Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Szukam Górala ;)

Polecane posty

Gość gość

Szukam Górala... wierzącego, męskiego i odpowiedzialnego... ale to chyba marzenia rodem z Janosika, tak? :)

Janosik - bynajmniej ten prawdziwy, a nie filmowy - miał boga w d***e i jego zasady więc od ów człowieka się odp*****l.

Gość gość
Hmm... podałabym szerszą bibliografię, ale polecę na początek książeczkę Miloš Ferko: Jánošík – pravda alebo legenda? („Jánošík – prawda albo legenda”?) (słow.). W: Historická revue. Vedecko-populárny časopis o histórii a archeológii . SAHI – Slovenský archeologický a historický inštitút. Tam jest prawdziwa historia Janosika, katolika, a że walecznego to nie muszę chyba mówić. pozdrawiam!

Sraka j****a tępa p**do wierząca w legendy pisane przez ludzi dobrego serca. Janosik to nic innego jak postać wzięta od ówczesnych zbójów niczym Robin Hood, dziś takich ludzi nazywa się bandytami a ich społeczność zorganizowaną grupą przestępczą. To nie byli lalusie chodzący do kościoła, a czy był wierzący, nawet jeśli był to Michael Corleone też był gorliwym katolikiem- bratobójcą z dwoma innymi trupami na koncie.

Gość gość
Do wyrażania swoich poglądów nie potrzebujesz tylu obraźliwych słów? Inaczej się nie da? Autorka tylko dała temat i zapytała... Chyba, że każdy mierzy wszystkich swoją miarą i nazywa innych tak ja siebie, to inna inkszość. Bardzo smutna tak czy inaczej...

S********j nieoczytana tępaczko. Janosika powiesieli na haku - tak wieszano przestępców, bandytów, morderców. Janosikowi nadali "dobre" cechy na potrzeby filmu tępaczko. Serialu pewnie też nie oglądałaś i nie widziałaś że Janosik siedział w kiciu na samym początku i nie powiedzieli za co.

Gość gość
Hahaaa nie jestem super wyedukowany, ale jak mozna nazwac kogos kto podaje bibliografie=oczytany tempa p**da, oswieccie mnie ? ?

Gość gość
to jest Polsza, tego nie ogarniesz... tak maja ludzie jak nie czytaja ksiazek tylko seriale popieprzone ogladaja xd Też bym chciała Gorala, HEEJ!

Gość gość
Hm hm, napisałam "rodem z...", żeby oddać klimat góralski... Gdybym miała na myśli, że Janosik był super walecznym i schodził po rozbojach co wieczór na mszę do wioski to napisałabym "chciałabym górala, wierzącego, męskiego TAKIEGO JAK Janosik". Nie przypuszczałam, że wzbudzę tyle emocji i poruszeń. Nie mniej jednak miło mi, że czyjesz zasoby i pokłady wiedzy wstrząsnęłam to przemyśleń, bo warto czasami ruszać głową, nawet o tak późnej porze:) Życie pokazuje i zaskakuje co dzień nowymi doświadczeniami, dzisiaj mam następujące - nie zadaje się pytań nie praktycznych typu np. ile trwa MjakMiłość w miejscach, gdzie ludzie przekleństwa mają za przecinki, a masturbację uprawiają między podlewaniem kwiatków a gotowanie obiadu. Cóż, nowy dzień, nowe doświadczenia. (Oczywiście nie uogólniam, czasami niektórzy wchodzą tu bo sie gubią w internecie, czasami - tak jak ja - chcą odpowiedzi na pytanie). Pozdrawiam gorąco.