Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

jest tu ktoś kto mi pomoże?

Polecane posty

Gość gość

po pierwsze nic o mnie nie wiecie więc proszę nie komentujcie jak chcecie to pomóżcie jak nie to pa pa. no to zaczynam jutro mam maturę ustną z polskiego i... straciłam swoją prezentację nic nie umie bardzo się denerwuje i nie potrafię skupić potrzebuje pomocy mianowicie czy ktoś pomoże mi zrobić jakieś notatki cokolwiek ja ogólnie problem mam z zaczęciem tego temat to rozstania zakochanych w literaturze przedstaw ich przyczyny i konsekwencje wybrałam "Dżumę" "Przedwiośnie"

Gość gość
pomóżcie cokolwiek proszę

Gość gość
Dżuma "Spacerujący samotnie Rieux dostrzega pary zakochanych w sobie ludzi, których rozdzieliła zaraza. Doktor myśli sobie, że: „Dżuma zakończyła się wraz z terrorem, i te splatające się ręce mówiły, że była ona wygnaniem i rozłąką w głębokim sensie słowa”. Rieux brnie dalej w tłum, zdaje mu się, że stanowi z nim jedną całość. Po części tak jest, ponieważ wszystkich tych ludzi łączy cierpienie, którego dostarczyła im epidemia. Doktor udaje się w kierunku mniej zaludnionych ulic i rozmyśla o Tarrou. Przypomina sobie słowa przyjaciela, który na łożu śmierci powiedział, że odnalazł spokój. Doktor ubolewa, że wielka radość nie jest dana wszystkim." "Kiedy patrzya na Ramberta, uśmiechała się tylko oczami w milczeniu.Czasem pytała go, czy nie boi się, że zarazi żonę dżumą. Rambert odpowiadał, że jest pewne ryzyko, ale w końcu niewielkie, zostając zaś w mieście ryzykuje, że będą rozdzieleni na zawsze."

Gość gość
nie wiem kim jesteś ale dziękuję ci bardzo mam już wszystko pomieszane boje się że nie zdam miałam prezentacje straciłam ją nic nie pamiętam a lektury jak dżuma przedwiośnie i granica kazała mi wybrać sorka i już mam pod górke ze swoją głupotą