Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Tegoroczna matura z j. polskiego z nowej podstawy

Polecane posty

Gość gość

była dużo prostsza, niż ta z technikum oraz ta z roku poprzedniego (ja ją pisałam). Taka sprawiedliwość, chcą udowodnić, że nowa formuła jest lepsza, tylko dlaczego kosztem poprzednich roczników? Nie dość, że temat jak dla gimnazjum to jeszcze rozprawka (też na poziomie gimnazjum, bo można lać wodę i odwoływać się do różnych lektur, postawić samemu tezę jaką sie chce) to jeszcze najlepiej przerobiona lektura w liceum - Lalka. Technikum miało Dziady III i utwory nie będące w kanonie lektur, ale wybór... w zeszłym roku było Wesele i Potop (wycofany już, bo do niczego się nie nadawał, ale złośliwie dali), pisanie pod klucz, bez żadnego pola dla tzw. humanistów. Porażka... niech chociaż ci teraźniejsi nie narzekają, bo trafiło im się jak ślepej kurze ziarno.

Gość gość
ja mialam Lalke 3 lata temu a drugi temat dotyczył właśnie Dziadów

Gość gość
Ale do kogo ty masz pretensje ? miej pretensje do tych co układają egzaminy a nie do roczników wcześniejszych;)

Gość gość
Nie ma pretensji do roczników wcześniejszych bo sama jestem rocznikiem wcześniejszym :D. Piszę swoje zdanie, było straszenie nową maturą a wyszło jak wyszło, banalnie. Oberwało się poprzednim. Musieli udowodnić, że ich reforma jest udana i super.