Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mamachorowitka

Ostre zapalenie jamy utrnej u 2 latka, gorączka od 8 dni, co robić?

Polecane posty

Gość mamachorowitka

Zeszłego wtorku mały zaczął gorączkować, temperatura rosła nawet do 40 stopni, oprócz tego nie było żadnych objawów. Myślałam że to trzydniówka. Mały nie chciał jeść, tylko pił. 4 dnia jak gorączka nie spadała a ja zauważyłam, że małemu cuchnie z buzi i na wewnętrznych stronach warg i policzków ma afty poszłam z nim do lekarza która stwierdziła, paskudne zapalenie jamy ustnej. Małemu dodatkowo spuchły dziąsła, są bordowe i krwawią. Podaje mu Groprinosin, psikam tantum verde i smaruje mu te afty Apftinem. Na gorączkę podaje mu Ibum Fotre. Mija już 8 dzien choroby a gorączka ciągle podskakuje do 39 stopni, mały nic nie je tylko pije. Czasami uda mi się wcisnąc w niego jakiś serek ale je po 2 łyżki. Pić, pije. Daje mu kubusie bo w tym przynajmniej jakieś witaminy są i chetnie je pije. Dzisiaj wypił kubek mleka. i to by było na tyle z pokarmów. Jak długo może trwać to paskudztwo? martwi mnie ta gorączka, trwa już tak długo...

Gość gość
Jezu kobieto 8 dni ja bym się wściekła i już dawno byłabym w szpitalu

Gość gość
Idz do innego lekarza i to szybko

Gość mamachorowitka
czytam na necie ze takie zapalenie moze trwac nawet do 14 dni... sama juz nie wiem co robic. jak tak dalej pójdzie to mały mi sie tu z głodu przewróci...

Gość mamachorowitka
któaś mama ma jakieś doświadczenie z ta chorobą?

Gość gość
jedz do szpitala

Gość gość
Moja córka jak miała ok 3 lat też miała zapalenie jamy ustnej. Może to trwać do dwóch tygodni i tak naprawdę nie da się tego jakoś lekami wyleczyć samo musi przejść można ewentualnie złagodzić. Moje dziecko w ogóle nie jadło pija tylko trochę i to na siłę,bo bałam się,żeby się nie odwodniła.Pózniej jak zaczęło się to goić to wystąpiły wymioty,bo ropa podrażniała jej żołądek.Nie życzę nikomu tej wstrętnej i bolesnej choroby.

Gość gość
Zapalenie jamy ustnej może być objawem celiakii, czyli uczulenia na gluten oraz na laktozę, czyli mleko. Może też być zakażeniem drożdżakami i potrzebny jest antybiotyk+dużo probiotyków. Jak wyjdzie z tego zrób badania na kierunku celikii, robi się je z krwi w każdym dobrym labolatorium.

Gość gość
Wypierniczaj do szpitala czy ty jesteś nie normalna zapalenie jamy ustnej powoduje spadek leukocytow (moja córka miała 1.6 przy normie 4 ) ledwo ja odratowali po 10 dniach wyszła ze szpitala ale już od 4 doby nie gorączkowo la tylko ona dostawała leki dożylnie . Nie wiem na co Ty czekasz chcesz dziecko wykończyć ?

Gość gość
biedny chłopczyk to go musi strasznie boleć:/

Gość gość
Kup w aptece Nystatyne,powinnas dostac bez recepty i smaruj mu tym jame ustna. Mojej corce dosyc szybko po tym przeszlo.

Gość gość
Powinnaś mu to pedzlowac Nystatyna i podawać Heviran. 8 dni gorączka, a ty nic z tym nie robisz i czekasz? Wiesz jak to boli? Moja córka miała to w wieku właśnie 2 lat i mimo leków meczyla się okropnie. To dziecko ma rozległy stan zapalny więc na co czekasz? Aż zajmie mu gardło i krtan do tego stopnia, ze nie będzie nawet w stanie śliny przelknac?

Gość gość
no i co autorko poszłaś po rozum do głowy ??

Gość gość
po 5 dniach gorączki powinien być już antybiotyk