Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

mam jedno dziecko z wygody

Polecane posty

Gość gość

Stac nas na wiecej dzieci ale przyznam szczere ,ze nie chce mi sie znowu przechodzić ciazy , porodu , pieluchy , zupki itd .Wiem ze to egotystyczne ale na sama mysl ,ze moglabym byc w ciązy robi mi sie niedobrze :( Moje dziecko ma 4 latka i wiem ,ze zostanie jedynakiem . Czy sa tu mamy ktore maja podobnie ?

Gość gość
tak. nie wyobrażam sobie kolejnej ciąży.

Gość gość
moje dziecko ma 1,5 roku i też będzie jedynakiem doskonale cię rozumiem :) nawet dalsi znajomi wiecznie drążą temat kiedy drugie i żadna odpowiedź ich nie zadowala :P

Gość gość
tak ja jestem jedna z tych osób:) moje dziecko ma 3 lata i nie wyobrażam sobie żeby miało rodzeństwo, fakt ciążę miałam książkowa ale nie chce drugiego dziecka i już :) jestem egoistka i wygodnisia ha :)

Gość gość
Autorka tematu Co do pytań kiedy drugie to ja mowie , ze wiecej dzieci nie możemy miec. Jak tak powiem to przynajmniej nie ma juz innych pytań .

Gość gość
o ty zła kobieto! dobre! może faktycznie się przmkną :P

Gość gość
teraz tak mi sie wydaje, ze nie chce miec i w sumie to tez z wygody. Nie zarzekam sie, ciaza to byl moj najpiekniejszy okres w zyciu, 0 problemow, maly, prawie niewidoczny brzuch :) spanie do 11 ;),a 2 dzieci? Mam zle doswiadczenia, jako jedynak bedzie wszystko dla niego i nie bedzie musial znosisc klopotow z rodzenstwem, czego doswiadczylam

Gość gość
ja nie chcialabym przechodzic przez to samo jeszcze raz. ciąża nie byla dla mnie stanem błogosławionym, porod tym bardziej ;) nie mam potrzeby posiadania więcej dzieci.

Gość gość
A ja mam na odwrot :D Ciaza to super stan ,wygladalam swietnie,porod ok ,po porodzie tez wygladalam rewelacyjnie.Wrecz jak widze ciezarne to zazdroszcze .Mam dwojke i wiecej nie planuje z tad tez zazdrosc jak widze ciezarne :P Uczucie po porodzie najpiekniejszy stan jaki tylko mozesz przezyc,masz juz malenstwo cale i zdrowe i jestes z tego powodu taka szczesliwa no i wlasnie sie wzbogacilas o jeszcze jedna osobke do kochania.Pieluchy i inne p*****ly tez maja urok ,czas tak szybko leci te chwile mina i juz nigdy nie wroca

Gość gość
przynajmniej jesteś szczera, a nie jak niektóre wymyślasz że cie nie stać. nie chcesz, twój wybór, twoje życie. Nie ma obowiązku posiadania dwójki czy trójki dzieci.

Gość gość
a ja mam dwoje i marzy mi się być w ciąży kolejny raz... ale raczej z rozsądku juz sie nie zdecyduję, praca, wiek itp.

Gość gość
9.55 w 100% się z Tobą zgadzam :)

Gość gość
Co wy tak ciągle o tych znajomych. Ludziom nie zależy na waszym życiu. To są zwykłe pytania takie same jak po szkole pytano np. "na jakie studia idziesz?". Powiedzmy że szablonowe pytania. Czasem nawet ktoś z grzeczności udaje zainteresowanie, szuka na siłe tematu. A przy dziecku to jedyne co sie nasuwa. Mnie wiele ludzi o to pyta i nie mam tego nigdy za złe. Zawsze odpowiadam szczerze np. że sie waham i nie widzę po nich tych pytań jako oceny tylko niezobowiązującą gadke. Jak mówie że rozważam żeby może z wygody poprzestać na jednym to jeszcze się nie spotkałam żeby kogoś to "nie zadowalało". Kiedyś jak nie miałam wcale dziecka to w pracy czasem komentowano ale też nigdy nie odebrałam tego jako szczery atak tylko widziałam w tym coś wręcz humorystycznego. Wy po prostu jakieś jakieś drażliwe jesteście i tyle

