Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Wasze doświadczenia Bebilon i Bebiko

Polecane posty

Gość gość

Obydwie są produkowane przez tę samą firmę Nutricia, a cena między nimi jest niezwykle rozbieżna. To takie same mleka, podobne czy zupełnie inne? Jak wyglądają wasze doświadczenia po tych mlekach, które polecacie bardziej i czy widzicie różnicę?

Gość gość
ja podawalam dziecku Bebiko i Gerber obydwa sa ok bebiko bardzo ladnie pachnie jak na mleko w proszku moje dziecko nie mialo zadnych dolegliwosci po obudwu takze polecam:) odradzam NAN podawalismy go na samym poczatku i dziecko mialo problem z zrobieniem kupki

Gość gość
A bebilon? któraś z mam miała doświadczenie?

Gość gość
ja mogę się wypowiedzieć co do Bebilonu, kupiłam taki,bo takim mała była dokarmiana w szpitalu, Bebilon HA1. Dość drogi, bo są i tańsze mleka, moja córka po nim robiła zielone kupy,troszkę zaparć przeszłam teraz na mleko następne, zwykły bebilon z pronutra+2 , na razie jest ok, większe opakowanie i wychodzi trochę taniej. Z kolei bebiko chciałam spróbować,ale jakoś się bałam

Gość gość
Mój syn po Bebilonie miał straszne zaparcia i bolesne gazy. Przeszliśmy na Hipp i jest super.

Gość gość
Dziewczyny , moje doświadczenie jest na mleku Aptamil czyli tak naprawdę na Bebilonie. Prawda jest taka że to mleko jest mlekiem najdroższym, prężnie rozreklamowanym i to do tego stopnia jakby conajmniej miało wpływać na geny dziecka :D (najnowsza reklama u nas) i....tyle rzec można. Na tym mleku wychowała się moja starsza córka, o zgrozo piła je aż do 3 roku życia bo wydawało mi się że tak jest najzdrowiej ;). To mleko kupiłam też dla mojego synka kiedy zaczęłam go dokarmiać (miał 4 miesiące) i okazało się że go nie toleruje, że ma po nim biegunkę i wysypkę na twarzy oraz pojawiła się krew w kupie. Lekarz wysłał nas na testy alergologiczne ale wyszły negatywnie za to objawy alergii czyli tak naprawdę nietolerancji na to mleko zniknęły po podaniu mleka Hipp. Jako ciekawostkę podam może jak wypadło to mleko w ostatnim teście w Niemczech gdzie badali skład mlek różnych firm (mleka początkowe). Wynik był jednoznaczny , najdroższe mleko jakim jest Aptamil (bebilon) okazało się mało zdrowe ze względu na niedozwolenie podwyższoną ilość chloranów oraz kwasów tłuszczowych z tłuszczów roślinnych które u myszy powodowały łagodne guzy rakowe. Najgorzej w teście wypadło mleko Rossmann (największa ilość tych tłuszczów), potem Aptamil i wszystkie mleka tego koncernu czyli NUMICO (Nutricia, Milupa, Cowgate), Nestle Nan wypadło kiepsko ze względu na dużo krótszy Termin ważności mleka po otwarciu niż podaje producent. Wszystkie te mleka zyskały ocenę mierną, jedyne mleko jakie otrzymało ocenę dobrą było mleko Hipp combiotik początkowe ze skrobią (tego mleka nie ma w PL), tak czy tak mleka Hipp wypadły najlepiej. Chciałam się podzielić tą ciekawostką bo nie w każdym kraju robi się takie testy .

Gość gość
Ja też o tym słyszałam , to znaczy czytałam ale o tym że te kwasy tłuszczowe TCFA zawiera każde mleko początkowe , jedynie właśnie Hipp jedynka combiotik ale to zagęszczane nie ma tych szkodliwych kwasów, badania nie wykryły ich w tym mleku wogóle. Jeżeli ktoś się interesuje tym jak produkowane jest mleko modyfikowane to zapewne będzie ciekaw które mleko jest najbezpieczniejsze dla dziecka. Mleko bebilon wcale po przebadaniu nie uszło za mleko najlepsze i najzdrowsze i tak jak poprzedniczka pisała , mleko to zawiera raz że 2,3 razy więcej szkodliwych tłuszczów niż porcja dzienna dla niemowlęcia przewiduje to jeszcze te chlorany . Chlorany wykryto też w mleku Hipp początkowych (niezagęszczanym ) ale śladową ilość. Ostrzeżenie dla tych co karmią dzieci mlekiem początkowym rossmannowskim bo ono zawiera aż 6,0 krotnie podwyższoną ilość szkodliwych kwasów tłuszczowych. Te kwasy tłuszczowe niszczą kanaliki nerkowe i powodują łagodne guzy . Jeżeli miałabym karmić to piersią (niestety nie mogłam) a tak to nie kierowałabym się ceną mleka ale procesem produkcyjnym co jest tajemnicą dla przeciętnego konsumenta. Osobiście nie polecam ani bebilonu ani mleka bebiko bo to ten sam koncern. U nas w Niemczech te informacje są jawne i każdy może poczytać jak w rankingu wypada konkretne mleko, jaki ma skład , ile szkodliwych substancji i czy wogóle itp.

Gość gość
Ja podawałam bebiko i nie zastanawiałam się nad tym o czym tu mowa, wręcz nie przyszłoby mi do głowy że takie substancje mogą znajdywać się z mleku . Smutne to.

Gość gość
No to autorka ma już odpowiedź bo jedno i drugie mleko ideałem nie jest więc lepiej wybrać to tańsze bo przynajmniej nie przepłaci za reklamę .

Gość gość
Może dlatego na zachodzie szybciej wprowadzają mleko krowie (od 12 mies życia) bo wiedzą więcej niż my . U nas dzieci opijają się tymi mlekami do drugiego , trzeciego roku życia. Mniamm samo zdrowie. Koncerny robią kokosy na nas.

Gość gość
Ja karmilam piersia 6 tyg, probowalam dawac bebiko, nie wiem co to mleko ma w sobie, ze dzieci tak placza po nim. Zaczelam dawac bebilon i spokoj. Wszystko ok. Wiec mimo, ze jedna nutricia mleka na pewno sa rozne.

Gość gość
11:31 - u nas w schematach żywieniowych też jest podane mleko krowie od 12 m.ż., tylko ludzie się do tego nie stosują, już nie bądź bardziej zachodnia niż zachód

Gość gość
To jeśli i to i to jest niedobre to w takim razie jakie polecacie jako mleko następne? Hipp?