Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zdezorientowana 3031

Duphaston

Polecane posty

Gość zdezorientowana 3031

Mam prośbę dziewczyny i proszę o opinię. W ostatnim cyklu starałam się z mężem o dziecko. jestem po poronieniach i gin przepisała mi duphaston od 16 dnia cyklu. Przez wszystkie dni płodne kochałam się z mężem,ale zrobiłam 3 testy w dniu spodziewanej miesiączki i wszystkie negatywne.Troszkę się zdziwiłam,że się nie udało,bo poprzednie ciąże były za 1 razem, a tym razem nic. Czy duphaston mógł mi przeszkodzić w owulacji ? Po ostatnim poronieniu cykle się troszkę zmieniły i zauważyłam, że miesiączkuję o dzień, dwa później niż zwykle.Może za szybko wzięłam ten duphaston i mógł zakłócić owulację ? Drugi problem to taki, że dalej nie mam @ Mimo opóźnień, okres powinnam mieć 19, a do dziś cisza i nic jego nie zapowiada, bo zawsze boli mnie brzuch. wczoraj powtarzałam test i wyszedł negatywny.był to test bobo,który jest czuły i po spodziewanej miesiączce wynik powinien być prawdziwy.Napiszcie mi dziewczyny, czy ten lek mógł mi zaburzyć cykl ? jakie miałyście doświadczenia z duphastonem ?

Gość gość
Czasem zdarzają się cykle bezowulacyjne. Mi duphaston nie zaburzył cyklu.

Gość zdezorientowana3031
zgadzam się. też brałam to pod uwagę, ale ten brak okresu też mnie irytuje i nie wiem, czy to nie był wpływ duphastonu

Gość gość
Duphaston nie powinien zaburzyc cyklu. Moze po prostu nie zaszlas. Nie zawsze udaje sie przeciez za pierwszym razem. Albo zaszlas,a test sie jednak pomylil. I tak bywa...

Gość gość
Jak bierzesz duphston to moze sie miesiaczka nie zacAc prze lek. Zrob bete wynik bedzie 100% jak ciazy nie ma odataw leki

Gość gość
odstawiłam lek jak zrobiłam testy i wyszły negatywne.dziękuję za opinie.muszę czekać...

Gość gość
Brałam duphaston kilka - kilkanaście razy i zawsze @ przychodziła dwa, trzy dni po odstawieniu. Tylko raz to tak długo trwało. Lekarz mnie właśnie wtedy uświadomił, że czasem trzeba czekać do dwóch tygodni...

Gość gość
czyli rozwaliłam sobie gospodarkę hormonalną...nie wiem co z kolejnym cyklem.kiedy będzie możliwa owulacja, czy znów powinnam brać duphaston 2 dni po owulacji....nie wiem co myśleć.

Gość gość
na to wygląda :( musisz poczekać, ewentualnie idź do lekarza.niestety ale duphaston to są hormony. wiele osób nie zdaje sobie sprawy, że ma duży wpływ na organizm i choć wiele myśli, że pomaga, to nie wie, że może zakłócać owulację,dlatego lekarze każą brać dopiero po ewentualnej owulacji.

Gość gość
Kup sobie testy owulacyjne albo chodź na monitoring i będziesz mieć pewność. I może zrób sobie betę hcg dla pewności, bo może jednak ciąża jest ?

Gość gość
nic sobie nie rozwaliłaś, jakie masz cykle? miałaś monitoring?

Gość gość
nie jestem :( wszystkie testy negatywne. cykle miałam regularne, co 28 dni. po łyżeczkowaniu przez 2 dni plamiłam zanim zaczęłam porządnie krwawic. ostatni okres miałam 23 marca.Monitoringu nie miałam.Moja gin ma bardzo lekceważące podejście.o wszystko muszę się prosić sama.kazała się starać i jak zajdę, to dopiero przyjść.

Gość gość
nie panikuj, to że teraz się nie udało to nie znaczy że to jakaś tragedia, poza tym jeżeli masz już za sobą poronienia, a poza duphastonem lekarz nic innego nie zalecił, to go zmień

Gość gość
Też do tego bym tak nie podchodziła że sobie rozwaliłaś cykl. Ja miałam takie zalecenie od 15 dnia luteina czyli to samo co duphaston przez 10 dni potem czekanie i albo ciąża i biorę dalej albo dostaje @. Też miałam takie zalecenie od gin po poronieniu z tym progesteronem, udało się w tym 10 dniu brania luteiny zrobiłam test i 2 kreski, wiec brałam dalej i utrzymałam ładnie ciąże, on może bardzo ci pomoc jeśli roniłaś. Oczywiście przy braniu duphastonu @ nie przyjdzie, dopiero po odstawieniu. Nie zawsze udaje się za 1 razem nawet jeśli tak bywało wcześniej. Ja o 1 ciąże bez wspomagaczy starałam się ok pół roku, poroniłam, później na tej luteinie udało się za 1 razem i dziecko pięknie rośnie.

Gość gość
Aha no wiec jeśli ty jeszcze do tego poroniłaś w marcu to cykle na początku są naprawdę rożne, mi przy regularnych 30 dniowych, po poronieniu miałam 2 cykle pierwszy raz w życiu po ok 36 dni !! to bardziej ten fakt ci przesunął cykl. Ja odczekałam jednak po poronieniu i tak jak mówię później udało się za 1 razem na tej luteinie.

Gość gość
dziękuję za wsparcie. jestem spokojna, nie panikuję :) będę czekać.co ma być to będzie

Gość gość
ja poroniłam 7 miesięcy temu.po łyżeczkowaniu nie miałam już normalnego cyklu tylko kilka dni plamiłam, a dopiero później było normalne krwawienie i nigdy nie wiem kiedy jest rzeczywisty dzień 1 miesiączki.w każdym razie nie biorę tych plamień pod uwagę.

Gość gość
Czyli doradzacie, by w tym cyklu również brać duphaston ? Dlaczego powinno się przyjmować 16 dnia cyklu, a nie mogę np.20 ?

Gość gość
Możesz 20 ale lepiej od razu po owulacji bo jednak pomaga to w procesie poczęcia :) Jeśli czujesz że masz owulacje to po prostu po niej zacznij brać 10 dni i test jak negatywny to odstaw i czekaj co będzie. Ale mówię, to akurat lek który bardzo pomaga i nie ma co z niego rezygnować.

Gość gość
bardzo Ci dziękuję za pomoc :)

Gość gość
duphaston pomaga w zagnieżdżeniu i utrzymaniu zarodka, dlatego właśnie bierze się go tuz po owulacji