Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Dlaczego mówicie do dzieci jak do debili?

Polecane posty

Gość gość

Zamiast normalnie? "Kuku, sisi, ała, am-am, bach" - przecież to jakieś chore!

Gość gość
Jeszcze lepsze jest mówienie do 2-3-latków "idziemy zrobić siusiu" albo "teraz sobie wypijemy soczek?". Owszem, ludzie mówią do dzieci w ten sposób, moje dziecko było jedynym które znałam jako mówiące w drugiej osobie "pójdziesz do łazienki, napijesz się, chcesz na spacer". Dzieci w pewnym wieku robią dosłowne kalki językowe, i powtarzają to co mówią rodzice, i stąd dzieci mówią powszechnie "Amelka jest grzeczna, nie będzie się bała" albo "mamusia zaraz wróci"... Co trzeba mieć w głowie żeby nagle do drugiego człowieka mówić "mamusia zaraz wróci" zamiast- "zaraz wrócę"- nie wiem... do męża chyba żadna nie zwraca się w trzeciej osobie i o sobie również tak nie mówi, nie słyszałam w stosunku do małżonka "Grzesiu chce pić po pracy? Halinka zaraz da herbatkę...". Rozumiem język dostosowany do poziomu (przy czym seplenienia i niepotrzebnego zdrabniania też nie kumam), ale osobne formy gramatyczne w stosunku do niemowlaków i maluchów?

Gość gość
to jest Język Matki nieuku!

Gość gość
Moja mama jeszcze lepsza, bo naśladowała słownictwo małego dziecka, i zamiast mówić "chodź do babci" było wiecznie "oć babci", bo dziecko w ten sposób mówiło... i nijak nie trafiało jej do zrozumienia że to że dziecko nie potrafi czegoś powiedzieć, nie znaczy że tego nie rozumie... O naśladowaniu gaworzenia i powtarzaniu za niemowlakiem "a ghuuuu... ghiiii" nie mówiąc.

Gość gość
ja nigdy nie zdrobniałam słów i nie skracałam ich a nawet starszemu bratu zwracałam my mówił do młodszego i nie oszukiwał bo to też mętalność matek starsze dziecko coś robi czy wychodzi to okłamać młodszego i powiedzieć np. on musi wyjść coś przynieść niż powiedzieć że jedzie gdzieś czy idzie do kolegi ja wole wytłumaczenie dlaczego akurat on nie może i dać do zrozumienia ze każdy wiek za coś odpowiada nie powiem czasem się obrazi , nie na długo ale kłamstwa mają większe konsekwencje dzy dowiadujemy się ze nas oszukiwano