Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Znam świetnie język angielski ale załamuje mnie mój polski akcent.

Polecane posty

Gość gość

Jeśli chodzi o angielski to mam zdany CAE na A. Nie mam żadnego problemu z komunikowaniem się z ludźmi za granicy, mam 20 lat i pracuję w takiej organizacji gdzie ciągle są telefony zza granicy i wszystkie rozmowy sa po angielsku. Ale jak sie czasem nagram i poslucham to brzmie polsko:( Uzywam zróżnicowanego słownictwa, znam gramatyke ale ten akcent.

Gość gość
To naucz się akcentu.

Gość gość
Wlasnie o to chodzi, ze nie wiem jak? Przez cale zycie bylam w prywatnej szkole, lekcje z native speakerem, po 5 h tygodniowo, poza tym 2 razy w tygodniu korepetycje u pani profesowej. A akcent polski.

Gość gość
Profesor oczywisce

Gość gość
Ten akcent jest właśnie tym smaczkiem dla anglików jest bardzo seksowny, nigdy się go nie pozbędziesz bo nie jesteś Angielką ale właśnie to może być twój atut, zmień myslenie na: znam doskonale ang. i mam unikalny, ciekawy, niepodrabialny akcent, wstyd mi za Ciebie,że się wstydzisz polskiego akcentu, naucz się ciapackiego, oni się nie przejmują,że nikt ich nie rozumie tylko grrrugrrlllugrrru lają dalej

Gość gość
Musisz choć na pół roku wyjechać do kraju angloj. i najlepiej zamieszkać z" tubylcami " . Ja po pół roku złapałam ,że hej ;)

Gość gość
dużo słuchac i próbować nasladować. Jest milion filmikow na necie

Gość gość
And how good is your English, actually?

Gość gość
15;06 - ale ja się nie wstydze, że jestem polką. Broń boże ale jesli mówię w obcym języku to chcę być niemalże perfekcyjna. Gramatyki się nauczyłam, mam bardzo szeroki zasób słownictwa, świetnie i ciekawie piszę po angielsku ale z mówieniem jak już wspominałam jest "polsko" i dośc "twardo", Może rzeczywiscie wyjade na wymiane np, do kraju ang jezycznego, bo bardzo chcialabym moze nie tyle zlapac brytyjski akcent (nie jestem w stanie) ale chociaz stracic ten polski haha. Dziekuje za rady

Gość gość
Ciężko coś ci poradzić, moim zdaniem masz po prostu takie predyspozycje, możesz ćwiczyć, próbować po jednym słówku wymawiać to "jak anglik"/ Ja mam odwrotnie, mój angielski jest słaby, ale potrafię mówić z akcentem a już jak czytam to mówią mi, że brzmię niesamowicie angielsko, nigdy się tego nie uczyłam, samo jakoś weszło, za to z nauką języka samego w sobie mam ogromne problemy, gramatyka to totalna masakra i też nie wiem co zrobić :( chyba trzeba się z tym pogodzić, że nikt nie jest idealny.

Gość gość
If you know English so well, why won't you give us a sample of your abilities?

Gość gość
15;16 - wiesz co mi pomogło z nauką np. słownictwa i poprawnego formułowania zdań robienie "checklist". Biorę np. artykuł po angielsku na jakikolwiek temat, czytam i wszystko czego nie rozumiałam albo domyśląłam się znaczenia wypisywałam na kartce, z tłumaczeniem i kontekstem i potem powtarzanie. Mozolna praca ale efekty przyjda szybko! Może Ty jesteś muzycznie uzdolniona? Bo ja nie mam kompletnie telantu muzycznego i chyba przez to tak ciezko mi nasladowac obce akcenty. Wyjatek stanowi hiszpanski w ktorym mowie dobrze.

Gość gość
I have a feeling you're scamming us. :)

Gość gość
15;17 - a na co Ty liczysz, że ja Ci tutaj wstawię zdjęcie certyfikatu czy co? Na polskim forum, z polakami nie będę pisała w języku angielskim, to śmieszne. A na Twoje pierwsze pytanie odpowiedziałam - znam angielski na poziomie CAE na A. Poza tym zdawałam Ielts i dostałam band 8.

Gość gość
angielski rytm w mówieniu to : ta dam ta dam ta dam ta dam z akcentem na DAM !!!

Gość gość
Jakim to trzeba byc zakompleksionym marnym czlowieczkiem zeby wstydzic sie wlasnego akcentu. Myslisz ze jak sie go pozbedziesz to staniesz sie ANglikiem? Chyba snisz.

