAĆ.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Anka_Żory
Wczoraj miałam pokaz tego urządzenia prosze o info ale kogoś kto ma i używa najlepiej udokumentowane fotka bo jestem bardzo zadowolona i chciałam by zakupić

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość_Vulkan
Zupa brokułowa SKŁADNIKI: - 0.5 kg. brokuły - 0.1 kg. serek topiony - 4 szt. ziemniaki - 1 szt. cebula - 2 szt. ząbki czosnku - 1.5 l. bulion - 0.1 l. śmietana 18% - 0,05 kg. tłuszczu - przyprawy do smaku SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA: - rozgrzać VULCAN wraz z brytfanną do 200*C poz. 4 - cebulę i czosnek drobno pokroić w kostkę, wraz z tłuszczem wrzucić do brytfanny, cebulę zeszklić - wlać do brytfanny bulion i wrzucić pokrojone w kostkę ziemniaki oraz brokuły. Zmniejsz temperaturę do 150*C poz 3. Gotować około 10-15 min. - następnie dodać serek topiony i mieszać aż się rozpuści - dodać śmietany i przyprawić do smaku - można wszystko zmiksować blenderem, oraz podać z grzankami lub groszkiem ptysiowym Zupa pomidorowa SKŁADNIKI: - 0.1 kg. przecier pomidorowy 30% - 1,5 l. bulionu - 0,1 l. śmietana 18% - 1 szt. cebula - 1 łyżeczka oleju - przyprawy do smaku SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA: - rozgrzać urządzenie VULCAN wraz z brytfanną do 200*C poz. 4 - do rozgrzanej brytfanny dodać olej, drobno pokrojoną cebul. Cebulę zeszklić - następnie dodać przecier pomidorowy i przesmażyć około 2-3 min. - wlać bulion, zagotować oraz doprawić do smaku, zmniejszając temperaturę do 150*C poz. 3 - dodać śmietany. Podawać z makaronem lub ryżem SMACZNEGO

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Widziałem wczoraj to urządzenie, jestem pod wrażeniem. Mamy od wczoraj :-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość geslerr
Super urządzenie najlepsze z tych co widzieliśmy i patrząc jak narazi najbardziej używany polecam polecam kasa daje do myślenia ale jak sa zmiany a sa wielkie to Polecam Z Krakowa

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Lawa – ciekły produkt działalności wulkanicznej, składający się głównie ze stopionych tlenków krzemu, żelaza, sodu, potasu, wapnia i innych metali. Ma podobny skład jak magma, z której stopienia powstaje, ale jest zubożona o składniki lotne. Lawy można podzielić ze względu na zawartość dwutlenku krzemu (SiO2) na: kwaśne – zawierające dużo SiO2, są lepkie i gęste, płyną wolno i stosunkowo szybko krzepną; często powodują zaczopowanie krateru, co doprowadza do gwałtownych erupcji, zasadowe – zawierające mało SiO2, mają mniejszą lepkość i gęstość, dlatego szybciej płyną, a ich wylewy mają spokojny przebieg. pośrednie, o wartościach pomiędzy kwaśnymi a zasadowymi. Kryterium tego podziału law jest analogicznie do skał magmowych. Temperatura lawy dochodzi do 1350-1400 °C, jej krzepnięcie następuje w temperaturach 600-800 °C. Temperatura lawy zależy w dużej mierze od jej składu chemicznego. Lawy zasadowe mają zwykle temperaturę 1100 °C lub więcej, a lawy kwaśne poniżej 1000 °C. Prędkość spływu lawy uwarunkowana jest jej lepkością oraz nachyleniem podłoża. Lawy zasadowe, cieplejsze i o mniejszej ilości gazów, mają znacznie mniejszą lepkość, są bardziej *****iwe i przy odpowiednim nachyleniu podłoża osiągają prędkość do 50 km/h (np. pomierzono prędkości rzędu 40 km/h dla wulkanów Mauna Kea, Kīlauea). Lawy kwaśne mają prędkości poruszania się rzędu kilku centymetrów na godzinę, notowano też, choć rzadko tempo 2-3 m/miesiąc. Objętości lawy wyrzucanej przez wulkany są różne jednak zwykle w czasie erupcji wydobywa się kilkaset metrów sześciennych lawy. Niekiedy objętość erupcji może być znacznie większa (np. erupcja wulkanu Laki na Islandii 1783-84 - 12 km³ lawy). Wulkany na Islandii potrafią wylewać lawę w tempie nawet 75 ton na sekundę

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Grażyna 1977
Przyznam że byliśmy mile zaskoczeni, spotkaniem i sprzętem. Po 5 min. naradzie postanowiliśmy się zdecydować, Polecam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Mięso i ryby wychodzi pierwsza klasa, polecam.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się
Zaloguj się, aby obserwować  

×