Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość poconaco

Uczulenie na SALICYLIANY

Polecane posty

Gość poconaco

Witam W ostatnim czasie wszystkie znaki na niebie zaczęły wskazywać, że mam uczulenie na salicylany.  Uśmiech niech świadczy o tym, że cieszę się, że jeśli moje podejrzenie się sprawdzi to będę mogła walczyć z tym co mnie nęka. Może kogoś to zainteresuje i znajdzie cos dla siebie? A może, na to liczę najbardziej, ktoś kto jest uczulony na salicylany podzieli się tutaj swoją wiedzą i doświadczeniem. Na początek informacje, które zaczerpnęłam z poradnikzdrowie.pl – z artykułu pani Moniki Majewskiej 1. Alergia na salicylany, czyli na estry kwasu salicylowego, pojawia się zazwyczaj po podaniu leków zawierających tę substancję lub owoców czy warzyw, w których naturalnie ona występuje. 2. Mogą one występować zarówno w lekach, jak i w pożywieniu. 3. Alergia na salicylany - objawy Alergia na kwas salicylowy może objawić się niegroźną alergią skórną, a nawet atakami astmy czy wstrząsem anafilaktycznym. Charakterystyczne objawy uczulenia na salicylany to: • zmiany skórne, np. pokrzywka, • alergiczny nieżyt nosa, • obrzęk naczynioruchowy, • reakcje anafilaktyczne.  U mnie najbardziej na uczulenie wskazują: a) zmiany skórne. Podejrzewam, że przez wiele lat leczyłam ,,trądzik” specyfikami, które zawierają kwas acetylosalicylowy! Jest ich cała masa i kwas jest ich mocną stroną, ale nie dla osób uczulonych!!! Ostatnio zażywam Acard i moje wypryski już w różnych miejscach na ciele łatwo krwawią. To mi właśnie dało do myślenia. B) obrzęk naczynioworuchowy ma u mnie formę kataru bez kataru. Całe lata głowiłam się dlaczego smarkam się ;) podczas spacerów po lesie czy też prac na działce. Albo wciąż odczuwałam spływającą wydzielinę pod gardle i bezowocnie byłam leczona przez laryngologa. C) reakcja anafilaktyczna dopadła mnie dzieci lat temu jako 5latkę, po zastrzyku z penicyliny!!! Przez lata unikałam penicyliny ale w ostatnich latach zaczęłam przyjmować antybiotyki z jej udziałem jako skuteczne w leczeniu zatok /skoro nie było reakcji to lekarka dopuszczała je/. 4.Alergia na salicylany: diagnoza i leczenie Alergię na salicylany rozpoznaje się podczas przeprowadzania wywiadu medycznego. Bardzo rzadko lekarze zlecają dodatkowe badania, takie jak próby prowokacyjne donosowe, doustne i wziewne. Gdy u pacjenta zostanie stwierdzone uczulenie na salicylany, zazwyczaj zaleca się unikanie leków wyprodukowanych na bazie kwasu salicylowego. Odczulanie nie jest skuteczne, dlatego nie stosuje się go jako metody leczenia. Aby uniknąć alergii na salicylany, należy rezygnować z leków niesteroidowych i żywności bogatej w naturalny kwas salicylowy.  U mnie jest taki dylemat. Muszę brać acard, więc pewnie muszę ograniczać kwas nade wszystko w pożywieniu oraz w kosmetykach. I tu wielki smutek! Lista produktów spożywczych jest bardzo długa i składa się z popularnych a przeze mnie ulubionych rzeczy. 5. Gdzie się czai kwas salicylowy? • niesteroidowe leki zapalne (NLPZ), które działają przeciwbólowo, przeciwzapalnie i przeciwgorączkowo, np. polopiryna i aspiryna (kwas acetylosalicylowy), która zaostrza objawy astmy • zioła: mięta, tymianek, estragon, rozmaryn, koper, szałwia, oregano, majeranek , bazylia, nasiona selera i sezamu • przyprawy: anyż, pieprz turecki, cynamon, kminek, curry w proszku, kozieradka, gałka muszkatołowa, musztarda, papryka i kurkuma • owoce: jabłka, jeżyny, wiśnie, rodzynki, winogrona, porzeczki, nektarynki, pomarańcze, brzoskwinie, morele, śliwki, suszone śliwki, maliny, truskawki, ogórki, pomidory) z wyjątkiem bananów, gruszek obranych ze skórki, granatów, mango i papai • warzywa: głównie brokuły, cykorię, ogórki, pomidory, rzodkiew, słodką kukurydzę oraz szpinak i oliwki • bakalie: migdały, orzeszki ziemne, orzechy brazylijskie, orzechy macadamia, pistacjowe i włoskie, orzechy kokosowe • alkohole (poza wódką i dżinem) • kawa, herbata, coca-cola i herbata z mięty Salicylany występują również w innych produktach spożywczych: miodzie, lukrecji, cukierkach miętowych, produktach drożdżowych, sosach pomidorowych oraz w żywności wysoce przetworzonej. Osoby uczulone na salicylany mogą bezpiecznie jeść mięso, ryby, skorupiaki, mleko, sery, jajka, pszenica, żyto, owies, jęczmień i ryż.  Jeżeli chodzi o jedzonko to jakoś to spróbuję ogarnąć. Ale w kwestii kosmetyków jestem załamana. Wszędzie niemal kryje się wróg! Nawet w kremie z ziaji z wysokim filtrem +50. Nawet w mydełku proteks. W żelach do twarzy. Nie wiem, co mogę stosować? I tu liczę na kogoś z Was. Ratunku! HELP! Dziś użyłam jedynie mydełka z nagietka. A twarz mam jak po ospie. Dieta jeszcze nie wdrożona…

