Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czterolatek i mleko

Polecane posty

Gość gość

Wstyd sie przyznac,ale moj 4-letni synek pil mleko,ale tylko z butelki ( tylko rano ). W koncu powiedzialam basta ! Problemu nie bylo,moglam wczesniej o tym pomyslec,no ale nie w tym rzecz.Chodzi o to,ze ani z kubka kakao,ani kaszka,ani platki na mleku nie pasuja.Czy w tym wieku dziecko musi pic mleko ? Serki,jogurty,twarozki je,tylko mleka nie chce...A w ogole to inne napoje od daaawna pije normalnie z kubka,tylko to poranne mleko bylo w butli ze smokiem :-o

Gość gość
Nie wiem jak to wygląda z punktu widzenia medycznego, ale skoro je nabiał w innej postaci to chyba nie wciskałabym mleka na siłę. W sumie wiele dzieci jest bezmlecznych i mają się dobrze, więc nie sądzę żeby fakt niepicia mleka miał na coś wpłynąć. Moja córka nigdy nie korzystała ze smoczka, ssała pierś 14 miesięcy a później od razu kubek. Mleko lubi i pije sporo, ale z kolei mięsa nie lubi. Też mam czasami myśli, że to źle i kombinuję jak jej przemycić, ale generalnie odpuszczam - takie preferencje żywieniowe szybko się zmieniają. Może za jakiś czas moja polubi mięso a Twój mleko - na razie niech jedzą co lubią, oczywiście w ramach zdrowego rozsądku ;-) Moja córka też ma 4 latka.

Gość gość
Piszesz o kakao, płatkach na mleku itd- a zwykłe mleko dajesz, takie bez niczego? Tak z ciekawości pytam... Jak je nabiał to nie ma się czym przejmować, mój z kolei nie ruszy jogurtu, serka, sera żółtego (a to lepsze źródło wapnia), twarożek czasem w przedszkolu, i tylko samo mleko pije kubkami, jak litrowa butla na dwa dni nie wystarcza...

Gość gość
Ja karmię 3,5 latka piersią ale poza tym je wszystko a samego mleka krowiego nie pije, bo i po co. Dodaje mu mleko do budyniu lub płatków owsianych, czy jaglanych.

Gość gość
No takiego bez niczego tez nie chce :-o

Gość gość
nie przejmuj się, jak je nabiał w innej postaci to mleko nie jest jakimś "must be" :) a na siłę nie ma co bo znielubi...u mnie było odwrotnie na początku tylko mleko i tylko z płatkami (czekoladowe ulubione :P) a potem stopniowo mleko stawało się fu a serki te takie z dropsami albo naturalne od bielucha były ulubione. wiadomo ze niezbyt chetnie mu kupowałam czekoladowe płatki czy serki ze słodkimi dodatkami ale dzięki Bogu naturalne tez mu smakują. :) i do tej pory nie przepada za mlekiem

Gość gość
3,5 latka karmisz piersią?????????

Gość gość
Tak, widzisz coś w tym nieodpowiedniego?

Gość gość
A możesz mi powiedzieć w jakim celu karmisz 3,5 latka piersią????

Gość gość
To już jest zboczenie tak długo karmić dziecko.skrzywdzisz go i to bardzo.ciekawe jak oduczysz przeżyje traumę. Patologia.

Gość gość
Bardzo go skrzywdzę :D już nawet rozmawiałam z dobrym psychologiem dziecięcym, który powiedział że absolutnie nie ma podstaw aby sądzić, że długie karmienie ma jakikolwiek zły wpływ na psychikę dziecka. Matki niekarmiące piersią o wiele częściej uzależniają dzieci od siebie, uwsteczniają dziecko i wykonują za nie wszystkie czynności nie dając dziecku dorosnąć, znacie 6 latki pijące z butelki? 3-4 latki z pieluchą? Ja znam. Moje dziecko jest bardzo otwarte, odważne, kulturalne jak byście powiedziały, zna magiczne słowa i wie kiedy je używać, bardzo ładnie mówi od dawna, jest muzykalne, samo się ubiera, rozbiera, korzysta z toalety samodzielnie, od początku zostanie w każdym bez wyjątku czy to babcia, czy wujek, z tatą ma doskonały kontakt, od początku je prawie wszystko, jest rozwinięte manualnie, wycina, rysuje itd i nigdy nie miało żadnych lęków, nie wiem co to bunt 2, 3 latka itd., w środowisku rówieśniczym radzi sobie dobrze. Zaraz ktoś napisze, nie zesraj się tym bachorem, ale takie słowa świadczą nie o mnie, ani o moim dziecku ale o osobie która je pisze.

Gość gość
Tu autorka xhoc moj te nieszczesna butle doil do 4 lat,rozwojem bardzo w przodu ;-) wczesna mowa,odpieluchowany w wieku rok i 4 m-ce...itd,itp,ale nie w tym rzecz.Z ta butla to tak wyszlo,bo on ogolnie niejadek,wiec gdyby nie to mleko,to nic by nie jadl... :-( no ale juz to za nami ;-) .A ! Zeby i zgryz w najlepszym porzadku.

Gość gość
W sensie rano by nie jadl nic

Skoro dziecko tak lubi to niech pije :) Kiedyś mu to minie na pewno. A póki co skoro ząbki ma zdrowe, mówi ładnie to w czym tu problem widzisz? :) Naprawdę aż tak bardzo Ci przeszkadza to czy jest Ci wstyd przed innymi mamuśkami, których dzieci od 1 dnia życia jedzą łyżeczką? ;) Jestem za tym żeby pił mleko z butelki skoro to lubi

Gość gość
Mam wrazenie,ze troche sepleni,choc mowic zaczal bardzo wczesnie.Nie,no jak juz podjelam decyzje,ze nie daje butelki,to juz nie bede kolowac.Glownie chodzilo mi o samo mleko,czy moze nie pic,bo jak wspomnialam,pod zadna postacia nie wchodzi.Na szczescie lubi przetwory,to bedziemy sie ratowac ;-)

Witam Nazywam się Zuzanna Kasterka. Pracuję w telewizji TVN Style, aktualnie przygotowuję program na temat kobiet, które karmią piersią dzieci powyżej 4 roku życia. Jeśli znacie kogoś takiego lub same macie taką sytuację wyślijcie imię wraz z numerem na z.kasterka@tvn.pl. Rozmowa jest niezobowiązująca. Pozdrawiam serdecznie

Gość gość
nie jest problemem jeśli nie pije mleka, wapń jest nie tylko w mleku, ale głównie w jego przetworach, jest nawet w brokułach