Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

To nie prawda, zec zlowiek ma wolna wole.

Polecane posty

Gość gość

Bo co w przypdku, gdy serce kogos kocha, ale nie mozemy byc z ta osoba. Lata mijaja, probujemy nawet kiedy z ,,wolnej woli´´ probujemy zapomniec i ruszyc na przod, ale nie idzie. Gdzie tutaj jest wolna wola?

Gość gość
Ales durny przyklad podal. Smiechłem.

Gość gość
dlaczego durny, akurt ten mi lezy na sercu.

Gość gość
Bog dal ci wolna wole zebys mogl wybierac miedzy dobrem a złem. codziennie dokonujemy jakichs wyborow. A twoje przyklady w tym przypadku sa niewlasciwe.

Gość gość
dlaczego wolna wola ma sie sprowadzac tylko do wyboru miedzy dobrem a zlem? to nielogioczne

Gość gość
zycie to nie tylko dobro/zlo

Gość gość
Nielogiczne jest to co piszesz.

Gość gość
Prosty przyklad. Zakochalem sie w dziewczynie i wybralem ze bede z nia do konca zycia, ale ona tez dokonala wyboru i wybrala innego faceta. Twoim zdaniem w tym przypadku wolna wola nie istnieje. Inny przyklad. Zostalem pobity przez jakiegos typa na ulicy i mam wybor, moge mu wybaczyc i zapomniec lub moge sie zemscic i tez go pobic. W tym przypadku bys powiedzial ze wolna wola jednak istnieje. Wybralem sporod 2 opcji. W pierwszym przykladzie wybor tej dziewczyny determinuje twoj wybor. Proste i logiczne

Gość gość
Wolna wola. Wolna wola. Hmmm... Jak byli np. ludzie zamknięci w obozie koncentracyjnym to mieli wolną wolę mogli wybrać powolną agonię z głodu z mikroskopijną szansą na przeżycie lub pobiec w stronę słupów wysokiego napięcia wiedząc że może nie dobiegną bo wcześniej zostaną rozstrzelani. Dobry przykład?

Gość gość
Dobry przyklad.

Gość gość
Nie rozumiesz. Nie moge byc z osoba ktora kocham i przez to jestem skazana na nieszczesliwe zycie. Wiec, gdzie tu wolna wola? kIEDY jestem zmuszona zyc bez osoby ktora kocham?? Nie musisz podawac innych przykladow w ktorym czlowiek MA wolna wole, bo taie zawsze sie znajdzie. Chodz8i o to, ze nie ZAWSZE czlowiek ma taka wolna wole.

Gość gość
przykład z innej beczki chcesz być niezależna od ZUSu, jednak ZUS zmusza cię na siłę do zależności od ZUSu