Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Cewnik foleya poród

Polecane posty

Gość gość

Czy przed założeniem cewnika foleya musialyscie być na czczo?

Gość gość
Nie mialam cewnika ale musialam byc na czczo do porodu. Zalezy jaki szpital, ale laska z mojej sali tez byla na czczo i miala zakladany cewnik. Kazali byc na czczo jakby wyszlo ewentualne cc. Po tym cewniku ona bardzo szybko i lekko urodzila.

Gość gość
Ja nosiłam cewnik 24h przed porodem. Nikt mi nie kazał być na czczo. Pozniej porod wywoływany oksytocyną - następnego dnia rano. Wtedy juz nie mogłam nic jeść.

Gość gość
Słyszałam o tym narzędziu tortur, ale na litość boską jak można się dobrowolnie temu poddawac, z dobrem dziecka to nic wspólnego nie ma, lepiej poczekać na naturalne skurcze, no ale nie szpital musi zarobic na dodatkowych i całkowicie zbędnych "zabiegach"

Gość gość
Przesadzasz. Czasami juz trzeba, wlasnie dla dobra dziecka, porod wywolac, bo jest dobrze po terminie. Moze od razu lepiej cc na zimno? Na kafe przeczytalam kiedys, ze cc ponoc lepsze dla dziecka, bezpeczne i wspaniale. Skurcze naturalne czasem sie nie pojawiaja.

Gość mamaMonica
ja miałam cewnik założony parę minut przed cc i musiałam być nadczo i musiałam mieć pusty żoladek i tak miałam przy drugiej cc. bo pierwszy poród miałam rodzic naturalnie ale miałam termin porodu i nic nie było i poszłam do gin. i dostałam skierowanie do szpitala brak rozwarcia i żadnych boli i skurczy do porodu. i w szpitalu wywołać chcieli ale mnie nie ruszało i brak reakcji żeby odbył się poród naturalny. i tak leżałam 4 godziny w końcu było niedotlenie płodu i trzeba było szybko robić cc i nie byłam nadczo to dały cewnik i wylecialo i miałam lewatywe. cesarke miałam w narkozie. na druga cesarke lekarz powiedział że sytuacja jest taka sama i powiedział że na drugi dzień zrobimy cesarke. przez noc poszłam do toalety kupę zrobiłam i nic nie jadłam i rano miałam zrobiona przy znieczuleniu miejscowym ale cewnik miałam zakładany i zdjęli dopiero za nie całe 2 dni jak zaczęłam siadać i wstawać. teraz też jestem w ciąży i także pewnie będę mieć cc.

Bez przesady, to żadne narzędzie tortur :) Po pierwsze w ogóle się tego nie czuje. Ja miałam założony balonik na noc - miałam cukrzycę ciążową i wysoki cukier mimo stosowania insuliny, więc w szpitalu zdecydowali się na wywołanie. I bardzo się z tego cieszę, bo synek urodził się z silną hipoglikemią, więc przenoszenie ciąży było na pewno groźniejsze niż wywołanie cewnikiem foleya. Mnie zakładali cewnik wieczorem, więc siłą rzeczy nie byłam na czczo. Rano okazało się, że mam już 5 cm rozwarcia, więc spokojnie wyjęli mi cewnik i przenieśli na salę porodową :)

Gość gośćagnieszka
Nie byłam na czczo, w ogóle nie czułam jak zakładali, wypadł sam.