Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

jak zrobić klopsy w sosie własnym bez kostki mięsnej

Polecane posty

Gość gość

pomóżcie, mam mięso z indyka świeżo zmielone, cebulkę, czosnek, suchą bułkę. Chciałabym zrobić klopsy w sosie własnym, w necie są tylko przepisy z kostkami, jest tu ktoś kto umie gotować i poradzi??

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
nikt nie umie???

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Rozgrzej olej na patelni i wrzuć klopsiki by je obsmażyć z każdej strony możesz dorzucić jeszcze odrobiny siekanego czosnku i cebulki jak już będą zarumienione klopsiki. A do klopsików dodaj trochę przypraw np. majeranku Ja mam słabość do przypraw mam ich całą ścianę i wszystkiego dużo używam.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Ja takie klopsy robie, obtaczam grubiej w mące i podsmażam ale tak, żeby mąka sie zrumieniła. Potem te klopsy i tłuszcz z patelni wlewam do garnka, dodaję trochę wody, przyprawy i tak sie dusi. Jeśli za dużo wody dałaś to musisz dłużej gotować aż wyparuje i sos będzie gęsty.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Jak już cie się cebula w tym zarumienionym mięsku również zarumieni to podlej to wodą-ilością taką jaka chcesz uzyskać sosu ale tez nie przesadzaj, żeby też dużo więcej sosu od mięsa nie było;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
tak do gotowania sie zabiraj jkobieto polska ja nie wiem jak tak w ogole mozna zyc 333 www.youtube.com/watch?v=Ppy6mJsIwxA

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Ja robie w bialym sosie. biore mieso, dodaje cebule, bulke, jajko, formuje kulki . Zagotowuje wode, do ktorej wrzucam troche warzyw (marchew, por, pietruszka), daje liscie laurowe. Wrzucam pulpety, gotuje, sos zabielam smietana i zageszczam maka.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
zrób normalny sos, tylko nie dodawaj do srodka kostki rosołowej. Jaki problem?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Mięso, bułkę, podsmażoną cebulkę, jajko całe, sól, przyprawy naturalne jak pieprz, majeranek, natka pietruszki też może być wymieszać dokładnie i uformować klopsiki. Obsmażyć chwilę na rozgrzanym tłuszczu. Do garnka z gotującą się wodą/niewielka ilość/ wrzucić obsmażone klopsy, gotować dodać ziele angielskie ze 3 ziarenka, listek laurowy, jakieś warzywa np. pietruszka, marchewka,seler,por. Pod koniec gotowania zagęścić mąką wcześniej rozmieszaną z niewielką ilością wody, dodać jeszcze trochę majeranku.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Poduś odrobinę posól(najlepiej sola morską bo ma alkaizujące właściwości jest zdrowa!) Możesz odrobinkę kostki knora jeśli bardzo lubisz ale jeśli bardzo się jej boisz to nie dawaj. W patelni metalowej obok na małym gazie robisz takie coś: Zbierasz łyżka do zupy oczka tłuszczyku z tego sosu który dusisz a potem jak już się uzbiera tego tłuszczyku zasypujesz go mąką-może być pszenna może być kukurydziana jak jesteś bezglutenowcem. Mieszasz widelcem i sopniowo dodajesz wywaru mieszasz aż do połączenia wszystkiego w aksamitną całość! Smacznego!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
09:32 - miało być BEZ kostki. Bez ŻADNEJ kostki.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
We wpisach z godzin: 9;29 9;31 9;36 Masz kompletny przepis jak krok po kroku zrobić SMACZNY sos z klopsików !:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
A JAK NIE DASZ KOSTKI TO DAJ CHOCIAŻ CARY żeby było chociaż odrobine tej istoty smaku Lub wysmaż dokładniej mięso i mało tej wody dolej żeby nie rozcieńczyć istoty smaku!:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Dziękuję!!!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
gość dziś Ja robie w bialym sosie. biore mieso, dodaje cebule, bulke, jajko, formuje kulki . Zagotowuje wode, do ktorej wrzucam troche warzyw (marchew, por, pietruszka), daje liscie laurowe. Wrzucam pulpety, gotuje, sos zabielam smietana i zageszczam maka. Jak można zagotowywać wodę na cokolwiek ja się pytam? To już lepiej to mięso do piekarnika wstaw niech się ozłoci a potem podlej wodą i zagęść mąką przynajmniej smak będzie! Większość to w ogóle nie kmini skąd się bierze smak!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Bez kostki to mdłe wyjdą, zrób jak człowiek z kostka lub bulionetka. Nie lubię tych wszystkich damulek, co pogardzaja kostkami, a potem jedzenie u nich nie ma smaku.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Na makaron można wodę zagotować! :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Przeciez jak się doda sol i przyprawy to jest smak i mieso daje swoj smak, nie rozumiem po co kostka? Moj byly facet do wszystkiego magi dodawal i smak caly psul...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
9:45 Ale jak nie chce to niech nie dodaje! -Dlaczego ją zmuszasz? W kostce jest glutaminian sodu i to on daje ten smak który tak lubisz. -Umieszczają go w tej kostce w postaci proszku... Taki sam glutaminian sodu wytrąci się samoistnie podczas obróbki termicznej mięsa na patelni! Wystarczy tylko fajnie to wszystko samemu zrobić. Jest też wiele przypraw które neutralizują wytrącanie się rakotwórczych substancji a min. można jak wyżej było użyć soli morskiej.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Kiedyś robiłam sos do ryżu i potrzebowałam go bardzo mało a miałam dużo mięsa użyłam sporo cebuli i czosnku i mnóstwa przypraw zanim podłałam to wszystko woda zaczynając od mięsa wszystko dokładnie obsmażyłam bez soli bo soli się na samym końcu. Jak podlałam to woda to okazało się że smak już jest i soli prawie nie potrzeba. Smak był obłędny!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×