Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Wyniki badan cytologicznych.

Polecane posty

Gość gość

Czesc dziewczyny, jutro mam miec kolposkopie z wycinkiem na badania histopatologiczne poniewaz moj wynik badania cytologicznego wykazal zmiany srodnablonkowe stopnia wysokiego (HSIL) obejmujace CIN2,CIN3/CIS . Moje pytanie to czy te wyniki swiadcza o tym ze bede miala scinana skracana czy cos podobnego jesli chodzi o szyjke? Czy podczas badan histopatologicznych badz tej kolposkopi moze okazac sie ze nic nie dzieje sie powaznego? Sie naczytalam tyle ze juz mi sie w glowie pomieszalo.Prosze o rady dziewczyny ktore przechodzily cos podobnego.. :(

Gość gość
Z takim wynikiem cyto raczej nastaw sie na to, ze szyjka moze byc w przyszlosci skrócona. Na razie jednak kolposkopia da bardziej szczegółową odpowiedz (niż badanie cytologiczne) na pytanie co spowodowało zmiany? A wyniki badania histopatologicznego wykażą, czy masz szyjkę zainfekowaną wirusem hpv? Niestety na jego wynik poczekasz z 3 tygodnie.

Gość gość
Rozumiem.czyli nie ma szans na to ze po prostu wynik bedzie dobry i nic nie bedzie skracane ani nic z tych rzeczy?;( chryste...

Gość gość
Nie no...bez takich :D spokojnie, spokojnie Nawet jesli masz hpv, to organizm bardzo często sam sobie radzi z infekcją i po pól roku-roku wszystko samo wraca do normy. Ale najpierw trzeba poczekać co lekarz zobaczy w czasie badania kolposkopowego. To jakby oglądanie szyjki pod mikroskopem. Jednocześnie przemywany jest obszar badan płynami uwypuklającymi ewentualne zmiany zapalne, czy chorobowe. Dokladnie z tak wybranego miejsca pobrany będzie wycinek. Na ostateczną diagnozę i leczenie będziesz pewnie musiała poczekać na hist-pat.