Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

przepuklina pępkowa u niemowlaka zabieg

Polecane posty

Gość gość

Czy któraś mama przez to przechodziła ze swoim dzieckiem??? ile trwa zabieg i pobyt w szpitalu??? czy mogę być z dzieckiem przez cały czas-tzn przed i po narkozie nie ma na myśli samej operacji ale czas przed i po niej... strasznie sie tego boje syn ma 9 m-cy i dostaliśmy skierowanie do chirurga :(

Gość gość
Mojej kolezanki syn miał zabieg na przepuklinę. Ogólnie wyszedł w na drugi dzien z kartka zaleceń od lekarza. Przy operacji raczej nie bedziesz mogła byc, chyba tylko osoby upoważnione na sali operacyjnej. I naprawde nie martw sie. Syn mojej kolezanki trochę narzekał ale ogólnie dobrze sie czuł i szubko doszedł do siebie. Miał na brzuchu tylko taka mała kropkę z opatrunkiem.

Gość gość
mój syn wyszedł ze szpitala tego samego dnia. miał wtedy 3 lata i na drugi dzień jezdził juz rowerem.

Gość gość
Gość 18:30 a czy ta przepuklina byla od poczatku tzn od niemowlaka??? Moj syn ma 9 m-cy. Nasza pediatra przekonywała nas ze do roku powinna sama zniknąć. Ostatnio bylismy w szpitalu ja zapalenie płuc i tam pani dr zwróciła uwagę na ta przepuklinę. Jej zdaniem jest zbyt duża zeby sama sie y i dala skierowanie do chirurga bo wg niej konieczny jest zabieg... Boje sie strasznie bo nie chce syna zostawiać np na noc czy pare godz jak bedzie "świadomy"nie pod.narkozą bo będzie bardzo za mną płakał to typ mamusinego "cycusia"dosłownie nie potrafimy odstawić piersi...

Gość gość
my mieliśmy zabieg tylko że na przepuklinę pachwinową, pępkowa za parę lat, dziecko też miało 9 miesięcy, bałam się bo taka kruszyna chudzinka, ale z perspektywy czasu lepiej to zrobić wcześniej, jak dziecko nie jest świadome co się dzieje. my byliśmy w szpitalu 3 dni. 1 przyjęcie, 2 zabieg, 3 wyjście, znieczulenie ogólne, dziecko dobrze zniosło, po wybudzeniu może z godzinę było marudne, potem skakało :) starsze dzieci płakały, pamiętam takiego rozhisteryzowanego 6 latka, tak więc lepiej teraz jak dziecko małe. potem jeszcze kontrolna wizyta chyba po 2 tygodniach, nosi się plasterek i tyle. Będzie dobrze :)

Gość gość
Autorko jaka jest przyczyna tej przepukliny? I jaka wielkość? Mojemu synkowi zrobiła się jak miał 6 tyg z powodu kolek, nadmiernego płaczu i prężenia. W ciągu pół roku sama się wchłonęła, była wielkości małej mandarynki.

Gość gość
On ta przepuklinę ma od noworodka... Dlaczego sie zrobila nie mam pojęcia bo ani kolek, ani zaparc nie mielismy... Nasza pani pediatra mówiła ze sama zniknie tylko kłaść ba brzuch trzeba. Syn buzi na tym brzuszku leżał teraz juz nie bo raczkuje, przewraca się ale to nic nie dało. Ona jest tak duza jakby ktos włożył orzech wloski pod pępek. Czasem jak siedzi to nie ma ale jak płacze albo leży ja plecach to jest duża :'(

Gość gość
Przepraszam za bledy pisze z Tel i słownik robi mi psikusy :D

Gość gość
Mój syn też ma przepuklinę ale pachwinową i w maju jedziemy na zabieg

Gość gość
Moja córka ma od urodzenia przepukline pepkowa. Też koło roku dostaliśmy skierowanie do chirurga, który kazał obserwować czy się nie powiększa i przyjść kiedy córka skończy 3 lata (za pół roku). Nie powiększa się ale nie wchlonela się więc też dostanie skierowanie na zabieg. Ja miałam operowana w wieku 13 miesięcy ale kiedyś były inne metody. Teraz robią malutkie nacięcia, zszywaja mięśnie, zakładają siatkę i po sprawie. Po 2 dniach dziecko wychodzi do domu (Tak opisał nam chirurg).

