Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Pierwsze dziecko w wieku 37 lat

Polecane posty

Gość gość

? Ktoś tak miał?

Gość gość
Moja koleżanka urodziła 3 miesiące temu śliczną zdrową córcię, pierwsze dziecko, ma 37 lat skończone. Całą ciążę czuła się i wyglądała super, teraz też świetnie sobie radzi.

Gość gość
pierwsze 36, drugie 38, oba super

Gość gość
ale dlaczego pytasz? czy to jakieś halo?

Gość gość
No wlasnie, tez nie rozumiem dlaczego ktos zalozyl taki temat? Przeciez dzisiaj to jest normalny wiek dla pierwowodek, szczegolnie tych dobrze ustawionych w zyciu.

Gość gość
Oczywiście,teraz to wiele kobiet w tym wieku decyduje się na 1 dziecko,nie wiem co w tym dziwnego!

Gość gość
ja zamierzam:] a co?

Gość gość
Ciesz się, ze udało ci się zaciążyć. Biologicznie to już nie jest dobry wiek, ale teraz się w głowach poprzewracało pannicom i byle tylko kasa i kariera a później sie budzą z ręką w nocniku.

Gość gość
Biologicznie to jesteś mocno opóźniony, gościu z 19.00

Gość gość
nie jestem opóźniona. Taka jest prawda. Kobiecie 37 lat bliżej do menopauzy niż dalej a menopauza wyznacza wiek, w którym kobieta nie jest już w stanie podołać wychowaniu i urodzeniu dziecka (natura wie co robi). Ludzie mają klapki na oczach i pędzą za nie wiadomo czy a później zdziwienie, że nie wychodzi.

Gość gość
Jesteś opóźniona a raczej masz przedawnione informacje. Tak było sto lat temu, teraz wiek menopauzy się przesunął, długość życia wzrosła, wiek pierwszej ciąży też się zmienił, to normalne.

Gość gość
tak czy siak w tym wieku do menopauzy bliżej niż dalej. Po prostu nie dziwić się później, że biorą się za dziecko po 30 a nie mogą zajść bo wiek MA ogromne znaczenie (tylko przypadku kobiet) na możność zajścia. Dyskusja jest zbędna bo to suche fakty a nie luźne opinie.

Gość gość
"Organizm kobiety pod względem biologicznym najlepiej przygotowany jest do ciąży i porodu między 18 a 25 rokiem życia. Później rozpoczyna się powolny i stopniowy proces pogarszania jakości komórek jajowych. Przebiega on jednak na tyle wolno, że nie oznacza wcale, że po 25. urodzinach ryzyko chorób czy zagrożenie ciąży znacznie wzrasta. Mimo tego, że organizm kobiety biologicznie jest przygotowany na ciążę tuż po skończeniu liceum, dla większości z nas nie jest to okres, w którym czują się psychicznie i ekonomicznie przygotowane na dziecko. Taka ciąża i macierzyństwo może więc wiązać się ze znacznie większym stresem, który jest niewskazany w tym wyjątkowym stanie" Krótki opis z jednego z portali internetowych. Podobnych jest na pęczki.

Gość gość jjnb
Ludziom nigdy nie dogodzisz, skoro nie miałaś wcześniej dzieci to nie ma już się nad czym zastanawiać tylko bierz się do roboty! ;) Ja miałam pierwsze w wieku 20 lat i ile było gadania, że za wcześnie, że na co Ci to było. Fakt, dziecko nie było planowane ale teraz każdy się dziwi, że tak sobie dobrze radzimy - mamy po 26 lat i teraz już powoli dojrzewam do decyzji o drugim, sytuacja materialna się ustabilizowała i bardzo ale to bardzo do 30 chciałabym mieć wesołą trójkę dzieci i na tym zakończyć :D

Gość gość
Ja urodziłam pierwsze parę miesięcy przed 37 urodzinami. Ciąża i poród przebiegły bez problemów. Poród sn bez znieczulenia, nacięcia i zszywania. Mały okazał się cudownym dzieckiem. Zaczęliśmy starania o rodzeństwo i chyba się udało, bo test pokazał dwie kreseczki. Zatem drugie dziecko będę miała na początku przyszłego roku. Ze swojej strony powiem tylko, ze nie interesują mnie opinie innych ludzi. Ważne jest dla mnie szczęście mojej rodziny. Ludziom nigdy nie dogodzisz i zawsze ktoś będzie miał "ale". Polecam późne macierzyństwo :)

Gość gość
Na wsiach to juz zdecydowanie wiek na pierwszego wnuka, a portale internetowe do wyznaczniki madrosci ludowych. Serio pytasz o opinie natakim miernym forum? Twoj wiek jest idealny na pierwsza ciaze i kazda ustawiona kobieta ci to powie. Krytykuja zawsze tylko te co mlodo urodzily, mimo ze ich zycie czesto nawet w 20% nie przypomina zycia kobiet ktore sie decyduja rodzic pozniej. Poniewaz je irytuje to, ze te drugie maja lepsze zycie, to im wmawiaja choroby genetyczne, o ktorych sie dowiedzialy z Faktu. Zalosne.

Gość gość
zgadza sie

Gość gość
Jak by kobieta w wieku ok.40 była za stara na ciąże to ja nie zaszłabym w nią tak łatwo to byl szok bo naiwnie myslalam ,ze w tym wieku to mi juz nie grozi dwojka odchowana lajcik a tu niespodzianka na 40 urodziny .Ciaza najlzejsza,poród tez corka piekna ,zdrowa a ja czuje sie jak wtedy kiedy urodzilam pierwsze .Fajnie ,ze na spacerach duzo mam 35 i wiecej teraz to te bardzo mlode rzucaja sie w oczy powinny byc na uczelni a nie z wózkiem.Czasy sie zmienily.