Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

sprzedawanie ubran czy dzialalnosc jest potrzebna

Polecane posty

Gość gość

Hej, mam takie pytanie - czy gdybym chciała dorobić sprzedażą własnoręcznie uszytych ubrań, to czy musze miec działalność gospodarcza, czy wystarczy wpisać kwotę w "inne dochody" na formularzu pit?

Gość gość
Oczywiście ze działalność jest potrzebna, w ogóle co to za pytanie

Gość gość
Normalne :) mam juz prace, mysle o jakichś dodatkowych 300-400 zl, działalność kosztuje z dwa razy tyle... A dużo osób sprzedaje jakies stare ubrania np. na allegro i nie maja na pewno działalnośc****ewnie w ogóle nie placa podatku od tego.

Gość gość
Nie wiem czy wiesz ale jeśli ubrania masz dłużej niż 6miesięcy to nawet jak mają metki możesz je sprzedać jako swoje używane i nie płacisz podatku od tego jeśli nie przekroczysz pewnej kwoty.

Tyle, że US monitoruje sprzedaż na Allegro, bo tam najłatwiej im trafić jelenia :D. Te pół roku, to Twoje zwolnienie od podatku "cywilnego", więc Ty musisz udowodnić, że to zwolnienie Ci przysługuje (mieć paragony, fakturę zakupu). x Autor tematu nie pyta o używane towary, ale o nowo wytworzone (uszyte) ciuchy. Tu działalność zawsze jest obowiązkowa (i nieopłacalna). Mówiąc prościej: jak sprzedasz sąsiadowi swój stary kurek do kranu, to działalności mieć nie musisz, ale jak mu go jeszcze przykręcisz, to US nabędzie prawo, do uwalenia Cię, za nielegalną działalność :D :D :D.

Gość gość
No właśnie, trzeba miec paragony itd., kto to ma? A kupa osób szuka perelek w lumpeksach i sprzedaje je znacznie drożej potem. Czyli myślicie, ze nie moge sobie tak dorobić? Albo działalność i zarobki co najmniej dwa tysiące albo nici z hobby? :(

>>>Czyli myślicie, ze nie moge sobie tak dorobić? <<< Tak, jak pisałem US monitoruje Allegro. Jak sprzedasz to komuś znajomemu i nie będziesz nagłaśniać, to US nie dowie się o tym. x To tak samo, jak z korepetycjami. Kiedyś nauczyciel płacił stówę miesięcznie i legalnie mógł ich udzielać, a dzisiaj musi założyć działalność płacić 3 stówy zdrowotnego, 2 stówy za obsługę księgowej i dopiero uczyć. Dlatego nauczyciele nie prowadzą obecnie korepetycji ;) ;) ;). x Zawsze możesz powiedzieć, że coś kupiłaś, ale nie nosiłaś. Tylko w żadnym wypadku nie pisz, że coś szyjesz sama.

Gość gość
Hm, zawsze jakies wyjście :/ a czy jest możliwość, ze kupilabym cos, miala paragon, ale troche to zmienila?