Gość gość
mam uczulenie na salicylany, ale unikam tylko jak ognia leków z nimi. U mnie wyglądało to tak, że jako nastolatka brałam przeciwbólową pabialginę i nagle dostałam takiej puchnącej wysypki, miałam trudności z oddychaniem, było mi słabo., naprawdę groźnie to wyglądało.Potem to samo na dwóch innych lekach-nie miałam pojęcia, o co chodzi, dopiero jak w takim stanie trafiłam do lekarza (akurat miałam gorączkę i dopadło mnie w przychodni po polopirynie), to się dowiedziałam co i jak. Ciekawe było to, że danego leku mogłam przyjąć kilka dawek i dopiero po kolejnej był atak. Co do acardu, to kwas salicylowy rozrzedza krew, stąd pewnie krwawienia. Ale jest lek o podobnym działaniu jak salicylany, stosowany właśnie u uczulonych. Moja mama bierze zamiast acardu, bo alergia i u niej, nie znam nazwy niestety. Mój synek też musiał mieć terapię salicylanami, ale w obawie przed odziedziczeniem alergii właśnie dostawał zamiennik. Jest test z krwi, który pokazuje alergię, niestety akurat u nas w akademii medycznej nie mieli odczynnika, by go synkowi wykonać. Jeśli mogę doradzić, to nie bagatelizuj, zwłaszcza przy lekach, bo można z tego nie wyjść. Tak naprawdę powinniśmy mieć gdzieś info dla karetki np, bo zamiast pomóc-mogą nas dobić.

Gość poconaco
Hej :) Dziękuję Ci za odzew. Uwaga o tym by informować pogotowie itp. o uczuleniu bardzo ważna. Czy mogłabyś dopytać jakoś Mamę o tym innym leku zamiast acardu? Za parę dni pójdę do lekarki i podpytam, ale jakbym znała nazwę byłabym mądrzejsza. Ciekawa jestem jakie stosujesz kosmetyki? Na co zwracasz uwagę czytając skład? Ja póki co wyłapuję słowa salicy... coś tam, ale może wśród tych nazw obcojęzycznych kryje się alergent? Przypomniało mi się, że jako nastolatka stosowałam acnosan do twarzy. Po którymś razie dostałam czerwonych plam i już go więcej nie użyłam. No i napisz jak u ciebie z produktami, czy odstawiłaś któreś z nich? Pozdro