Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

szczepionka na NFZ czy skojarzona

Polecane posty

Gość gość

napiszcie która wybralyscie i czy były jakieś objawy niepożądane po szczepionce

Gość gość
Wybrałam skojarzoną. Po pierwszej dawce nie było żadnych skutków ubocznych. Druga dawka w maju.

Gość gość
córkę szczepiłam tymi na NFZ - brak objawów niepożądanych - jedynie obrzęk w miejscu wkłucia Syn - 5 w 1 - brak objawów niepożądanych

Gość gość
Na nfz, za rada poloznej wykupilam bardziej oczyszczona na krztusiec. Objawow zadnych. W przychodni poprosilam pediatre o przesuniecie i możliwe najdluzsze odstepy pomiedzy szczepieniami. Problemow nie bylo. Wiec zaoszczedzilam dziecku troche bolu, ale i tak te wklucia nie zrobily na nim szczególnego wrażenia, nie plakal prawie wcale :) Umawialam nas w godzinach karmienia. Wchodzilam z gotowa butelka mleka i natychmiast po wkluciu podawalam mleko :)

Gość gość
na NFZ wszystko było ok

Gość gość
Ja podobnie jak ktoś wyżej, szczepiłam tymi na NFZ, tylko tą błonica, tężec, krztusiec wykupiłam 3w1. I właśnie po niej (a może zbieg okoliczności) pojawiła się wysypka, którą dermatolog określił jako "alergiczną". Zresztą sama zniknęła po tygodniu. Poza tym ok, bez gorączki i innych rewelacji póki co.

Gość gość
Ja szczepiłam tymi na NFZ, w miejscu ukłucia pojawiły się zaczerwienienia. Dodatkowo szczepiłam na pneumokoki, też nie było żadnych objawów poszczepiennych.

Gość gość
Ja szczepiłam skojarzonymi 5w1, po szczepieniu mały miał dość silny obrzęk w miejscu ukłucia ale po altacecie mu przeszło. Szczepiłam na rota, meningokoki i pneumokoki, gdy mały skończył rok i posyłałam go do żłobka - po tych szczepionkach nie miał żadnych objawów poszczepiennych.

Gość gość
15;05 czym szczepiłas na meningokoki? i kiedy?

Gość gość
Na meningokoki Nimenrixem w 14 miesiącu życia, pneumokoki PCV 13 też w 14 msc.

Gość gość
Tylko i wyłącznie szczepionka skojarzona u mnie 130 zł płace

Gość gość
Córka 23 lata , szczepiona szczepionkami z NFZ. Jedynie wzwB jako nastolatyka , platne. W zyciu nie chorowala na odre, nie miala rota, pneumokoki z nosogardzieli zwalczylismy Luviaciem ( szczepionka w formie tabsów i tania ). Nie miala Hiba, meginokoków ani zadnych innych swinstw , którym tak strasza i wciskaja wam szczepionki :) Przechorowala jak kazde dziecko, bez jakichkolwiek powikłan świnke, rózyczke i wietrzna ospe :) I to dziecko z alergia na bialka mleka krowiego, bialka jajka i inne popularne alergeny. Dziecko biorace stale leki i często wizytujace w szpitalach :) Dziecko majace pyłkowice i sezonowa astme. Syn , lat 10 szczepiony tez na NFZ podstawowymi szczepionkami, dokupiony jedynie Hib, nic więcej. Na MMR nie szczepiony. Tez alergik, tez astmatyk... nie chorowal kompletnie na nic oprucz.. odry :) Bez powikań i problemów. Same wyciagnijcie wnioski :)

Gość gość
NFZ żadnych skutków ubocznych nie było (odpukać)

Gość gość
Gosciu z 15:45 i czym sie szczycisz? Ze syn na swinke nie chorowal? No rzeczywiscie. Ja szczepulam skojarzonymi bo tylko takie sa tu dostepne.

Gość gość
Ja szczepię na NFZ, ale wybrałam z zalecanych te na pneumokoki i meningokoki. Czytałam, że pneumokoki mogą wywoływać zapalenie opon mózgowo-rdzeniowych i sepsę, więc wolałam zaszczepić.

Gość gość
ja też szczepiłam na nfz, chociaż chciałam kupić tą z bardziej oczyszczonym krztuścem, ale są braki w hurtowaniach, bo wszystko wysyłane jest za granice. szczepionki rozbiłam w czasie. nie widzę sensu podawanie 5 wirusów na raz małemu dziecku. Na szczęście pediatra nie robiła problemów. odczynów poszczepiennych nie było. pozdro

Gość gość
ja szczepiłam na NFZ, ale dokupiłam z zalecanych przeciwko rotawirusom i peumokokom