Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Kobiety nie bierzecie tabletek anty ja zachorowałam na raka piersi w wieku 32lat

Polecane posty

Gość gość

Brałam od 10lat tabletki anty teraz mam raka!

Gość gość
chyba raka mózgu :D

Gość gość
a ja nie brałam nigdy przenigdy i wiecznie mam problemy ginekologiczne, cały miesiąc potrafię krwawić,na nic różne leki, mam skrajnie zaburzone hormony mimo,że tabl anty się nigdy nie tykałam!!!! gdzie tu sprawiedliwość. Moja babcia miała torbiele na jajnikach, usuniętą macicę i masę rzeczy ginekologicznych a tabletki anty w ustach nie miała!!!

moja siostra zachorowała na raka a w życiu żadnych hormonów nie brała weź sie babo zastanów najpierw, a potem pisz

Gość gość
Przeciez tablmanty chronia przed rakiem piersi.

Gość gość
moje dwie koleżanki biorąc tabl anty długie lata,ciagle wycinały guzki w piersiach,łagodne guzki,ale po odstawieniu tabl nie mają tego

Gość gość
Jak ktoś ma mieć raka, to będzie go miał, bez wzgl. na to czy będzie łykał tabsy, czy nie.

Gość gość
Oczywiście, że tabelki anty znacznie zwiększają ryzyko nowotworów.

Gość gość
Nie, nie oczywiste: "Wyniki uzyskane podczas badania Collaborative Group on Hormonal Factors in Breast Cancer w 1996 r., wskazują, że tabletka nieznacznie podnosi ryzyko zachorowania na raka piersi (1,1 razy większe niż u kobiet nie stosujących tej metody antykoncepcji) i jest najwyższe u kobiet, które zaczęły antykoncepcję hormonalną jako nastolatki. Poziom zagrożenia tym nowotworem wraca do normy po 10 latach przerwy w przyjmowaniu hormonów. Badania ujawniły jeszcze jedna regułę - rak piersi zdiagnozowany u kobiet stosujących ustną antykoncepcję jest zwykle we wcześniejszym stadium niż u kobiet, które nigdy nie stosowały tabletki, co wiąże się prawdopodobnie z częstszymi wizytami u lekarza kobiet stosujących antykoncepcję hormonalną. Stwierdzono też związek między przyjmowaniem tabletki antykoncepcyjnej (przez co najmniej 5 lat) a wyższym ryzykiem rozwoju raka szyjki macicy. Jednak 3-4 krotne zwiększenie zagrożenia tym nowotworem może wynikać z faktu, że aktywne seksualnie kobiety łatwo zarażają się wirusem brodawczaka ludzkiego - HPV, który inicjuje proces nowotworowy w szyjce macicy. Tabletka może ponadto nasilać ryzyko zachorowania na raka wątroby, ale nie zostało to jeszcze poparte wystarczającą liczbą dowodów naukowych. Antykoncepcja hormonalna działa także profilaktycznie chroniąc w niewielkim stopniu przed rakiem jajnika. Tym skuteczniej im dłużej jest stosowana. Wyniki opublikowanego w 2010 r., międzynarodowego badania prowadzonego na terenie Wielkiej Brytanii, Holandii i Francji (International BRCA1/2 Carrier Cohort Study)wskazują, że w przypadku kobiet mających genetyczne predyspozycje do zachorowania na ten typ nowotworu, po roku stosowania tabletki antykoncepcyjnej zagrożenie chorobą spada o 10-12 proc., po 5 latach o 50 proc. Natomiast w przypadku raka trzonu macicy profilaktyczne skutki ustnej antykoncepcji utrzymują się nawet przez wiele lat po jej ustaniu."

Gość ameliii
jakoś wątpię, żeby tabletki były odpowiedzialne za twoją chorobę. Moim zdaniem systematyczne badania sa bardzo ważne. Często słyszy się, że lekarze dobierają kuracje hormonalną nieprawidłowo. Ja na szczęście już mam zaufanych lekarzy. Mammografię i badania usg piersi robię zawsze u nich http://www.godulahope.pl/.