Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Od kiedy się liczy wiek ciąży dla ZUSu?

Polecane posty

Gość gość

Witam, Mam problem, otóż do niedawna byłam na urlopie wychowawczym, mój syn za dwa tygodnie skończy dwa latka. Obecnie jestem też na umowie o pracę na czas określony do 16 lipca br. Dziś się okazało że znów jestem w ciąży, z mężem wywnioskowaliśmy że do zapłodnienia musiało dojść 7 maja. Czyli w momencie zakończenia umowy będę w 10tc. Podobnie jak przy poprzedniej ciąży mam silne nudności, bardzo boli mnie kręgosłup i chciałam przejść na zwolnienie lekarskie, dowiedziałam się jednak że żeby pracodawca musiał przedłużyć mi umowę powinnam być w momencie jej zakończenia w 12tc (a ja będę w 10tc. Wychodzi więc że stracę możliwość otrzymywania pieniędzy z ZUSu. Po jutrze idę do lekarza czy myślicie że powinnam go poprosić żeby wpisał w dokumentację (czy tam skąd pracodawca będzie sprawdzał w którym jestem miesiącu w momencie zakończenia umowy) żeby napisał wiek ciąży o dwa tygodnie starszy? A może to się liczy od ostatniej miesiączki wtedy by nie było problemu? Bardzo proszę o pomoc, ponieważ nasza sytuacja materialna nie pozwala mam na to żeby tylko mąż nas utrzymywał.

Gość gość
wiek ciąży się liczy od daty ost. okresu. Aby umowa była przedłużona do dnia porodu to rozwiązanie takiej umowy musi nastąpić po 12tc. Wg kalkulatora : http://dziecko.haczewski.pl/index.php?cykl=28&dzien=23&miesiac=4&rok=2015&bg=000&dzisdzien=16&dzismiesiac=5&dzisrok=2015 jesteś teraz w 3tyg ciąży. Czyli w dniu zakończenia umowy będzie dokładnie 12tc.