Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

9 miesieczne dziecko pełza

Polecane posty

Gość gość

Czy bedzie jeszcze raczkowało czy ominie ten etap

Gość gość
Moje też pełzało gdzieś tak od 9 do końca 10 msca. Jak miał skończone 10 mscy to zaczął raczkować oraz równocześnie chodzić przy meblach.

może ominie a może nie. Mój starszy raczkował jak miał 6 miesięcy, jak miał 9 zaczął dreptać przy meblach, przed roczkiem zaczął sam chodzić. A młodszy jak miał 8 miesięcy pełzał, potem raczkował, jak miał ponad rok dreptał przy meblach a zaczął sam chodzić przed 15 miesiącem. Podstawa to nic na siłę, jestem przeciwniczką chodzików i oprowadzania nie chodzących jeszcze dzieci za rączki.

Gość gość
Mój bardzo długo pełzał - od 6 do 8 miesiąca, by pod koniec 8 zacząć raczkować. Też myślałam, że minie ten etap. A tu w ciągu jednego dnia moje dziecko zaczęło raczkować i stawać przy wszystkim, przy czym się da. Więc niekoniecznie - może jeszcze będzie raczkował.

Gość gość
Moje 9miesięczne jeszcze nie pełlza. Tzn obkreca się dookoła siebie, podnosi trochę dupkę do góry jakby miała stanąć na czworaka. Fizjoterapeuta mówi, że wszystko ok i trzeba czekać. A więc czekam i czeeeekam ;) ale juz raczej na raczkowanie lub wstawanie ;)