Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Pracapraca6643643

Praca sezonowa problem

Polecane posty

Gość Pracapraca6643643

Witam, Otrzymałem ofertę pracy za granicą, jednak abym mógł pracować muszę posiadać status: studenta, rolnika lub gospodyni. Jestem w trakcie rekrutacji na studia, ponieważ w tym roku pisałem maturę i nie będę w stanie otrzymać pieczątki od dziekana na czas, która jest wymagana, jako potwierdzenie statusu studenta. Mam jednak pewne informację, iż mogę w gminie otrzymać 'pieczątkę rolnika', dzięki której będę mógł rozpocząć pracę za granicą. Niestety nie znam szczegółów i nie potrafię sprecyzować czym jest ta nieszczęsna "pieczątka rolnika", czy ktoś jest w stanie mi pomóc?

Gość gość
pierwsze slysze o takowej pieczatce.... ja mysle, ze tak jak wiekszosc wyjedz i poprostu zacznij pracowac.

Gość gość
facet, coś zmyslasz, znajdź inną firme

Gość gość
To nie o to chodzi. Po prostu musisz mieć ubezpieczenie, bo oni cię nie ubezpieczają, a student czy rolnik ma ubezpieczenie zagwarantowane prawem.

Gość gość
Na pracę sezonową to warto się ubezpieczyć, nie wiadomo jak to tam ubezpieczają do wyjazdu. Pewnie za to najtańsza oferta.

Gość gość
Piszesz bzdury. Jak się ubezpieczyć. Tu chodzi o to, że musisz podlegać obowiązkowemu ubezpieczeniu. W Polsce to będzie ZUS, żeby mieć ubezpieczenie zdrowotne. Poza tym w Niemczech, jak pracujesz mniej niż 183 dni w roku, to na podstawie umowy o unikaniu podwójnego opodatkowania ty dostajesz wszystkie pieniądze, bez żadnych składek (zdrowotna, rentowa) a rozliczasz się w Polsce. Oczywiście jeśli masz do tego prawo. Oni wiedzą, że jeśli jesteś bezrobotna, to zarabiając w Niemczech możesz stracić przez ten dochód status bezrobotnej, a co się z tym wiąże np. ubezpieczenie z PUP. Właśnie dlatego chcą, zeby ci krzywdy nie zrobić, żebyś miała męża, co cię rodzinnie ubezpiecza, była studentem, albo rolnikiem (KRUS).

Gość gość
Ja kiedy jechałam na zbiory truskawek to brałam dodatkowe ubezpieczenie. Rodzice mi kazali, nie ważne że byłam już ubezpieczona. Nic ich to nie obchodziło jeszcze sami za to zapłacili !

Gość gość
bo głupi byli. Wystarczy karta EKUZ, jeśli na krótko.

Gość gość
Zawsze to jakieś dodatkowe ubezpieczenie, a te 50 złotych za miesiąc to nie jest jednak tak dużo. Czy tam złotówka za dzień.

Gość gość
ja coś kojarzę. Było coś jak kiedyś jechałem na truskawki do niemiec. Zapytaj w Wojewódzkim urzędzie pracy. Oni będą wiedzieć

Gość gość
Na wakacyjnej polisie jest kilka ofert. Nie wiem w jakiej cenie są najtańsze ale możecie sami sprawdzić jak tego bardzo potrzebujecie.

Gość gość
To troszkę poza tematem ale ja się zawsze ubezpieczam kiedy gdzieś wyjeżdżam. I wam radzę to samo, najwyżej coś tańszego, wtedy przynajmniej wiecie, że posiadacie jakieś ubezpieczenie.

Gość gość
oj naiwna, kiedyś pomagałam takiemu teoretycznie doubezpieczonemu, jak złamał nogę skacząc ze skałki w Chorwacji. Zero odzewu ze strony ubezpieczyciela, dobrze, że gościu miał darmowy EKUZ z NFZ-u.