Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość12345543221

Na konferencji naukowej można czytać? Ile czasu trwa? Prezentacja ustna

Polecane posty

Gość gość12345543221

Hej, biorę udział w konferencji naukowej, jestem studentką i mam zaprezentować swoj***adania. To będzie moja pierwsze wystąpienie dla tak dużej publiczności. Niestety mój promotor wyjechał i jestem skazana sama na swoją pomoc. Czy wiecie ile takie przemówienie na konferencjach zwykle trwa? Czy mogę się wspierać (trochę czytać) z kartki? Nie będę tego robić perfidnie, ale pewnie niektóre rzeczy będę czytać. To konferencja raczej dla młodych i pewnie będą występować sami studenci albo doktoranci. Czy ktoś mi pomoże? Stresuję się i nie wiem jak to ma wyglądać. Pozdrawiam :)

Gość gość
15-20 minut i lepiej nie czytaj z kartki

Gość gość
Ok, dziękuję za odpowiedź. A można wspierać się z kartki? I czy w prezentacji PowerPoint na konferencji mieć na slajdach trochę tekstu czy raczej same schematy?

W zaproszeniu na konferencję masz napisany przewidywany czas wystąpienia. Nie wolno tego czasu przekroczyć. Więc planuj się na 15 minut. Slajdy rzeczą dyskusyjną, ja wolę mówić bez, bo ludzie są skupieni na mnie, nie na innych rzeczach. Możesz czytać z kartki, ale dużo lepiej sie słucha i odbiera tekst mówiony.

Gość liiah
Możesz mieć dyskretną kartkę-przypominajkę ;-) Najważniejsze to nie stresuj się, przecież skoro masz wystąpienie na konferencji, to chyba wiesz o czym mówisz. Będzie o.k. :-)

Gość Psychodelirium_
Oczywiście, że można się wspierać, to jest jak referat, ważne tylko żeby nie czytać non stop z wzrokiem wbitym w kartkę. Na slajdach możesz mieć tekst, ale raczej ogólne zdania dotyczące zagadnienia, a nie coś ciągłego - hasła, zdania będące kluczem, pojęcia itp. Tekstu nie może być dużo, można robić jakieś wyliczenia itd jeśli to potrzebne, ale też starać się zwięźle to wszystko ująć i rozwijać słowem mówionym, bo prezentacja też ma być tylko pomocą.

Gość gość12345543221
Bardzo dziękuję, chodzi mi o to że bez pomocy promotora nie ogarnę za szybko całego wystąpienia i pewnie będzie trochę niedopracowane, więc wydaje mi się że pewne rzeczy będę czytać. Postaram się jak mogę, żeby to nie wyszło źle. Mam nadzieję, że mnie nie wyproszą :) Właśnie w zaproszeniu nic nie było o czasie. A wiecie czy jak np ktoś nie przyjdzie na swoje wystąpienie, to czy w książce abstraktów będzie znajdował się jego abstrakt? Pytam z ciekawości, nie stchórzę :D

Gość gość12345543221
Mam pracę badawczą która polega na ciągłych procesach, natomiast to o czym mam mówić to rzeczy nowe, których niestety nie mogę znaleźć w internecie, promotor miał mi wysłać artykuły opisujące te zjawiska, ale wyjechał i nie odpisuje na maile. :( Dlatego wiem ogólnie co robię, mam pełno zdjęć elektroforez i z innych technik, ale z mówieniem będzie gorzej.

Gość gość
A tak z ciekawości, co to za uczelnia, że nie wiesz jak się występuje publicznie? Nie macie żadnych seminariów? Nie prezentujecie wyników projektów? To wygląda tak samo, tylko widownia szersza i ewentualnie czasu mniej.

Gość gość12345543221
Miałam prezentacje, ale zwykle czytałam z kartki, niestety nawet przez moją grupą tak się stresuję że pomimo nauki nie potrafię nic z siebie wykrztusić. Bardzo się stresuję, uam. Nigdy nie byłam na konferencji, dlatego zapytałam czy warunki na nich panujące są podobne do zwykłego prezentowania, czy też wymogi są bardziej rygorystyczne.

Gość gość
Jak można się tak stresować? Przecież mówisz o tym, na czym się znasz.

Trochę to wszystko nieciekawie wygląda, Ty się stresujesz publicznymi wystąpieniami, wykładowca miał Ci podesłać artykuły i olał sprawę, Ty masz jakieś tam materiały, ale nie wiesz jak je omówić.. Na konferencję to jednak przydałoby się dobrze przygotować, nie wiem czy bym się pisała na takie wystąpienie w tej sytuacji ale z drugiej strony kto wie czy się okazja powtórzy.

Gość gość
Generalnie wszystkie wytyczne powinnaś mieć na zaproszeniu, czy w broszurce. Raczej nie przekraczaj danego Ci czasu i staraj się mówić bez pomocy kartki. Jeżeli chcesz wspomóc się prezentacją, to ok, ale niech to będzie pomoc, jakieś hasła ogólniki, a nie ściąga, którą będziesz czytała na głos dla wszystkich. Wszyscy potrafią czytać i dadzą radę sami. O wiele przyjemniej się słucha prowadzącego niż czytanej prezentacji. Rzuć jeszcze okiem na ten artykuł, znajdziesz tu praktyczne porady dotyczące prezentacji przed publicznością, http://www.wojtanek.pl/otwarte-konferencje-naukowe-dla-kazdego/