Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gośćautorkaaa

Kiedy pojawia się pragnienie drugiego dziecka?

Polecane posty

Gość gośćautorkaaa

Pytanie do mam dwójki, albo tych, które 2gie planują. Obecnie mam synka, 1.5 roku. Był bardzo chciany, ale nie czuję już żadnego pragnienia posiadania drugiego dziecka... Wiem, że dobrze jak się ma rodzeństwo, ale czy powinnam zachodzić w ciążę, jak nie czuję instynktu? Czy będę to dziecko tak samo kochała? A może powinnam jeszcze trochę poczekać, aż synek się nieco jeszcze usamodzielni i będę mniej zabiegana? Jak to było u was?

Gość gość
jak rodzilam myslalm ze "nigdy wiecej"!! teraz synek ma 6 tygodni a juz o bolu zapomnialam i mysle kiedy drugie, ale pewnie gdzies za 1-2 lata :)

Gość gość
Moj ma 20 miesiecy i nie mam w ogole ochoty tego wszystkiego przechodzic jeszcze raz.

Gość aga190193
Mam synka, ma 14 miesięcy :-) obecnie jestem w drugiej planowanej ciąży, nie chcieliśmy dużej różnicy wieku. Wiadomo przeraża mnie trochę jak to będzie z organizacją przy dwójce takich maluchów ale damy rade ;-) Nic na siłę ;-) może przyjdzie to później u Ciebie

Gość gość
autorko nic na sile, ja mam jedno i tyle nie chcemy więcej z mężem, a ze ludzie, rodzina gadają ze nie mamy drugiego dziecka to co z tego? nikomu nie dogodzisz.... mam paru znajomych którzy maja dwójkę dzieci, i to starsze z rodzeństwa jakoś szczęśliwe nie jest że ma młodsze rodzeństwo.... ja sama chciam zawsze być jedynaczka z starszym rodzentwem dobrych stosunków nie mam

Gość gość
Ale czułyście taki sam instynkt jak przy pierwszym, czy to raczej kwestia zaplanowania sobie np. że będzie dwójka? Czy jest jakaś mama, która drugie urodziła jakby hmmm... z rozsądku a jednak kocha tak samo jak pierwsze?

Gość gość
Mój syn ma 3 lata. Jest bardzo absorbującym i nadpobudliwym dzieckiem, ciążę tez przeszłam nieciekawie i mimo, ze uważam, ze dziecko lepiej się chowa jak ma rodzeństwo to zdecydowanie nie chce juz więcej dzieci (przed ciąża chciałam dwójkę). Nie mam instynktu macierzyńskiego, raczej samozachowawczy żeby drugi raz przez to nie przechodzić ;) myślałam, ze może z czasem przyjdzie chęć na drugie, ale do tej pory nie przyszła a dużej różnicy wielu nigdy nie chciałam wiec młody pewnie zostanie jedynakiem :)