Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

pomóżcie leniwej mamie ogarnąć obiady dla niemowlaka

Polecane posty

Gość gość

od razu powiem że jest leniwa i wygodna, ale uprzedzając kafeteryjne domysły powiem, że w życiu radzę sobie dobrze, chodzi tylko o te obiady, których nie cierpię robić. Dla nas robi mąż, syn pochłania słoiczki, ale chcę mu zacząć robić jakieś "normalne" obiady. Proszę o pomoc jak to zrobić, żeby zrobić ale się nie narobić. Można gotować na dwa dni? Albo porobić porcję, pomrozić i codziennie wrzucać w garnek do gotowania na parze i niech się robi? Na razie mam dwa takie pomysły, jak sobie ułatwić to robienie obiadów dla niemowlaka? Syn ma 6 m-cy, od miesiąca je słoiczki, wprowadziłam w 5 m-cu bo był na karmieniu mieszanym (ściągałam laktatorem i dawałam mm). Z góry dziękuję za pomoc.

Gość gość
kup w biedronce puszki dla zwierzat wyjmujesz na talerz i moze zrec

Gość gość
Wrzucasz warzywa i kawałek mięsa i gotujesz a potem blenderem miksujesz ot cała filozofia

Gość gość
Wrzucasz warzywa i kawałek mięsa i gotujesz a potem blenderem miksujesz ot cała filozofia

Gość gość
No to przeciez dla takiego dziecka ugotowanie zupki to zadna robota.

Gość gość
no ale nie chcę mi się codziennie :( nie ma łatwiejszej drogi niż codzienne gotowanie?

Gość gość
1 odpowiedz jest w sam raz dla takiego lenia jak ty

Gość gość
Możesz gotowac na dwa dni przeciez.

Gość gość
Gotuj więcej i zamrażaj, zrób kilka zestawów i zamroź żeby na tydzień-dwa było, na każdy dzień inna zupka.

Gość gość
Mąż gotuje dla Was. To gotujcie takie rzeczy zeby dziecko tez moglo zjesc. Gotujesz brokuly na parze do Waszego obiadu i zieniaki i razem blendujesz i dajesz dziecku.

Gość gość
Ja no jak gotowalam zupe dla dziecka to gotowalam od razu dla nas caly garnek. Malemu odlewalam nieprzyprawiona na dwie porcje a my jedlismy reszte.

Gość gość
ja robie trzy porcje i wekuje albo mroze

Gość gość
ok, czyli mrożenie mnie ratuje ;)

Gość gość
ciebie już nic nie ratuje, bejbe.

Ja tak nie robiłam, ale teraz mi to przyszło do głowy i może dla drugiego dziecka tak będę robiła :) Nie wiem, czy to się sprawdzi, ale myślę, że tak. Zostaw sobie kilka słoiczków, umyj, wyparz. Ugotuj zupę na szyjce z indyka, marchewce, pietruszce i ziemniakach (na gęsto). Zmiksuj blenderem i gorącą nałóż do słoiczków. Zakręć, odwróć, postaw na nakrętce i niech stygną. Myślę, że na jakiś tydzień powinnaś mieć spokój :)

obiady gotowane na dwa dni traca wartosci odzywcze szczegolnie dla dzieci jest to szkodliwe :)Dziecko potrzebuje codziennego swiezego pokarmu:)))

Gość gość
ja do roku kupowałam słoiki potem dziecko jadło to co my

Gość gość
ojej, kompot z chlebem wystarczy, po co gotować?

Gość gość
Tu u mnie w USA kobiety czesto decyduja sie na zycie bez dziecka i maja duzo szczesliwesze i bardziej spelnione zycie i maja kariere i hobby i wolnosc i podroze… 333 www.youtube.com/watch?v=3i8oZDgvlkI

Gość gość
Dla mnie to nie był problem wrzucić kawałek buraka, ziemniaka, pietruszki, podgotować i zmiksować... ale rozumiem lenistwo :) Mrożenie jest w porządku, tylko do wszelkich papek i zupek powinno się dodawać tłuszcz (masło, oliwę, dobry olej) żeby witaminy się lepiej przyswajały, zrób to jak już przygotowujesz odmrożony, a nie przed mrożeniem, nie zamrażaj też z mlekiem, śmietaną... A jak mąż gotuje to też sporo warzyw możesz odjąć z zupy, z rosołu, brokuły, kalafior, buraczki (surówki jeszcze niewskazane dla takiego malucha), mięso- poproś męża żeby Wam doprawiał na koniec i tyle. No chyba że sporo smażonego i pieczonego w tłuszczu jecie. Ale mojemu dawałam jak miał kilka miesięcy naszą rybę pieczoną w folii z ziemniakami i fasolką, czyli prawie jak nasz obiad, nam potem tylko bardziej dosalałam albo sos do ryby dokładałam.

Gość gość
W książce Zdrowy Maluch Magdaleny Sikoń i Moniki Skowron są przepisy na bardzo proste, a przy tym bardzo wartościowe obiady dla niemowląt.