Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

soczewki a za ostre widzenie

Polecane posty

Gość gość

Od niecałego miesiąca nosze soczewki, -1,25 wada, takie same parametry soczewek. Ogólnie widze dobrze ale siedzac przy komputerze, tablecie, tel literki sa jakby za ostre, odbijaja sie, rozmazuja. W slabszych okularach czyta mi sie znacznie lepiej. Czy to oznacza ze mam za mocne soczewki?

Gość gość
tak, najprawdopodobniej masz za silne soczewki. Pomysl sama jesli masz wade -1,25 i dostaniesz takie okulary to jednak szkla okularow sa w pewnej odleglosci od galki ocznej, tym samym beda tak jakby troche slabsze. Soczewka o mocy -1,25 przylega bezposrednio do oka wiec widzisz wszystko duzo wyrazniej. A moja okulistka od zawsze wychodzi z zalozenia, ze oko musi w pewnym stopniu samo pracowac, bo sie rozleniwia i nigdy nie daje mi okularow czy soczewek tej samej mocy jaka mam wade. Zawsze troche mniej. Np. w Twoim przypadku zapewne dostałabym soczewki o mocy - 1. Idz jeszcze raz do okulisty/optyka i wez slabsze soczewki. Przy za mocnych zaczna ci sie bole glowy, problemy ze skupieniem wzroku itd.

Gość gość
Tak, myślę, że to jest możliwe. Polecam Ci w takim razie wybrać się do specjalistów z optyka www.siejka.pl. Oni świetnie, profesjonalnie dobrali mi odpowiednie soczewki, robiąc wcześniej szczegółowe badanie wzroku. Tam naprawdę znają się na rzeczy, wybierz się tam, na pewno Ci dobrze doradzą i pomogą. Mają soczewki wysokiej jakości i w uczciwych cenach

Gość gość
dokładnie, dobry salon optyczny (np sprawdzony już na moim przykładzie http://optyk-debica.pl/ ) powinien potwierdzić i wymienić soczewki na takie, które nie będą powodowały aż takiego dyskomfortu. Wiadomo, pierwsze dni noszenia soczewek nie są może łatwe i cięzko przywyknąć, ale nie wydaje mi się aby skutki powinny być aż takie. Zresztą - sprawdzony optyk podpowie, jak sprawa wygląda.

Gość gość
Masz źle dobrane soczewki, będziesz musiała albo zaryzykować i wziąć inne albo zrobić jeszcze raz badania. Najlepiej udaj się do dobrego optyka np. http://www.optyk-fotograf.pl/.

Gość gość
Też ostatnio musiałam wymienić soczewki bo miałam źle dobrane.

Gość gość
Faktycznie możliwe że są źle dobrane do Twojej wady. Ja również nosiłam soczewki ale dostałam kilka razy zapalenia spojówek i musiałam przerzucić się na okulary. Teraz kupiłam sobie w http://www.optometriaciborek.pl/ fajne klasyczne i już się nawet do nich przyzwyczaiłam.