Gość gość
gość dziś przynajmniej jesteś szczera, a nie jak niektóre wymyślasz że cie nie stać. nie chcesz, twój wybór, twoje życie. Nie ma obowiązku posiadania dwójki czy trójki dzieci. xxx oho! mamy naszą wariatkę od poprzedniego tematu :P a ja zawsze mówię ze mnie nie stać żeby takie wścibskie ryje miały o czym psioczyć w domu i mogły sobie podliczać i rozliczac moje zarobki :) bardzo mnie to bawi i nie dziwię się ludziom, że tak mówią, bo dziecko kosztuje a ludzie chcą żyć lepiej niż my i nasi rodzice 27-30 lat temu gdy do szczęścia starczał zdobyty papier toaletowy i wczasy u rodziny na wsi. Owszem na takie życie byłoby mnie stać nawet z 3 dzieci ale jak chce pojechać na wakacje, żyć na jakims poziomie i niczego sobie nie odmawiać to nie stac mnie na drugie dziecko, bo musiałabym z czegoś zrezygnować, a nie chcę i CHU/J CI DO TEGO!

Gość gość
gość dziś tylko, że te reakcje jak im odpowiadam już nie są takie szablonowe, bo zawsze jest oburzenie i debilne komentarze o wielkiej krzywdzie dziecka. Pytają na odwal, a ja odpowiadam na odwal więc oni niech na odwal przytakną, a nie napier/dalają jak potłuczeni!

Gość gość
to prawda akurat i tu masz rację

Gość gość
Mam 2-letniego syna i nie chcę więcej dzieci. Moje powody mogą się wydać egoistycznie ale cóż ... Jedno mam życie i chcę je spędzić aktywnie i w dobrym zdrowiu. Ciąża super, poród też. Uważam że przez pierwszy rok dziecko wymaga dość dużo uwagi, pielęgnacji, opieki. Karmiłam piersią około 8 mies z odpowiednią dieta karmiącej, nocne pobudki, moje wyjścia z domu to były tylko spacery, dźwiganie wózka, niemowlaka, zakupów na 2 piętro, wypadanie włosów, osłabienie wzroku, ospalosc itp. Od 9-19 sama z niemowlakiem w domu. Dostawalam już do głowy od tej rutyny, ta powtarzalnosc czynności mnie frustrowala. Czułaam się uwiązana w domu. Chciałam czegoś nowego, zmian. Nie mogłam wrócić do poprzedniej pracy, całe szczęście znalazłam nową na kilka godz w tygodniu / maly miał wtedy 10 mies./. Potrzebowałem kontaktu z ludźmi i rozwoju zawodowego. Mam stały kontakt z językiem obcym, doskonalę się w języku biznesowym. Poczulam spokój wewnętrzny. Mam swoje pasje malowanie, wyszywanie, krzyżówki co pozwoliło mi wypełnić czas gdy maly spał. Teraz ma 2 lata, mogę się z nim komunikować, możemy się wybrać do parku, na lody, do zoo ... Nie muszę dźwigać wózka, biorę plecak z szelkami dla syna i spacery stają się przyjemnością a nie przykrym obowiązkiem. Nie chcę przechodzić przez to samo jeszcze raz. Wystarczy. Teraz czas dla nas na podróże z synem i mężem. Teraz wiem że żyję. Pozdrawiam.

