Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Który to tydzień ciąży w końcu?

Polecane posty

Gość gość

Witam, tydzień temu byłam u gina. Stwierdził pęcherzyk ciążowy, CRL 2,17 mm, więc stwierdził, że to max 5 tydzień, ale ostatnią @ miałam 20 lutego. Jak liczyć wiek ciąży? Kalkulatory w internecie pokazują 8 tydzień.Pomóżcie...

Gość gość
Aha i chciałam dodać, że cykle zwykle mam 28 - 29 dniowe

Gość musiaklusia
chyba lepiej wierzyc lekarzowi,ale nie jestem pewna...

Gość gość
Pewnie owulacja się przesunęła. Ja też ostatnią @ miałam 20 lutego (cykle jak Ty autorko) i jestem w ciąży. W pt byłam na USG było widać już zarodek ale lekarz określił na 6t5d. Także spokojnie będzie dobrze. ;)

Gość gość
2,5mm ja miałam określone na 4tydz 5 dz

Gość gość
Ciaze zawsze liczy sie od ostatniego okresu. Bedziesz miala dwa terminy , jeden z usg a drugi z om.

Gość gość
Jeśli to wielkość CRL czyli zarodka to lekarz określił wiek ciąży od zapłodnienia, a nie tradycyjnie dodając 2 tygodnie, bo w piątym tygodniu od OM czyli 3 od zapłodnienia zarodka jeszcze nie widać. Zawsze bardziej wiarygodny jest termin z usg niż z ostatniej miesiączki. Dawniej, kiedy diagnostyka nie była tak zaawansowana, a kobiety często miały książkowe cykle to wiek ciąży określało się z daty OM i zazwyczaj pokrywało się to z rzeczywistością. Podsumowując wg usg jesteś w 7 tygodniu, czyli różnica zaledwie jednego tygodnia w stosunku do wieku ciąży z OM.

Gość gość
Ja ostatnia @ miałam 28 lutego cykle mam okolo 30-36 dni byłam dzisiaj u gin i powiedziała że jest maleńki pęcherzyk ale najszybciej za 2 tyg będzie widać. W ogóle to powiedziała mi że to zbyt duży odstęp czasu od ostatniej @ żeby to była ciąża gdyż już by było widać. A ja nie jestem ginekologiem i wiem że owulacja może się przesunąć znacznie w czasie. Uważam że taki ktoś nie powinien zajmować się takim zawodem jak nie wie o co chodzi :( Straszne to jest.

Gość gość
Spokojnie! Nie zamartwiaj się tylko spokojnie czekaj. Ja według usg jestem w 11 tygodniu, a w OM w 15. :) Lekarz powiedział, że na termin OM nie będziemy w ogóle zwracać uwagi i bierzemy pod uwagę wiek ciąży z pierwszego usg. Jak juz będzie widać na usg to lekarz przestanie wygadywać głupoty.