Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

ulga na dziecko, ktoś doradzi?

Polecane posty

Gość gość

Hej, czy moge skorzystac z ulgi prorodzinnej w nastepujacej sytuacji: - dziecko urodzone w polowie lutego 2014, - slub z ojcem dziecka w sierpniu 2014, - moje przychody ponizej 50 tys (zasilek macierzynski, pit z zakladu pracy, brak w nim skladek na ubezpieczenie spoleczne i zdrowotne), - ojciec dziecka dochody powyzej 60 tys. Malzenstwem nie bylismy caly rok wiec wspolne rozliczenie odpada, ojciec przekracza prog a co z mna? Czy mimo, ze mąż przekroczyl wskazane 56 tys to ja moge odliczyc cala ulge z zasilku macierzynskiego? Niestety dopiero teraz dowiedzialam sie o tej uldze, wiec musialabym zlozyc korekte by ja uwzglednic. Czy wlicza sie takze do ulgi caly miesiac w ktorym urodzilo sie dziecko (mimo ze byla to polowa miesiaca)? Z gory dzieki za pomoc.

Gość gość
Tak możesz od swojego dochodu odliczyć w załączniku pit 0. Tam podajesz pesel dziecka oraz zaznaczasz miesiące od lutego włącznie do grudnia - przysługuje Ci ulga za 11 mscy. Za cały rok jest 1112, 04 , więc Ciebie dot 11/12 tej kwoty.

Gość gość
Tak liczy się cały miesiąc. Mąż nie może skorzystać ale Ty tak. Tak jak gość powyżej pisze.

Gość gość
Dopiero od marca