Gość gość
mi tez wystarczy jeden

Gość gość
ja też mam jedną córkę i więcej dzieci nie chcę

Gość gość
Tez jestem mama jedynaczki i wiecej dzieci nie chce-no gdyby sie dało w doniczce zasiać i czekać 9mc aż urośnie to moze bym sie zastanowila... Ciąże miałam książkowa i w sumie oprócz tygodnia na ginekologii z powodu boli dobrze wspominam. Porod to cc zatem tym lepiej wspominam niz sama ciąże. Mieszkanie urządzone pod nasza trójkę a ja rezygnować z sypialni nie zamierzam. Irytowała mnie laktacja, kilogramy, kilka rozstępów, wieczne wstawanie w nocy, targanie wózka, to ze dziecko było niejadkiem i przywiązanie do domu... Teraz mała ma 2latka i juz sie komunikuje werbalnie, łatwiej jest cos załatwić, chętniej sie ubiera, je ze smakiem i bez marudzenia. Ogolnie taki stan jest bardzo przyjemny a ja nie zamierzam na placu zabaw ganiać za nia z młodszym dzieckiem. Lubie siebie teraz jak juz schudłam i nie chce znowu utyć, nie chce znowu sie ciąć czy rodzic SN, nie chce dać zrujnować swojego zdrowia przez kolejna ciąże. Jedno wystarczy.

Gość gość
mi tez wystarczy - liczba dzieci 0, i ani jednego wiecej:-):-)wogole mnie nie ruszaja wozki , brzuchy niemosraki , poz zatym natura jakby zdecydowala za nas w naszym przypadku pozostaje in vitro , i wyszlo tak ze sama natura mi pomogla:-), bo nigdy nie mialam pragnienia o posiadaniu dziecka wiec tym bardziej nie bede wywalac grubej kasy na cos na co nie jestem przekonana w 100%, bo tylko takie osoby powoinny sie na to decydowac

Gość gość
My mamy tez 1 synka, ma 7 lat i nie planujemy wiecej dzieci, i jesli ktos zyczy mi np córeczki, rodzenstwa to lanie dziekuje ale mowie wprost,ze nie , niestety to sie nie spelni, miny maja wtedy haha Kochamy syna najbardziej na swiecie, ale nie mam ochoty na druga ciaze, na nocne wstawanie, choroby itp, teraz dopiero jest fajnie, dziecko na tyle duze,ze mozemy razem fajnie odpoczac, wyjechac, madry jest bardzo. wiec jest super. Mam 31 lat i nie mam juz ciala nastolatki wiec ciaza dodatkowo bylaby dla mnie juz tak laskawa. Zyjemy sobie nie za skromnie i sie tego nie wstydze. Pewnie byloby stac nas na 2 dziecko ale nie mamy takiej potrzeby. Syn ma wszystko czego chce, ma wielu koelgow i kuzynostwa, nie odczuwa braku rodzenstwa, nie jest egosita, jest slodki i wcale nie jest az tak bardzo rozpieszczany. Sa i inne powody, mam powazne problemy z kregoslupem, i tez sie balabym,ze sie pogorsza. Nie mamy pomocy od strny babć, nieraz byly podbramkowe syt. i nie bylo z kim zostawic syna. Najbardziej namawiaja mnie matki kilkorga dzieci ( utyrane, widac oszczedzajaca na 2 dziecku) cyba zazdroszcza,ze mam wygodnie a one sobie nie radza. Dookola sasiadki (mlode laski) sa w ciazy z 3, a mnie smiech bierze. NIby takie radosne a wiem jak jest. Ale nie wnikam ich wybor. Ja tez bylam jedynaczka i nie narzekam. MAz mial 3 rodzenstwa i narzekal cale zycie.

Gość gość
Mam jedno jedenastoletnie i zaczynam żyć,zycie jest teraz cudowne.

Gość gość
tez mam 1 i mam czasami takie głupie mysli ze jak mu sie cos stanie to nie bede w ogole miala dzieci, wiec moze lepiej miec 2 w "razie czego", myslicie ze sie powinnam leczyc?

Gość gość
heh, a mnie sie udalo jakims cudem i mam idealna sytuacje, bo blizniaczki dwujajowe ;) jedna ciaza- ksiazkowa, jedno udane cesarskie ciecie, i teraz dziewczynki maja siebie, a ja mam dwoje dzieci z glowy za jednym zamachem;) do tego ta blizniacza wiez - super sprawa :) w przeciwnym razie mialabym tez tylko jedno dziecko.