Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

waga trzymiesieczniaka

Polecane posty

Gość gość

Mój synek skonczył 3 miesiace i wazy 5100 g. Wg wszelkich siatek centylowych to mało. Jak czytam na forach ile waza dzieci 3 mies to po 6,7 a nawet 8 kg. Synek urodzil sie z waga 3 kg, jest wylacznie na piersi. Jak Wy karmicie te swoje dzieci, ze az tyle waza? Nie boicie sie, ze beda otyłe? Nie zawsze wszystko sie wytraca gdy sie zaczyna chodzic. Poza tym liczba komorek tluszczowych nigdy nie maleje, one sie po prostu najwyzej kurcza. Widze pełno takich puilpetów na placu zabaw, i co najlepsze, im dziecko wiecej wazy tym mama bardziej dumna, ze ma taki apetyt i pochlania wszytk w kazdej ilosci. Czy te 5100 to naprawde tak mało?

Gość gość
Chłopak Urodzeniowa 2800 Na dokładnie 3 miesiące- 5090 4,5m- 6420 Na rok 9440 I to dziecko, które już w 2 miesiącu było na mm i to dodatkowo zagęszczane nutritonem z powodu dużego ulewania.. a na noc jeszcze klekiem ryżowym. Ciesz się, że dziecko ma dobrą wagę.. no chyba, że w tej chwili ma ponad 62cm długości, to może rzeczywiście jest chude.. ale bez przesady.. Zaraz dostanie inne pożywienie, może więcej przybrać. Mój najwięcej przybrał jakoś między 5-7 miesiącem.. taki pulpet się zrobił, że szok...

Gość gość
Mój mając 3 miesiące ważył 5200 niecałe. Urodzony też z wagą 3 kg.

Gość gość
moja ma 3 miesiace wazy 4,5 ale waga urozeniowa to 1900 wczesniak

Gość gość
podnosze temat

Gość gość
o!to coś nowego! też jestem w szoku, że inne niemowlęta tyle ważą :). mój urodził się 3090 g, ma dokładnie 3 m-ce i waży 5,5 kg. fajnie wygląda, nie jest długi- ok. 58 cm. karmiony piersią. pozdrawiam mamusie, nie ma się co martwić, te siatki centylowe przecież nie wskazują na nieprawidłowości żadne, a jedynie pokazują normy od do.

Gość gość
Wg mnie 5100 to b malo, mzastanow sie czy go nie dokarmiac

Gość gość
przyrosty minimalne 120 g na tydzien (liczac od najnizszej wagi spadkowej nie od urodzeniowej). Po 3 miesiacu minimalne to 90 g / tydzien. czyli 700 g miesiecznie, czyli niecale 200 g tygodniowo. jeśli przybiera równomiernie to ok, gorzej, jeśli przybieranie zostalo zahamowane nagle. porozmawiaj z lekarzem. nie spiesz sie z dokarmianiem, chyba, ze bardzo bardzo chcesz :)

Gość gość
Mój ważył 5200 karmiony mm więc o dokarmianiu nie mogło być nawet mowy. Lekarz też problemu żadnego nie widział

Gość gość
Moja trzymiesieczna corka wazy 5600, karmiona piersia

Gość gość
mój urodził się 3350 g teraz ma skończone 2 miesiące i waży 5450 g i jest drobny i szczuplutki, nie spodziewałam się , że tak dużo waży. Dopiero mieści się w 56 rozmiar tzn. są idealne i nie za duże. Jak się urodził to był maleńki nosił rozmar 50. Nie wiem od czego to zależy. Karmię sztucznie.

