Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Co kupić dla dziecka przed rozwiązaniem?

Polecane posty

Gość gość

Nie mam jeszcze nic dla dziecka, a jestem w piątym miesiącu ciąży. Co kupiłyście drogie Mamy dla swoich dzieci przed rozwiązaniem? Chodzi mi głównie o to, co jest niezbędne i co mi się przyda, a o czym mogę nie wiedzieć, bo to moje pierwsze dziecko. Ostatnio na przykład koleżanka mi powiedziała, że bardzo przydają się pieluchy tetrowe lepszej jakości, o czym nie wiedziałam no i butelki polecała szklane, a nie plastikowe. Proszę o jakieś dobre rady w tym temacie ;)

Gość gość
wozek, ubranka, pieluchy, pieluchy tetrowe, lozeczko/koszyk mojzesza, oillan, szczotka do wlosow, gabka, wanienka

Gość gość
A gruszka też się przydawała? Czy teraz są inne sposoby ?

Gość gość5
Ja obecnie jestem w 8msc i kupować zaczęłam dopiero miesiąc temu. Mam już całą komodę ubranek, 2 komplety pościeli, kołderkę poduszkę, prześcieradełko, lóżeczko, wózek, pieluchy tetrowe. Niebawem pakuję torbę do szpitala kosmetyków dla dziecka jeszcze nie mam, ale też nie zamierzam kupować za wiele, bo im mniej tym lepiej. Trzeba wybierać te z dobrym składem, a dzisiaj większość to pachnące zapychacze.

Gość gość
Nie polecam gruszki ani nose fridy. U nas najlepiej sprawdził się aspirator podpinany do odkurzacza katarek. Czego potrzebujesz? Jesteś dopiero w iątym miesiącu masz jeszcze kupę czasu, kompletuj sobie wszystko pomału. Na początek musisz mieć: paczkę pieluch, chusteczki nawilżane, wanienkę, sól fizjologiczną, wanienkę, łóżeczko z materacykiem i pościelą, gondolę, fotelik samochody, kilka kompletów ubrań dla noworodka. Nie polecam Ci żadnych beznadziejnych płynów do mycia dziecka, najlepiej kąpać w samej wodzie i absolutnie nie daj się namówić nikomu na emolienty.

Gość gość
A po co sól fizjologiczna?

Gość gość
Do przemywania oczek.

Gość gość
Jezzzzzuuuu. sól fizjologiczną kupisz w każdej aptece, o każdej porze dnia i nocy. Musi ją autorka mieć juz w 5 m-cu?:) Ps. Ja np. nie korzystałam, oczek też specjalnie nie przemywałam- jedynie w kąpieli.

Gość gość
Na razie nie będę jeszcze niczego kupowała, ale chciałam znać Wasze opinie na ten temat, czyli osób, które mają już takie przygotowania za sobą i na przykład w tzw. "praniu" wyszło, czego Wam brakowało, albo jaki zakup jest przydatny, a jaki mniej. Każda Wasza opinia jest dla mnie ważna. Czekam na więcej i dziękuję za dotychczasowe odpowiedzi ;)

Gość gość
A dlaczego niby ma nie korzystać z emolientów? Głupoty piszesz. Ja urodziłam bliźniaki i jeden miał idealną skórę, kąpać go mogłam we wszystkim, drugi natomiast prz standardowych środkach do mycia miał suchą skórę, czasem z jakąś niewielką wysypką i emolienty sprawdziły się super na początku. Jakoś w 3-4 m-cu ta "nadwrażliwość" mu minęła i jest ok, ale wtedy widziałam różnicę między zwykłymi płynami do kąpieli, a np. Emolium.

Gość gość
ja tez jestem w 5 mc, i powoli rozplanujemy pokoik dla dziecka.... ubranek sporo mamy w rozm. 56-92

Gość gość
Poczytaj sobie o tych cudownych emolientach, co mają w składzie i jakie działenie.