Gość gość
Witam Moj synek mial operacje na przepukline pepkowa, gdy mial rok i 8 miesiecy. Pobyt 3 dni w szpitalu, z dzieckiem bylam caly czas po operacji, wybudzal sie nie przy mnie i uspili go tez beze mnie, mial traume prze 2 miesiace, bal sie obcyhc i nie moglismy go zostawic samego nawet z dziadkami, twoje dziecko jest mniejsze wiec mysle ze lepiej to zniesie, sama operacja szybka , zero kompikacji, pepek ladny z gojeneim nie bylo problemow

Gość gość
Moj mial ale samo sie zagoilo z tym ze cala noc codziennie na brzuszku spedzona bo lubial tak spac a ja przy nim zeby sie nie udusil teraz ma 10 miesiecy i zero przepukliny. Dziekuje Bogu ☺ bo bardzo rzadko samo znika

Gość gość
To ja, mama chłopca który miał przepuklinę operowana w wieku 3 lat. czy miał ją od urodzenia to trudno powiedzieć -żaden lekarz tego nie zauwazył. syn miał też stulejkę i przy okazji wizyty z tego powodu u chirurga dziecięcego ten zauważył ta przepuklinę. pewnie miał ją od urodzenia bo ten chirurg mówił że gdyby od noworodka był obwiązywany jakimś pasem to sama by sie wchłonęła a że miał już prawie 3 lata to trzeba było operować. przerażona byłam bardzo. wykonaliśmy wszystkie badania potrzebne do szpitala i rano stawiliśmy się na oddziale. później dostał narkozę. zabieg trwał ok pół godz. pozwolono mi wejść na salę pooperacyjną, gdzie wybudzał się z narkozy, trochę płakał ale myslałam ze będzie zdecydowanie gorzej. póżniej bylismy jeszcze ok 3 godz na oddziale i wypisali nas do domu. byłam w szoku bo syn szedł sam na nogach. lekarstwa przeciwbólowe nam zapisali i kazali dawać w razie potrzeby ale takiej nie było. tak jak pisałam na drugi dzień ku mojemu przerażeniu dziecko jezdziło na rowerze.

Gość gość
To ja, mama chłopca który miał przepuklinę operowana w wieku 3 lat. czy miał ją od urodzenia to trudno powiedzieć -żaden lekarz tego nie zauwazył. syn miał też stulejkę i przy okazji wizyty z tego powodu u chirurga dziecięcego ten zauważył ta przepuklinę. pewnie miał ją od urodzenia bo ten chirurg mówił że gdyby od noworodka był obwiązywany jakimś pasem to sama by sie wchłonęła a że miał już prawie 3 lata to trzeba było operować. przerażona byłam bardzo. wykonaliśmy wszystkie badania potrzebne do szpitala i rano stawiliśmy się na oddziale. później dostał narkozę. zabieg trwał ok pół godz. pozwolono mi wejść na salę pooperacyjną, gdzie wybudzał się z narkozy, trochę płakał ale myslałam ze będzie zdecydowanie gorzej. póżniej bylismy jeszcze ok 3 godz na oddziale i wypisali nas do domu. byłam w szoku bo syn szedł sam na nogach. lekarstwa przeciwbólowe nam zapisali i kazali dawać w razie potrzeby ale takiej nie było. tak jak pisałam na drugi dzień ku mojemu przerażeniu dziecko jezdziło na rowerze.

Gość gość
Moja córka miała od urodzenia przepuklinę pępkową. Powiększała się przy kolkach i zaparciach. Jeździliśmy na konsultację do dwóch chirurgów i ostatecznie kleiliśmy przez kilka miesięcy. Bałam się sama, więc kleił chirurg. Ostatecznie wchłonęła się w miarę, chociaż pępek ma wypukły. Lekarz powiedział, że w tym momencie to kwestia estetyczna... nie ruszam tego na razie. Koleżanki synek miał operowaną i zniósł dobrze, ale do dziś boi się lekarzy/fartuchów. Miał 2 latka, teraz ma 4 i płacze na samą informację o wizycie u lekarza. Uważam jednak, że jak trzeba to trzeba. Z punktu medycznego nie są to skomplikowane operacje.

Gość gość
Tu autorka... Jesteśmy po wizycie u chirurga. Generalnie z takim zabiegiem czeka sie jak dziecko bedzie miało 2-3 lata. Mamy się pokazac w okolicach 2 urodzin i mamy bardzo duza szanse na zabieg bo przepuklina jest duza i wątpi czy się sama wchłonie :( cóż czekamy wiec jeszcze rok u moze jakimś cudem suw wchłonie a jak nie to zabieg :'(