Gość gość
Wasze szkraby takie male czy to moja taka wielka? Ma 7tygodni i tez wazy 5100g. Urodzila sie z waga 3300g. Karmie ja tylko piersia,na żądanie,a bywalo tak,ze chciala jesc po pol godziny,co godzine w dzien... Ze 2 tyg temu wisiala na cycu calymi dniami,nie dawala sie odlozyc. W nocy pobudka na mleko co 1,5 -2h. Lekarz obliczyl przyrost dobowy wagi na 45g czyli 315g tygodniowo. Autorko,jesli chodzi o mleko kobiece to nie mozna przekarmic. Pigula w szpitalu tlumaczyla mi,ze jest dostosowane do potrzeb Twpjego dziecka i mozesz wlewac w dziecko hektolitry,a nie przekarmisz. Dziecko wie ile ma zjesc.Co innego z mm,tu trzeba odmierzac,pilnowac czasu. Najlepsze dla przybierania na wadze dla dziecka jest karmienie nocne,bo wtedy pokarm jest bardziej kaloryczny i bardziej tlusty,odzywczy. Sprobuj moze czesciej karmic w nocy. Moja Mala w rozmiar 56 juz dawno nie wchodzi... w 62 tez juz ledwo. I nie chodzi o grubosc,wydluzyla sie tez bardzo.

Gość gość
17:15 o to patrzę, że nie tylko mój tyle waży w wieku 2 miesięcy. No u mnie 62 rozmiar jest luźny strasznie.

Gość gość
17:15... Twoje dziecko bardzo dużo przybrało na wadze... i nie wmawiaj innym, że jest inaczej.. dziecko autorki i pozostałych ważą dobrze.. i nie mów, że karmienie, co pół godziny czy godzinę jest normalne... nie jest i koniec.. brzuch musi mieć czas na odpoczynek, a nie.. ciągle ciumkanie.. Jeśli Tobie pasuje, że Twoje dziecko ciągle je, że wisi na Tobie.. spoko... ale nie wmawiaj innym, że to dobre i że ktoś ma częściej karmić dziecko w nocy.. to głupota

Gość gość
Moja ma 2, 5 mca i wazy 5200, waga urodzeniowa 2160 wczesniak

Gość gość
to ja 16:52 mój mały też dużo przybrał, a je co 3 godziny, a w nocy ma przerwę 7 godzinną więc nie ma znaczenia czy je częściej. W zeszłym tygodniu był szczepiony i jakoś lekarz nie mówiła, że dużo przybrał, a mi się on wydaje nadal maleńki. W porównaniu do córki koleżanki starszej o kilka tygodni, która już nawet pieluchy nosi rozmiar 4. Mój ledwo z 2 wyszedł.

Gość margo903
Koniecznie zaopatrz się w wagę do ważenie i mierzenia dzieci https://kredos.pl/waga-medyczna . Regularnie kontroluj parametry ciała dziecka. I konsultuj je z lekarzem, nie na forum. No a siatki centylowe - to tylko wskazówka. Przecież nie wszystkie dzieci są takie same.

Gość gość
To się zmartwiłam. Moj urodzony 3600 55 cm, teraz ma równo 3 miesiace i 7100, 64 cm. Wyłącznie na piersi. Może przejarmiam?

Gość gość
7100 to dosc sporo, najlepiej spytac sie pediatry.Moj maly 3m i 6kg(waga urodzeniowa 4065)

Gość gość
5890

Gość gość
chlopczyk waga urodzeniowa 2650 i 50 cm, teraz w 3 miesiacu 5300 i 61 cm

Gość gość
moj waga urodzeniowa 2980/52 teraz ma 4 m-ce 6800/63 przecież nie zabronie mu jesc :/ jest na bebilonie pepti

Gość gość
to chyba tez zalezy od wzrostu rodzicow... moj maz jest bardzo wysokie i poteznie zbudowany (w sensie umiesniony - nie gruby:P), a ja drobna, i moje corki blizniaczki ewidentnie podaly sie jedna na mnie, a druga na meza. jedna, choc urodzila sie wieksza (2560) wazy obecnie 5300 i ma 56 cm, a druga jest duza, silna, choc szczupla - ale taka jakas umiesniona wlasnie :D i wazy teraz 6 kilo i 60 cm. zaczynaja 4 miesiac.