Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Ile czasu od chodzenie przy meblach do samodzielnych kroczków?

Polecane posty

Gość gość

Wiem, że sprawa indywidualna, ale tak ogólnie chciałabym wiedzieć. Córka ma 9,5 msc, wstaje bez problemu, zaczyna się przemieszczać przy meblach, często trzyma się jedną rączką, czasami się puszcza... Jak było u Waszych pociech?

Gość gość
Tez jestem ciekawa. Moja ma 11miesiecy i jest na podobnym etapie co Twoja

Gość gość
prawie 5 mc

Gość gość
U nas 3 mce od pierwszego, nieporadnego dreptania przy meblach czy popychając zabawkę/pudło po podłodze, do samodzielnych kroków. Ale wstawał mały tylko z podpórką, samodzielnie, z podłogi bez trzymania długo nie potrafił wstać (i stać), nauczył się tego później niż chodzenia.

Gość gość
u nas mloda zaczela chodzic przy meblach jak miala 8msc. 10msc jak potrafila wstac i zrobic 2 kroki sama,a 11 jak juz sama chodzila. wiec u nas bylo to 3msc. chociaz jakby liczac takie pewne chodzenie i bieganie to 4msc. u kolezanki znowu od chodzenia przy meblach do biegania calutki miesiac

Gość gość
up

Gość gość
U mojej córki 6 miesięcy.

Gość gość
Moje dziecko zaczęło samo stawać przy meblach jak miało 7 miesięcy, nie wiem kiedy chodzić... Pierwszy samodzielny krok 10 miesięcy. W dniu swoich pierwszych urodzin góra 6 kroków. Normalnie chodzić 13 miesięcy.

Gość gość
Moja zaczęła chodzić przy meblach jak skończyła 9 mies. teraz ma 14 mies. i choć sama wstaje bez podpórki bez problemu i jest w stanie zrobić kilka samodzielnych kroczkami to nadal nie chodzi. Woli raczkowac. Utrzymuje równowagę jak stoi i nigdy się nie przewróciła najwyżej jak czuje moment zachwiania to kuca i siada na tylek. Myślę, że obawia się upadku i dlatego cały czas zwleka. My w całym domu mamy panele wiec się jej nie dziwie i nie nalegam. Gdy się czymś bawi na stojąco to może tak stać bez podpórki parę minut, ale jak chce gdzieś przejść to od razu na kolana i raczkuje. Ja wiem, że ona jest już w stanie samodzielnie chodzić, ale ona wciąż czuje się niepewnie. Nie przeszkadza mi to i nie popedzam jej. Przyjdzie odpowiedni czas to zacznie chodzić. Z synem było podobnie. Zaczął samodzielnie chodzić jak skończył 15 mies. Nauka chodzenia od pierwszego dnia zajęła mu tydzień. Po tygodniu juz skakał i biegal. Ogólnie moje dzieci bardzo długo raczkowaly/ raczkuja i ja nie mam z tym problemu. Rozwijają się prawidłowo i ja na siłę nie staram się przyspieszać ich rozwoju

Gość gość
U nas chodzenie przy meblach,.pchanie to 11 mies,samodzielne kroki 13,5 mies czyli 2,5 mies to trwalo :-) ale z kolejny mies minal do takiego "pewnego" chodzenia. Teraz ma 16 mies i uczy sie biegac!

Gość gość
A moja córka przy meblach chodzi od około 2-3 miesięcy, ładnie idzie trzymana za jedną rękę, robi kilka samodzielnych kroków, ale tak na prawdę nadal sama chodzić nie chce. Jak się zapomni to potrafi daleko pójsc, ale jak tylko się zorientuje, że sama idzie to się zatrzymuje i juz

Gość gość
9 msc stala 10,5 pierwsze kroki teraz ma roczek i normalnie chodzi juz.

Gość gość
Autorka myślała, że powiecie 2 tygodnie i będzie się mogła chwalić ze jej 10 miesięczne dziecko już chodzi. A tu jednak z odpowiedzi wynika że jeszcze sporo czasu musi minąć.

Gość gość
moj chodzil przy meblach od 9 miesiaca a puscil sie i zaczal chodzic samodzielnie na dwa dni przed 14 miesiacem

Gość gość
Puścił się i zaczął chodzić tzn że dopiero pierwsze kroki samodzielnie postawił. A kiedy naprawdę zaczął chodzić. Moja córka pierwsze kroki jak miała 10 miesięcy ale normalnie nauczyła się chodzić jak miała 13

Gość gość
Nie mylcie pierwszych pojedynczych samodzielnych kroków z chodzeniem.

Gość gość
U nas sprawy potoczyły się błyskawicznie, jak miała 9 miesięcy zaczęła chodzić przy meblach, dwa tygodnie później postawiła pierwsze samodzielne kroki, minęły kolejne dwa tygodnie jak zaczęła chodzić po mieszkaniu ( codziennie pokonując coraz dłuższe dystanse. Teraz ma 11 miesięcy i chodzi już normalnie, nawet na podwórku.