Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Podobają Wam się storosłowiańskie imiona?

Polecane posty

Gość gość
Ja uważam, że w tych normalnych, przeciętnych imionach jest najwięcej uroku i takiej swojskości, mimo, że nie mam nic do rodziców co tak nazywają i nigdy bym nie wyśmiewała. Sama miałam znajomych o oryginalnych imionach, nie wielu co prawda, ale człowiek się przyzwyczaja i potem już jest ok, chociaz pamiętam jedną moja koleżankę z podstawówki z której imienia trochę szydzono, moze poprzez żarty bo była dość lubiana, ale to imię jednak wzbudzało nie zawsze pozytywne emocje, nie powiem jakie to imię. Ja bym po stokroć wolała się nazywać Kasia, Ania czy Wiktoria, Julia niż taka Bogumiła, Ludmiła (bardzo mi sie nie podobają) i jestem wdzięczna rodzicom za calkiem przeciętne, popularne w moich czasach imię, nie potrzebuję sie wyróżniać imieniem i dziecku też dam może nie mega popularne, bo skrajności nie lubię, ale takie po środku.

Gość gość
Pamiętajcie, że kiedyś Anna Kołodzejowa tak samo egzotycznie brzmiała i była mega dziwnym zestawieniem :) więc trochę więcej dystansu. Przywykniemy i nie zwrócimy na to uwagi, a nasze wnuki to już wcale. Przed wojną też było dużo przeróżnych imion, bo byliśmy krajem multi kulti i tak nikogo nie dziwił Igo, Ingo - mój dziadek, Roger, Melchior no było tego trochę, a nazwiska jakże polskie.

Gość gość
Jasne, że tak i widać, że zasób imion się poszerza, ale idzie to dość naturalnie. Jest tyle pięknych imion, mniej popularnych, ale nadal nie jakichś mega oryginalnych, że jest w czym wybierać. jak kto chce, ale uważam, że np. takiemu dziecku cichemu, zamkniętemu w sobie, czasem nawet trochę ofiarnemu może być cieżko z takim imieniem bo to dodatkowy bagaż dla niego jeszcze bardziej ciągnące je w dół, większosc ludzi nie lubi się wyróżniać, jeśli będzie chciało to znajdzie sposób a imię jest takim oczywistym wyróżnieniem już narzuconym z góry. A dla matki jak by dziecko nie miało na imię, czy nawet jakieś opatrzone to i tak będzie wyjątkowe.

Gość gość
Wiele lat temu na peronie czekajac na pociąg spotkałam pare rodzeństwa z ktorą zaczelam rozmawiac i po jakim czasie rozmowy przedstawiliśmy sie dobie po imieniu i było to tak Gizela ,Gwidon ,Aldona i wybuchnęliśmy śmiechem we troje trzy orginały się spotkały.Moze czasem fajnie miec troszke mniej popularne imię.

Gość gość
taki na przykład Moczyryj czy Mścisław są piękne

Gość gość
Moczyryj? to chyba twój przydomek, bo takiego imienia nie ma