Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

zadanie z matematyki

Polecane posty

Gość gość

czy jest ktos tak dobry i pomoglby mi zrobic zadanie z matematyki?

Gość gość
Z JAKIEGO ZAKRESU

Gość gość
Pomogę Ci studentko:)

Gość gość
dobrze dziekuje oto zadanie: jest pewna liczba x ,ktora ma na koncu 5 (liczba jednosci),jezeli ta 5 przestawimy na poczatek to otrzymamy liczbe y ,ktora jest 2 razy wieksza od liczby x. znajdz liczbe x

Gość gość
8

Gość gość
i co z ta pomoca,czyzby byly to slowa rzucone na wiatr i niestety zadanie nie jest glupie zeby udzelac glupich odpowiedzi

Gość gość
up

Gość mr mysterious
to nie jest ciag tylko zwykly uklad rownan.

Gość gość
Specjalnie dla ciebie na szybko napisałem programik porównujący wszystkie takie liczby x i y do dwóch miliardów i nie znalazłem jej, dalej nie chce mi się szukać, przypuszczam że nie ma takiej liczby, albo treść zadania jest zła.

Gość gość
siec neuronowa a jak ci podam liczbe spelniajaca te warunki to co zrobisz?

Gość gość
5

Gość gość
Nie ma

Gość mr mysterious
to nie jest ciag tylko zwykle rownanie moim zdaniem jedna strona to bedzie 10*x+5-to dowolna liczba z 5 na koncu nie mam na razie koncepcji do czego to przyrownac.

Gość gość
istnieje taka liczba

Gość gość
Dobrze wyszło matematycznie, tu jest mój programik sprawdzający do 2 miliardów jak nie wierzycie, że nie ma to sobie przekompilujcie w Javie. public static void main(String[] args) { int x = 5; int y = 2*x; String xs; String ys; while(x<2000000000){ xs = Integer.toString(x); ys = Integer.toString(y); if(xs.charAt(xs.length()-1) == ys.charAt(0) & xs.substring(0,xs.length()-1)==ys.substring(1,ys.length())) System.out.println(x+" "+y); x+=10; y=2*x;

Gość mr mysterious
while(x<2000000000)>>Zwieksz o kilkanascie zer, poza tym zle dane zadales.

Gość gość
siec neuronowa pytam po raz drugi co bedzie jak ci podam liczbe spelniajaca warunki?

Gość mr mysterious
powiedz ile ma cyfr to bedzie klucz do sukcesu :D

Gość gość
18 cyfr

Gość gość
Żeby zwiększyć o kilkanaście zer liczbę, to musiałbym napisać inny program, bo komputer nie wyrobi, a poza tym mi się nie chce. Skoro to jest zadanie,to zdecydowałem że tyle sprawdzę i nie znalazłem, dalej niech się matematycy trudzą. Dlaczego zapodałem złe dane? x ma zawsze na końcu 5 y jest 2 razy większy od niego dalej sprawdzam czy taki y ma na początku 5 i czy zgadzają się środkowe cyfry.

Gość mr mysterious
wtedy otrzymamy liczbe 5 krotni wieksza a nie dwukrotnie jak zmieniasz dane w zadaniu to zastanow sie czy zachowany bedzie sens :O

Gość mr mysterious
przy modyfikacji tresci jak napisalem czyli ze bedzie 5 razy wieksza to 5, 255, 12755, 637755, 31887755, i tak lecimy az do skutku programista sobe program napisze jak zalapie o co chodzi i wprowadzi dane jak trzeba. podpowiedz mnozysz przez 5 i dodajesz na koncu piatke pozniej nowa liczbe nmnozysz przez 5 i dodajesz na koncu liczby 5(liczba jednosci) i robisz petle. a ty autorko pomysl zanim zmarnujesz czyjsc czas bo zadani nie mialo sensu(moim zdaniem liczyc mi sie ni chce ale logicznie myslac) z 5 na koncu i podwojeniu wartosci zawsze ta liczba ktora jest na koncu musi byc mnozona przez nia a nie przez dwa aby zadanie mialo sens i liczba 18 cyfrowa podawala wynik jak trzeba. tak na logike jak na koncu jets 5 to liczba docelowa bedzie 5 razy wieksza a nie 2, jak na koncu jest 3 to 3 razy wieksza etc.

UWAGA !!! UWAGA !!!! Tak się namęczyłem nad zadaniem, a ono ma banalne rozwiązanie :-) Jeśli jakaś liczba ma na końcu 5 to jeśli ją pomnożymy przez 2 to otrzymamy liczbę, która ma na końcu 0. Np. 305 x 2 = 610 A w żadnym wypadku zero nie może być początkową cyfrą w liczbie i koniec zadania :-)

Gość gość
wlasnie o to chodzi ze to jest zadanie na logiczne myslenie ,a nie na liczenie i powtarzam jeszcze raz taka liczba istnieje, juz wiecie ze jest to 18 cyfrowa liczba a to juz duzo i ta liczba jest 2 razy wieksza a nie 5

Gość gość
czyli siec neuronowa jaka jest twoja odpowiedz na to zadanie?

Gość mr mysterious
jesli przyjac ze tresc jak u ciebie to 5, 10 - i jzu cos nie pasuje w przeciwienstwie do tresci z 2 i liczba dwa razy wieksza :D bo to standardowe zadanie no ale lecimy dalej chociaz tu nalezalo sie kapnac ze jak sie zadane modyfiukuje to nie tylo jedna czesc ale obje bo gdyby zrobic uklad rownan to wyjedzie sprzeczny 205, 4105, 82105, 1642105, 32842105, 656842105, 13136842105, 262736842105, jak ci ktos napsize program bo nie chce mi sie wkleypwac w kalkulator a mam na kompie tylko visual basicka do ktoreog nie pamietam nawet jak dane wprowadzic to zobaczysz jaki pokaze wynik ale widzisz o co chodzi mam nadzieje to sobie sama mozesz wklepaca i sprawdzic czy mam dobre rpzeczucie

Gość gość
pytam po raz 3 a co jesli podam ci istniejaca liczbe spelniajaca te warunki?