Gość gość
Moze to i dobry pomysł, chociaż ten angielski to ja wałkuję od podstawówki, co rusz od początku, listy słówek, tragedia, jeszcze przetłumaczyć cos od biedy potrafię, ale powiedzieć nic, myśleć po angielsku, budować zdań. Za to dobrze sobie radzę z hiszpańskim i rosyjskim. Dzięki za radę, wykorzystam. Hm, czy ma zdolności musyczne, coś tam słyszę, ale żeby przesadne to nie, bo nigdy na niczym nie grałam, ale może coś w tym jest. Potrafię podłapać akcent i powtórzyć coś prawie idealnie co innym się wydaje trudne. A po polsku móisz wyraźnie, dobrze akcentujesz? Pytanie moze trochę śmieszne, ale wielu polaków nie potrafi, mówią niewyraźnie, nie wymawiaja liter itp. No i też praca ust, języka, trzeba pozbyć się wstydu. Nie wiem czy moje rady są przydatne bo tak jak mówię, ja się nigdy nie uczyłam tego, ale tak to widzę.

Gość gość
15;27 - kobieto akurat polskim akcentem NIE MOŻNA się szycić mowiąc w OBCYM języku. Można się za to szczycić OBYWATELSTWEM.

Gość gość
Myslisz, ze jak masz CAE zdany na A , to biegle znasz jezyk?:D Jak kiedys wyjedziesz do kraju anglojezycznego i bedziesz musiala zalatwiac rozne sprawy, to zobaczysz jak "bogate" masz slownictwo i jak czesto produkujesz dzwiek "yyyyyyyyy":D

Gość gość
15;28 - dziękuję za rady. Nie mam wady wymowy, mam delikatny głos (trochę za delikatny) ale nad tym pracuję. Po polsku mówię poprawnie a po angielsku wręcz zbyt wyraźnie i polsko:) Tak jak wspominałam, naprawdę rób sobie takie checklisty. Dwa razy w tygodniu weź sobie artykuł po angielsku i tłumacz wszytsko co jest chociaż trochę nowe. Używaj dobrego śłownika który podaje też kontekst - np. wordreference, albo cambridge. I pisz wszystkie znaczenia i konteksty jakie znajdziesz tam i powtarzaj. Zobaczysz, ze efekty przyjda szybko. Po miesiacu sama poczujesz znaczna roznice mimo ze sposob wydaje sie byc super monotonny i mozlony:) Z innych sposobów nauki angielskiego które mi się przydały to taka podstawa ale po prostu kupno bardzo dobrej książki z gramatyką i jazda - wypisywanie wszystkich zastosowań czasów, struktur itd. Nie ma innej rady:( Powodzenia :*

Gość gość
15;30 - Ale tak się składa, że ja studiuję w obcym kraju w języku angielskim. Mieszkam w Holandii i wszystko od mieszkania, po rejestracje na uczelni i w urzedzie, kupno ksiazek zalatwiam po angielsku. Z polskim akcentem ale po angielsku:) Nie mam zadnych problemow. No i pracuje w tej organizacji (miedzynarodowej, charytatywnie) wiec wszystko zalatwiam po angielsku. Takze moj angielski jest bardzo dobry ale jednak akcent jest wybitnie polski!

Gość gość
15.28 nie chodzi o szczycenie sie polskim akcentem. Znam wiele osob ktore mieszkaja latami zagranica i nadal slychac u nich ten akcent. I ich to nie obchodzi.Dogaduja sie , dogaduja. Wiele gwiazd rowniez mowi z akcentem. np Andy Garcia to KUbanczyk. Sam wiele razy mowil ze do dzis sie swojego kubanskiego akcentu nie pozbył. I nie zamierza bo to czesc jego i jego pochodzenia.

Gość gość
15;35 - czuje się polką ale polski akcent mi przeszkadza. Uważam, że akcent moze nie jest zły ale u mnie go nie lubię. Jestem perfekcjonistką i jak się czegoś uczę to na maksa.

Gość gość
Moja mała porada; skup się na zmiękczaniu litery "r" w wymowie, i trenuj miękkość wymowy słów zaczynających się na "th", np "there" które z PL akcentem brzmi "der". Albo np "over there" słychać jako "ower der". Powodzenia.

Gość gość
15:43 - dzieki za trafne porady:)

Gość gość
No problem :-)

Gość gość
Bo ja nie mam kompletnie telantu muzycznego i No i tutaj jest pies pogrzebany, moja koelżanka ma identycznie zna angielski perfekt, a ja znacznie słąbeiej, ale jak gadamy, to ja brzmię znacznie lepiej, chociaż walę byki, ona mówi bardzo poprawnie, ale włąnsie z bardzo silnym akcentem.Ona nie słyszy tych niuansów, nie łapie rytmu, nie potrafi powtórzyć jak słyszy idealnie, nie czai intonacji, ty pewnie masz tak samo.Ona nawet nie potrafi klaskać do rytmu, a w tańcu to już dramat. Jesteś wyuczalna, ale nie masz predyspozycji jezykowcy w zakresie fonetycznym

Gość gość
16;07 - zgadza się, nie mam poczucia rytmu w ogóle. Zero! Nie potrafię śpiewać, tańczę kiepsko (lubię ale mistrzynią parkietu nie jestem), nie rozróżniam dźwięków, wszystko brzmi dla mnie tak samo. To jest chyba nie do przeskoczenia ale będę się starała.

Gość gość
znasz świetnie język angielski, ale nie chcesz w tym języku nic napisać? :) yeah, right ;)