Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy za taką płacę warto wyjechać do Irlandii?

Polecane posty

Gość gość

Witajcie. mój mąż dostał ofertę pracy w firmie z siedzibą w Irlandii. Miałby tam na rękę 2000 euro. Czy za te pieniądze można normalnie żyć bez zaciskania pasa? pytam bo kompletnie nie wiem ile tam kosztuje wynajem oraz żywność.

Gość gość
Ceny są mniej więcej takie jak u nas. Alkohol i papierosy są potwornie drogie. 10 euro fajki , ok 3 euro piwo, flaszka wódki jakieś 20 euro

Gość gość
ceny żywności * miało być

Gość gość
na dwie osoby na poczatek ok, jak macie dzieci to ciezko.

Gość gość
Dlatego ja mieszkam tu, a on tam...

Gość gość
ktoś się podszywa... obydwoje mieszkamy w Polsce:)

Gość gość
O tym,że ja mieszkam tu a on tam to ja pisałam ...ta sama osoba co o 17:27

Gość gość
W Irlandii zywnośc jest zdecydowanie tansza niz w PL ,mleko np.2 litry kosztuje ok1.50 ,gdzie w Plkupisz mleko za półtora złocisza? Tak samo cheb,maslo, warzywa itp. Stosunkowo drogie jest mieso zwlaszcza wolowina na steki , najczesciej kupisz mielona wolowine,kurczaka czy wieprzowine za ok 3- 5 euro. Najwazniejsza kwestia ile was jest ? 2 osoby czy wiecej ? I gdzie w Irlandii bedziecie mieszkać ? Dublin,Cork, Galway ? Dublin jest bardzo drogi jesli chodzi o mieszkanie, spokojnie mozesz liczyc ponad 1000 euro na miesiac za 2 pokojowy apartament, do tego prad, gaz,smieci, telefon i tv.Woda jeszcze za darmo. A dojazd do pracy ? Bilet na busa czy tramwaj.. Minimalne opłaty z komórka i netem wyjda ci ze 250 euro miesiecznie.. Mysle, ze to za mało dla 2 osób na zycie w stolicy. Jak bedziesz miec ok 200 euro na tydzien ( bo pensja jest w tygodniówkach : ) )na samo " zycie ", to bedzie ledwo na styk,a gdzie jakies ciuchy czy przyjemnosci, .. Poza wiekszymi miastami dom z ogrodem mozna wynajac za ok. 500-700 euro,aledochodzi wtedy dojazd do pracy. W Irlandi nie ma komunikacji miejskiej jaka znamy z Pl, nigdzie poza Dublinem nie ma tramwajów ( sa tylko 2 linie ) i przewaznie ludzie do pracy dojezdzaja autem. Reasumujac za 2000 mw Dublinie nie decydowalabym sie ,bo to bedzie zycie na styk z 1 pensji. Poza Dublinem zostanie wiecej kasy ,bo czynsz za mieszkanie bedzie mniejszy, ceny zywnosci sa takie same wszedzie. Zajzyj sobie tu : www.daft.ie ,to strona z mieszkaniami na wynajem, popatrz o czym pisze. 2000 to nie jest zla pensja, po 500 euro na tydzien, wszystko zalezy od pozostalych kosztow, ilosci ludzi i miesca waszego zamieszkania. A moze i ty bys znalazla prace ? Najlepiej jeszcze w PL,bo na miejscu zajmie ci to zdecydowanie wiecej czasu i dobrze jest miec poszukiwany tu zawod,o jezyku nie mówiac. Zajrzyj tu : www.irishjobs.ie znajdziesz oferty pracy i.. płacy :) Powodzenia!

Gość gość
2000 euro wam spokojnie wystarczy a przecież ty też możesz podjąć jakąś pracę, chcoiażby na pół etatu. Ogólnie 2000 to jakieś kokosy nie są ale na spokojne przeżycie wystarczy i jeszcze wam kilka sówek zostanie. Ja mieszkam w Anglii i mój chłopak na początku zarabiał 2000 funtów na rękę. mieszkanie z opłatami to ok 900 (mógł wynająć pokój w mieszkaniu ale chciał całe dla nas), jakieś jedzenie z 200 na osobę na miesiąc, na dwie osoby wychodzi ok 300. Paliwo ok 150. Także naprawdę dużo zostawało. Nie wiem jak u Was z wynajmem, jakie są ceny ale to wszystko możesz sprawdzić w internecie. Ogólnie 2000 na początek to jest spoko oferta, ja bym brała. Będzie tylko lepiej a i tobie nikt pracować nie broni o ile masz dwie nogi, dwie ręce no i głowę na karku a nie tylko pipkę do rodzenia dzieci bo niestety ale do tego się najczęściej sprowadza rola imigrantek.

Gość gość
Sorry , ale jak nie mieszkasz w IE to sie nie wypowiadaj. Nie masz pojecia o cenach , wynajmie i ogólnie zyciu w IE. Gdzie UK , a IE :D

Gość gość
da rade i z 2 dzieci.. sa dodatki na dzieci, karta medyczna, dofinansowanie na mieszkanie. Mieszkalismy tam 10 lat