Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

klatka0125

Matura ustna polski

Polecane posty

Witam Chciałabym się zapytać czy na maturze ustnej mogę dostać pytanie o : autora lektury, jego twórczość i bibliografię, omówienie innego utworu tego autora, filozofie epok utworów co mam w pracy, ogólnie jakieś pytania o epoki?

Gość gość
Jaki masz temat konkretnie :)

Gość gość
No właśnie, jaki masz temat dokładnie? Ja swoją ustną miałam pięć lat temu i przykładowo, jednym z omawianych przeze mnie utworów była bajka, co zaowocowało pytaniem, czym konkretnie jest bajka jako gatunek, jakie są jej cechy i takie tam. To też zależy na kogo trafisz, moja komisja była dość surowa, ale dałam radę :D

Gość gość
Nie mogę się ponownie zalogować, a nie chce zakładać na nowo tematu. Mój temat to: Zjawy, duchy, sny, wizje. Określ, jaką funkcję pełnią one w wybranych przez Ciebie utworach literackich różnych epok. Utwory jakie wybrałam to: Dziady część II, Makbet i Wesele.

Gość gość
Ciekawy masz temat :) No to zdecydowanie poczytaj sobie o dramacie, tak żeby znać jego główne cechy, bo nie zdziwiłabym się, gdyby zadali Ci pytanie z tym związane. O epoki raczej nie powinni pytać, ale w sumie cholera ich wie, więc najważniejsze informacje też warto sobie przypomnieć, przede wszystkim umiejscowienie wybranych utworów w czasie, ale to wiadomo, w każdym razie będziesz się pewniej czuła. Nie powinni natomiast pytać Cię jakoś szczegółowo o inne teksty autorów, ponieważ to już wykracza poza literaturę podmiotu.

Gość gość
Koleżanka miała podobny temat .Pamietam,że zapytali ją co to jest oniryzm.

Gość gość
Ja mam ten sam temat tylko mam jeszcze Tren XIX czyli Sen, jak myślicie czy może być do tego pytanie o inne treny, albo co to jest tren itd?

Gość gość
Jasne, że mogą Cię zapytać, czym jest tren. Musicie mieć jakieś pojęcie o gatunkach literackich, które przedstawiacie, wiadomo, że nie jakieś super szczegółowe, ale jednak coś wiedzieć trzeba. Nie stresujcie się, to naprawdę nie jest takie straszne. Powodzenia :)