Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

czy ojciec moze zaprzestac placic alimenty

Polecane posty

Gość gość

Witam 3 tyg temu wyszlam za mąż ojciec placu na mnie alimenty .. Dowiedziawszy sie o tym ze mam męża straszy mnie ze jak nie zrezygnuje z komornika to wytapi do satu zebym go splacila wraz z odsetkami i kaze mi to załatwiać poprzez jakies pisma .. Ale sad je ustalil i czy sad niw powinien ich zaprzestać .. I to chyba ojciec powinien wystąpi o zaprzestanie a nie ja - corka . Jak to wygląda mial ktos podobny problem .

Gość gość
Jakie jest uzasadnienie przyznania swiadczenia? "Zwykle" alimenty? Nie na zasadzie np. ciezkiej sytuacji,niepelnosprawnosci etc? Jesli to pierwsze ,a ukonczylas 26 lat i/lub sie nid ksztalcisz nie musi dac ci ani grosza i moze wystapic o zniesienie. Ale odsetek placic mu nie musisz :)

Gość gość
Mam 21 lat i ucze sie zaocznie . Wiem ze po ślubie mi sie nie przysługuje ale to on powinien wnieść sprawę o zniesienie , nie ja ? I chodzi mi o to czy nie bede musiała mu później oddać ich z powrotem ..

Gość gość
Co najwyzej te ewentualne pobierane po slubie. Jesli sie jednak nadal uczysz sad moze zasadzic ich utrzymanie choc jest to malo prawdopodobne. Wszystko zalezy od konkretnej sytuacji.

Gość gość
Generalnie sprawy typu zaprzestanie nauki,zmiana stanu cywilnego powinny byc zglaszane inaczej swiadczenie moze zostac uznane za pobierane nieprawnie. Ale to ojciec powinien wniesc o zniesienie w zwiazku ze zmiana,a ty zostac o tym poinformowana zawiadomieniem sadowym.

Gość gość
To w prostej,typowej,sytuacji. Piszesz tez jednak o komorniku,co sprawe komplikuje i lepiej idz do prawnika,ktory bedzie mial pelen oglad sytuacji. Zalegle alimenty zasadzone nie przedawniaja sie.

Gość gość
No to jak ma ich nie placic skoro co miesiąc przychodzą ? Wie ze jestem po ślubie . I będę musiała je jeszcze oddać a na sadzie jednak będzie musiało sie skończyć . To co ja mam w tej sytuacji zrobić ? Dodam ze za 2mc rodze i niepotrzebne mi teraz takie groźby z strony ojca szczególnie ze chodzi mu tylko o kase .

Gość gość
wiesz, ze ci się nie należą to zadzwoń do sądu co masz zrobić, albo wyszukaj w niecie zamiast strugac idiotkę, oczywiście że będziesz musiała oddac nieprawnie pobrane alimenty