Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy zamierzacie płacić podatek od tego co wasze dzieci dostana

Polecane posty

Gość gość

na Pierwszą Komunię Świętą?

Gość gość
moje nie dostaną nic poza może jakąś biblią czy łańcuszkiem, więc spoko :)

Gość gość
To są czasami dość duże kwoty pienężne. Chrzestny dla 1000 Chrzestna 1000 niejednokrotnie w euro a nie mówiąc o reszcie gości! Może się uzbierać kilka tysięcy nawet.

Gość gość
No tak się mówi Biblia ale to też wartościowy przedmiot a w środku koperta;)

Gość gość
tylko buractwo obchodzi hucznie komunie z prezentami za grube tysiące 🖐️

Gość gość
ja dzwoniłam do urzędu skarbowego z pytaniem, czy muszę zgłosić pieniężne prezenty od gości weselnych, to facet mnie wyśmiał:) i powiedział, ze takie kwoty są nieopodatkowane nie mowie oczywiscie o 10tys. tylko np. 500zł

Gość gość
No on cię wyśmial ale czy on będzie się śmiał jak przyjdą i ci karę zasolą? -Pewnie też!

Gość gość
jak chcesz to zrobic na legalu, to musisz wziac od kazdego goscia pismo o przekazaniu darowiny. takie kwoty zwolnione są od podatku, od najbliższej rodziny kwoty wolne od podatku są wyższe. od rodzicow bez ograniczen tylko wiecej niz 9tys musisz miec przelew lub akt darowizny podpisany u notariusza

Gość gość
Hahahahahaha błagam napiszcie że to jakiś żart...:-) wy naprawdę chcecie płacić temu złodziejskiemu państwu jeszcze więcej podatków? Ja nawet gdybym dostałam milion dolarów w prezencie od kogoś to nigdzie bym tego nie zgłosiła... państwo okrada was na każdym kroku a tu jeszcze takie dylematy czy zgłaszać że dostało się kasę w prezencie... nieźle się uśmiałam i moj mąż też:-)

Gość gość
bez komentarza...

Gość gość
Prezenty od najbliższej rodziny są zwolnione z podatku. Kwoty wolne od podatku też są różne w zalezności od kogo został otrzymany prezent. http://rozliczeniepit.pl/porady-pit/podatek-od-prezentow-swiatecznych/ Raczej małe jest ryzyko, że us dowie sie o prezentach, chyba że "miły" sąsiad powie, że np. dziecko takich i takich rodziców ma dzwnie drogą rzecz. Wtedy us może zorbić kontrolę i trzeba bedzie sie wytłumaczyć skąd dziecko to ma.