Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Powrotny szok kulturowy

Polecane posty

Gość gość

Czy są tutaj osoby które po wyemigrowaniu do W. Brytanii, Niemiec, Włoch, albo Norwegii przeżyły powrotny szok kulturowy? Badam to zjawisko w mojej pracy magisterskiej i za wszelki kontakt z takimi osobami serdeczne dzięki ;)

Gość gość
mam coroczny powrotny szok kulturowy. na szczęscie zawsze wracam...do cywilizacji;)

Gość gość
O tak! Po pierwszym wyjeździe, choć ledwie 6-miesięcznym. Wróciłam, skończyłam studia, spakowałam manatki i wyjechałam z powrotem, już na stałe. To było tak, jakby mi klapki z oczu spadły...

Gość gość
Ja tez mam szok kulturowy i wracam sxubciutko do cywilizacji. Polski

Gość gość
nie wypelnilam, poniewaz badania dotycza tylko 4 krajow, ja miszkałan w innych

Gość gość
wypelnilam :) tzn ja wrocilam z mezem do Polski w 2012 roku, mniej wiecej "przywyklismy" i jakos otrzasnelismy sie z powrotnego szoku kulturowego po jakos roku, ale jesienią 2014 znowu wrocilismy do UK. i naprawde na stale. Teraz staramy sie o dziecko od lutego. ale wypelnilam to z punktu widzenia, jaki mialam jeszcze bedac w Polsce w ubieglym roku. tak, jakbym nadal tam byla. mam nadzieje ze to sie liczy.

Gość gość
oczywiście, że się liczy :) ważne jest by powrócić, ale nie ma znaczenia czy na stałe :) powrotny szok mija zazwyczaj po roku, ale widzę po ankiecie, że wiele osób nie mogło isię otrząsnąć i znów wrócili za granice ;) bardzo dziękuję za pomoc i życzę powodzenia za granicą ;)

Gość gość
Czasem wystarczy krótki wyjazd do normalnego kraju gdzie ludzie są szczęśliwi aby przeżyć szok powrotny ;-)

Gość gość
UKa to nie jest normalny kraj smiecie.

Gość gość
W adnym z tych krajow nie mieszkam, ale jak przyjezdzaù do Polski szokuje mnie tak - wieczne narzekactwo na wszystko- a to na dobra pogode, a to na zla, a to ze drogo, a to ze sluzba zdrowiai td - szarzyzna na ulicy - brak kultury w urzedach itp -brak kultury i ogladyu polskich facetow - brzydki wyglad polskich facetow mam meza Polaka, ale jednak na zachodzie faceci sa bardziej zadbani

Gość gość
Smieciem jestes z PGRu, dlatego cie to drażni. Gnij w UKa syfie emigracyjny.

Gość gość
Do kolezanki ktora wrocila z mezem do Polski a po 2 latach wrocila do uk przyznaj sie tak szczerze ile wczesniej napisalas postow w temacie "powrot do pl po 10 latach" o tym ze wracasz do pl do rodziny do jezior lasow do lepszego zycia bo lepiej skromniej biedniej ale bedac szczesliwahmmm? No ile :D

Gość gość
nie wiem co w Polsce jest normalne, ale skoto tak uwazacie wasza sprawa moze w UK sie tak wydaje, Ja nie spiesze sie do Polski do jezior z ktorych mozna korzystac dwa miesiace? Do plaz tez wlasciwie do dyspozycji dwa miesiace? To widac ze malo widzieliscie. A do narzekactwa, politykow beznadziejnych mi nie spieszno

Gość gość
Głupia pisdo a wiesz w ogóle , kto w uka startuje w wyborach? Oglądasz brytyjska telewizja? Slyszalas o miescie Ratherham, na polnocy kraju, gdzie gangi Pakoli gwalca male dziewczynki z brytyjskich, patologicznych rodzin, a policja sie tylko przyglada, bo boi sie posadzenia o rasizm? Slyszalas szmato o tym, ze za rzadow Tony'ego Blaira, politycy g****ili male dzieci z brytyjskich sierocincow? Slyszalas szmato jak przezzukiwano redakcje Guardiana, przy pomocy policji, chcac zniszczyc twarde dyski na ktorych byly dane, komlromitujace brytyjskich politykow? Slyszalas o tym emigracyjny smieciu. Pewnie nie slyszalas, gdyz ogladasz tylko trudne sprawy na Polsacie i dlatego masz taki skrzywiony obraz Polski. Zal mi ciebie ty emigracyjny syFie. Gnij w uka śmieciu.

Gość gość
P***bku, ja mieszkam w Hiszpani, i gowno mnie UK obchodzi nie mam polskiej telewizji, ale czytam co w Polsce sie wyprawia, czyli bez zmian ps idz do dobrego psychiatry w Polsce bo w UK nie stac cie pewnie, bo ty masz z deklem

Gość gość
ejjj spokój w tym wątku! dotyczy on całkowicie innego tematu, wiem, że niektórzy mogą być pewnymi kwestiami sfrustrowani, ale bez wyzwisk, proszę